hoe kies je een goede boekhouder of accountant

Hoe kies je een goede boekhouder of accountant?

4 december 2020
Door:

Ben je niet helemaal tevreden over jouw boekhouder of accountant? Of ben je net gestart als ondernemer? Het is soms niet al te makkelijk om een goede boekhouder of accountant te vinden. Hoe kies je een goede boekhouder of accountant. Daarom geven wij je hierbij 6 tips waar je op kunt letten bij jouw zoektocht. 

1. Maak een keuze: boekhouder of accountant?

Een accountant is niet hetzelfde als een boekhouder. Iedereen kan zichzelf een boekhouder noemen. Accountant is een beschermd beroep. Om accountant te worden, moet je een universitaire opleiding hebben afgerond. Ook zijn accountants verplicht om jaarlijks hun kennis te updaten. 

Als je kiest voor een accountant heb je dus een grotere kans op kwaliteit. Tegelijkertijd zijn zij meestal een stuk duurder. Terwijl er ook genoeg goede boekhouders zijn die hun vak serieus nemen. Check alleen wel of hij voldoende kennis heeft en die ook up-to-date houdt. 

2. Zoek uit of hij met zijn tijd meegaat 

De nieuwste technologieën maken steeds meer mogelijk. Denk aan het automatisch inladen van jouw bankafschriften en het inscannen of fotograferen van bonnetjes en facturen. Ideaal van zo´n online boekhoudprogramma is dat je altijd inzicht hebt in jouw cijfers. Online of via een app. Zo weet je altijd hoe je er financieel voor staat. 

Ook kost zo de verwerking en analyse veel minder tijd. En kun je, mocht je dat willen, een deel van de administratie zelf doen. Voor als je misschien wat kosten wilt besparen. En anders is het fijn dat je weet dat niet elk bankafschrift wordt overgetypt. Zonde van de tijd, toch?

Belangrijk is om te bedenken wat jij hierin fijn vindt. En dan kies je vervolgens een boekhouder of accountant die de mogelijkheden biedt waar jij naar op zoek bent.

3. Begrijp je wat ´ie zegt?

Een boekhouder of een accountant is een expert op zijn vakgebied. Hij of zij weet precies waar ´ie het over heeft. Maar begrijp jij het ook? Het is natuurlijk essentieel dat jouw adviseur jou in jip-en-janneke taal kan uitleggen hoe het er met je bedrijf voor staat. Of waarom een bepaalde investering wel of niet slim is om te doen. 

Check in een kennismakingsgesprek of je hem of haar volledig kunt volgen. En vraag desnoods om extra uitleg als je het de eerste keer niet direct begrijpt. Blijft hij of zij steken in vakjargon en moeilijke begrippen, dan heb je niet de juiste adviseur te pakken. 

4. Maak duidelijke prijsafspraken

Accountants zijn gewend om iedere minuut te declareren. Zo kun je nog weleens voor een verrassing komen te staan. Dat je een vraagt stelt en er een paar weken later een factuur op de mat ligt. Maak dus duidelijke afspraken. 

Wil je een kennismakingsgesprek inplannen? Vraag dan of daar kosten voor worden gerekend of dat het kosteloos is. Betaal je een vast bedrag per jaar? Vraag dan wat ze voor dat bedrag allemaal voor je doen. Spreek af dat je vragen mag stellen zonder dat hij daar direct een factuur voor stuurt. En dat als hij een factuur stuurt, dat hij dat vooraf aankondigt. 

5. Is zijn kennis up-to-date?

Vraag de boekhouder of accountant hoe vaak hij zijn kennis update. Wanneer hij voor het laatst bijscholing heeft gehad. Hoe hij zijn fiscale kennis bijhoudt. En of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Zo weet je zeker dat je voor een boekhouder of accountant kiest die van de laatste regels en wetswijzigingen op de hoogte is. 

6. Maak een weldoordachte keuze

Het gebeurt te vaak dat je een boekhouder of accountant neemt via iemand uit jouw netwerk. Maar dat wil niet per se zeggen dat hij of zij een goede boekhouder is. Of de juiste keuze voor jou en jouw bedrijf. Neem dus zélf de proef op de som. Plan een kennismakingsgesprek in en heb het met hem of haar over eerder genoemde punten, zoals kennisniveau en online mogelijkheden. 

Maak een keuze uit meerdere boekhouders en accountants. Ook al heb je na één kennismakingsgesprek een goed gevoel. Het is altijd goed om er meerdere te spreken, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken en zo een weldoordachte keuze kunt maken. Masters netwerk kan je hierbij helpen. Vraag het ons.

Wil jij jouw boekhouding uitbesteden?

Meer informatie

1 reactie op “Hoe kies je een goede boekhouder of accountant?”

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0