Personeel

Handige tips betreffende personeel

Laatste Blogs

personeel aannemen

Personeel aannemen, hoe werkt dat?

18 augustus 2021

Een medewerker aannemen, hoe doe je dat? Regelmatig vragen klanten ons wat je allemaal moet doen als je personeel wilt aannemen. In dit blog proberen we de belangrijkste regels en aandachtspunten uit te leggen.   Stap 1. Meld je aan bij de Belasti …

Lees meer

DGA salarisadministratie

Wettelijk minimumloon verhoogd per 1 juli

17 juni 2021

Heb jij personeel in dienst? Zoals elk half jaar het geval is, wordt per 1 juli het wettelijk minimumloon weer aangepast. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? In dit artikel vind je alles over het wettelijk minimumloon plus de bedragen per maand, …

Lees meer

redenen ontslag personeel

Redenen voor ontslag: wanneer mag je personeel wel...

21 mei 2021

Je kunt personeel niet zomaar ontslaan. Daarvoor moet je een geldige reden hebben. Een die in het ontslagrecht staat. Weet jij met welke reden je een werknemer mag ontslaan? En wanneer niet? En dat je een werknemer eerst herplaatst moet hebben? Functio …

Lees meer

Ins en Outs van vakantiedagen

De ins en outs van de wettelijke vakantiedagen

12 april 2021

Wat zijn de wettelijke vakantiedagen? Op hoeveel vakantiedagen heeft een werknemer recht? Hoe werkt het bijkopen en opsparen? En wat zijn de regels voor het opnemen van vakantie? In dit blog lees je alle ins en outs, de regels en de wetgeving over het …

Lees meer

opzegtermijn werkgever werknemer

Wat je moet weten over de opzegtermijn voor werkge...

9 april 2021

De minimale opzegtermijn die een werkgever moet hanteren is één maand. De exacte opzegtermijn hangt af van de lengte van het arbeidscontract. Ook kan het zijn dat er afspraken in het arbeidscontract of de CAO staan. In dit blog vind je alles over de op …

Lees meer

Arbeidsovereenkomst

Wat is een arbeidsovereenkomst?

21 maart 2021

Een arbeidsovereenkomst kent drie criteria: de gezagsverhouding, het loon en het persoonlijke karakter. Als deze drie criteria aanwezig zijn, is er dus sprake van een arbeidsovereenkomst. Het helpt niet het beestje een andere naam te geven. Het is en b …

Lees meer

waarom bedrijfsarts nodig

Waarom heb je een bedrijfsarts nodig?

5 maart 2021

Voor als je het nog niet wist: de kosten van een zieke werknemer kunnen behoorlijk oplopen. Zelfs tot anderhalf à twee keer een salaris. Het is dus verstandig om op tijd een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen. Die kan je namelijk helpen om kost …

Lees meer

stagevergoeding

Zo ziet de vrije ruimte van de werkkostenregeling ...

28 januari 2021

In 2021 gaat de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) tijdelijk omhoog. Dit is onderdeel van het economisch steun- en herstelpakket waarmee de overheid ondernemers door de coronacrisis wil helpen. In dit blog staat alles wat je moet weten over d …

Lees meer

de medewerkers

Zo laat je jouw werknemers zelf hun personeelsgege...

21 oktober 2020

Ook jouw medewerkers kunnen hun personeelsgegevens zelf wijzigen Je hoort vaak dat werkgevers denken dat medewerkers niet hun eigen personeelsgegevens kunnen beheren. Zodoende blijft alles bij het oude, lekker comfortabel misschien. Net zoals alle trad …

Lees meer

de medewerkers

Thuiswerken: dit moet je erover weten

18 september 2020

Voor veel werknemers is thuiswerken een groot voordeel. Voor werkgevers is dat vaak anders. Zij staan meestal niet zo te springen. Want hoe weet je of je medewerkers daadwerkelijk aan het werk zijn? En hoe zit het met de arboregels? Als ze bijvoorbeeld …

