uitstel van betaling

Uitstel van betaling van belastingen ná 1 oktober 2020

10 september 2020
Door:

Ben jij als MKB-ondernemer door de coronacrisis niet meer in staat om jouw belastingaanslagen te betalen? Vraag dan vóór 1 oktober 2020 de uitstelregeling aan. Dat uitstel loopt dan tot 1 januari 2021. Heb je al een uitstelregeling, dan kun je die laten verlengen tot 1 januari 2021.

Deze bijzondere uitstelregeling gaat ervan uit dat de crisis niet verder verergert. Grote kans dat de regeling wordt verlengd als de crisis verergert en er nieuwe maatregelen als een lock down of andere verregaande beperkingen nodig zijn.

Wil je van de regeling gebruikmaken? Vraag dan uitstel van betaling aan voor de aanslagen die tijdens die periode moeten worden betaald. Niet voor de belastingschulden die in die periode zijn ontstaan.

Voorbeeld

In oktober 2020 moet je de omzetbelasting van het derde kwartaal betalen. Die omzetbelastingschuld is ontstaan in het derde kwartaal (dus vóór de uitstelperiode), maar moet je betalen in de uitstelperiode. Heb je uitstel van betaling gekregen? Dan kun je die betaling dus uitstellen tot na 1 januari 2021. Je hoeft dan niet alles ineens te betalen, maar je kunt een betalingsregeling aangaan. Je leest hierover meer onder het kopje ´Betalingsregeling´.

In januari 2021 moet je aangifte doen van de omzetbelasting van het vierde kwartaal. Hiervoor geldt geen uitstelregeling. De aangifte omzetbelasting 4e kwartaal 2020 moet je in januari 2021 doen en betalen.

Uitstel van betaling kun je wel aanvragen voor:

  • Inkomstenbelasting
  • Zorgverzekeringswet
  • Vennootschapsbelasting
  • Loonheffingen
  • Omzetbelasting
  • En nog een serie andere belastingen zoals energie-, kolen-, afvalstoffen- en verbruiksbelasting alcoholvrije dranken

Betalingsregeling

In de periode van uitstel bouw je als ondernemer een belastingschuld op. Die belastingschuld kun je in een keer betalen. Maar het is ook mogelijk om verder uitstel aan te vragen of een betalingsregeling met de Belastingdienst overeen te komen. Je krijgt dan 36 maanden ( 1 juli 2021 tot 1 juli 2024) de tijd om jouw schuld af te lossen. Lukt het niet om de schuld in die 36 maanden af te lossen? Dan kun je nog met de Belastingdienst om tafel om een verdergaande regeling op te tuigen.

Eerder aflossen

Eerder aflossen kan natuurlijk ook. Als je in de uitstelperiode over de mogelijkheid beschikt om versneld te betalen, dan juicht de Belastingdienst dat toe. Ook als je een betalingsregeling hebt van 24 maanden, kun je extra aflossingen zonder boete doen.

Invorderingsrente of belastingrente

Als je te laat betaalt, moet je normaliter een invorderingsrente van 4% betalen. Die invorderingsrente wordt tot 31 december 2021 verlaagd naar 0,01% rente. Deze verlaagde rente geldt voor alle belastingschulden, niet alleen voor belastingschulden waarvoor een bijzonder uitstel van betaling is verleend.

In het geval van een te late of verkeerde aangifte werd tot nu toe een belastingrente geheven van 8% voor de Vennootschapsbelasting en 4% voor de andere belastingen. Die tarieven zijn door de Belastingdienst tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Na 1 oktober 2020 wordt bij een te late of verkeerde aangifte beide percentages op 4% gezet, dus ook voor de vennootschapsbelasting.

Betaalverzuimboetes

Als je een betaalverzuimboete hebt ontvangen voor een tijdvak ná februari 2020, dan hoef je die boete niet te betalen als je voor die aangifte ook uitstel van betaling hebt aangevraagd en gekregen.

Belastingdienst

Maak je gebruik van de uitstelregeling, dan krijg je in december een brief van de Belastingdienst met daarin:

  • Een voorlopig overzicht van de belastingschuld
  • De voorwaarden voor de betalingsregeling
  • Het maandbedrag van de regeling

En in maart stuurt de Belastingdienst een brief met daarin:

  • Een definitief overzicht van de opgebouwde belastingschulden
  • En eventueel een aanpassing van het maandbedrag dat je moet gaan betalen (aflossen)

Hoe vraag je uitstel van betaling aan?

Je vraagt uitstel aan via de belastingtelefoon 0800-0543. Jouw accountant of boekhouder kan dit meestal ook voor je verzorgen. Voor sommige soorten belastingschuld dien je eerst een naheffingsaanslag af te wachten, voordat je uitstel kunt aanvragen.

N.B. Deze regelingen gelden voor alle belastingsoorten behalve de motorrijtuigenbelasting. Ook voor erfbelasting gelden andere regels.

Meer weten over “Uitstel van betaling van belastingen ná 1 oktober 2020”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0