Wat is een investering?

10 juni 2019
Door:

De Belastingdienst legt het als volgt uit: “Investeren wil zeggen dat je bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming koopt.”

Wkipedia beschrijft het als: Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op langere termijn wordt behaald. Het gaat dan om een uitgave die je nu doet en die op langere termijn opbrengsten genereert.

In de financiële en fiscale wereld spreken we van investeren als het item voor een langere tijd wordt gebruikt, de aanschafwaarde van het item dat wordt gekocht boven de 450 euro ligt én het item kan worden aangemerkt als iets dat wordt gebruikt om een product te maken of een dienst te verlenen. Je moet dan denken aan machines, computers, gereedschappen, transportmiddelen en dergelijke.

Verschil tussen investering en kosten

Een investering is dus de aanschaf van een bedrijfsmiddel met het doel om er op termijn een opbrengst mee te realiseren. De aanschaf van toiletrollen voor de bedrijfstoiletten, hoe onmisbaar ook, is dan geen investering maar zijn kosten. Ook grondstoffen worden meestal gezien als kosten omdat die binnen een korte termijn, binnen een jaar meestal, worden gebruikt.

Afschrijving

Investeringen hebben over het algemeen ook met te maken met afschrijving, het bedrijfsmiddel wordt minder waard. Investeringen hebben ook alles te maken met de balans en afschrijvingen met de winst- en verliesrekening van de onderneming.

Voorbeeld: Je koop een machine voor 100.000 euro.

De waarde van die machine wordt op de balans gezet als vermogen en de betaling heeft geleid tot een verminderd banksaldo met hetzelfde bedrag (beide zijn bezittingen en staan aan de activa kant, links op de balans). Of als je voor de aanschaf een financiering bent aangegaan, dan is de schuld van de onderneming verhoogd met dat bedrag (schulden aan de passiva kant). Alles is in balans.

Met die machine verwacht je per jaar 10.000 producten te maken en je verwacht dat de machine een levensduur heeft van 10 jaren. De waardevermindering (afschrijving) per jaar is dan 100.000 gedeeld door 10 jaar is 10.000 euro per jaar. Die afschrijving komt op de jaarlijkse winst- en verliesrekening.

Eenvoudige kostprijsberekening: In een jaar maak je 10.000 producten, dus zijn de kosten die je in de productprijs moet opnemen 1 euro (10.000 afschrijving gedeeld door 10.000 producten).

Investeringsaftrekregelingen

Als je gaat investeren, dan zijn er een aantal regelingen die gunstig voor de ondernemer kunnen uitpakken. Denk aan Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energieaftrek (EIA) of de milieu-investeringsaftrek (MIA en VAMIL). Deze regelingen zijn in meer detail beschreven in het artikel: wat is investeringsaftrek en in de blog Slim investeren-maak gebruik van een investeringsregeling

Wil je geholpen worden met investeringsbeslissingen?

Masters netwerk, jouw investeringsexpert

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0