Wat is een investering?

10 juni 2019
Door:

Wat is een investering?

De Belastingdienst legt het als volgt uit: “Investeren wil zeggen dat je bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming koopt.”

Wkipedia beschrijft het als: Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op langere termijn wordt behaald. Het gaat dan om een uitgave die je nu doet en die op langere termijn opbrengsten genereert.

In de financiële en fiscale wereld spreken we van investeren als het item voor een langere tijd wordt gebruikt, de aanschafwaarde van het item dat wordt gekocht boven de 450 euro ligt én het item kan worden aangemerkt als iets dat we gebruiken om een product te maken of een dienst te verlenen. Je denkt dan al snel aan machines, computers, gereedschappen, transportmiddelen en dergelijke.

investeringenVerschil tussen investering en kosten

Een investering is dus de aanschaf van een bedrijfsmiddel met het doel om er op termijn een opbrengst mee te realiseren. De aanschaf van toiletrollen voor de bedrijfstoiletten, hoe onmisbaar ook, is dan geen investering maar zijn kosten. Ook grondstoffen worden meestal gezien als kosten omdat die binnen een korte termijn, binnen een jaar meestal, worden gebruikt. De aanschaf van een bedrijfswagen of een machinepark is wel een investering, want we mogen verwachten dat die vele jaren gebruikt zullen worden.

Afschrijving

Investeringen hebben over het algemeen ook met te maken met afschrijving, omdat het bedrijfsmiddel minder waard wordt. Die machine of die auto kan je na 10 jaar niet meer voor hetzelfde bedrag verkopen als waarvoor je die gekocht hebt. Investeringen hebben ook alles te maken met de balans en afschrijvingen met de winst- en verliesrekening van de onderneming.

Voorbeeld: Je koop een machine voor 100.000 euro.

De waarde van die machine zet je op de balans als vermogen en de betaling leidt tot een verminderd banksaldo met hetzelfde bedrag (beide zijn bezittingen en staan aan de activa kant, links op de balans). In jouw kasstroomoverzicht is die betaling ook opgenomen. Of als je voor de aanschaf een lening / financiering bent aangegaan, dan is de schuld van de onderneming verhoogd met dat bedrag (schulden aan de passiva kant). Alles is in balans.

Met die machine verwacht je per jaar 10.000 producten te maken en je verwacht dat de machine een levensduur heeft van 10 jaren. De waardevermindering (afschrijving) per jaar is dan 100.000 gedeeld door 10 jaar is 10.000 euro per jaar. Die afschrijving komt op de jaarlijkse winst- en verliesrekening.

Eenvoudige kostprijsberekening: In een jaar maak je 10.000 producten, dus zijn de kosten die je in de productprijs moet opnemen 1 euro (10.000 afschrijving gedeeld door 10.000 producten).

Investeringsaftrekregelingen

Als je gaat investeren, dan zijn er een aantal regelingen die gunstig voor de ondernemer kunnen uitpakken. De overheid heeft deze regelingen in het leven geroepen om ondernemend Nederland te stimuleren om veel te investeren (in innovatie, duurzaamheid en groei) om daarmee de economische groei te stimuleren. Denk aan Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energieaftrek (EIA) of de milieu-investeringsaftrek (MIA en VAMIL). Deze regelingen zijn in meer detail beschreven in het artikel: wat is investeringsaftrek en in de blog Slim investeren-maak gebruik van een investeringsregeling.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Wil je geholpen worden met investeringsbeslissingen?

Masters netwerk, jouw investeringsexpert

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0