Lees meer

stress op het werk

6 tips om stress op het werk te voorkomen

21 augustus 2020

Dat jouw personeel lekker in zijn vel zit, is goud waard. Toch lopen veel mensen rond met stress en andere mentale klachten. Het is dus heel belangrijk om ook aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van jouw medewerkers.  Ziek van de stress Werk …

Lees meer

lagere premies werknemersverzekeringen

Lagere premies werknemersverzekeringen in aantocht

7 augustus 2020

Het UWV publiceert regelmatig over de ontwikkelingen in het gebruik van alle werknemersverzekeringen. Daarbij geeft ze in aantal en in financiën aan welk gebruik er in de afgelopen periode is gedaan en maakt ze een prognose voor de rest van het jaar en …

Lees meer

personeel werven

9 belangrijke punten voor de aantrekkelijke werkge...

26 juni 2020

Wat is een aantrekkelijke werkgever volgens de moderne werknemer? Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat de arbeidsmarkt behoorlijk overspannen begint te raken. Meer dan 80% van de werkgevers heeft nu al grote moeite om de juiste mensen aan te trek …

Lees meer

TOFA tegemoetkoming flexwerkers

TOFA: tegemoetkoming voor flexwerkers

19 juni 2020

Voor flexwerkers die in de financiële problemen zijn gekomen, heeft het kabinet een tijdelijke regeling opgesteld. Hiermee kun je vanaf eind juni een maandelijkse bijdrage aanvragen. Hoe de regeling in z’n werk gaat, lees je in deze blog.   Voor wie De …

Lees meer

werkkostenregeling corona

Werkkostenregeling (WKR) in 2020 verruimd voor wer...

12 mei 2020

Vanaf nu mag je als werkgever 3% van de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom gebruiken als zogenaamde ‘vrije ruimte’ van de werkkostenregeling (WKR). Boven de 400.000 euro bedraagt het percentage 1,2%. Dit percentage was per 1 januari 2020 al ver …

Lees meer

vakantie tijdens corona

5 tips hoe je omgaat met vakantiedagen tijdens het...

23 april 2020

Een van jouw werknemers trekt zijn vakantiedagen in. Maar zijn vakantie kwam jou eigenlijk wel goed uit nu er minder werk is. Wat doe je in deze situatie? Wat zijn de regels voor het opnemen van vakantiedagen in deze tijd van het coronavirus? In dit bl …

Lees meer

eindafrekening einde dienstverband

Zo stel je een eindafrekening op bij einde dienstv...

27 februari 2020

Als het dienstverband van jouw werknemer wordt beëindigd, ben je als werkgever verplicht om een financiële eindafrekening op te stellen. Welke zaken moet je hierin vermelden? Waar heeft de werknemer nog recht op? En hoe zit dat voor de werkgever? Alles …

Lees meer

aanvullend geboorteverlof partner 2020

Aanvullend geboorteverlof voor partners: zo werkt ...

18 februari 2020

Het geboorteverlof voor partners wordt per 1 juli 2020 uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Dat is geregeld in de Wet invoering extra Geboorteverlof (WIEG). Hiermee kunnen partners die in loondienst werken nog eens vijf weken extra verlof opne …

Lees meer

fiets van de zaak 2020

Zo werkt de fiets van de zaak regeling in 2020

23 januari 2020

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling voor een (elektrische) fiets van de zaak. Vanaf nu kun je – net als bij een auto – een fiets leasen, met een bijtelling van 7% per jaar. Dat is een stuk voordeliger. Daarbij zijn de regels een stuk eenvoudig …

Lees meer

welk salaris kies je

WAB: WW-premie wijzigt naar type contract

9 januari 2020

Per 1 januari 2020 is de WW-premie gewijzigd. Tot op heden was de premie afhankelijk van de sector waarin de werkgever zit. Vanaf nu is de premie afhankelijk van het type contract, vast of tijdelijk, met daaraan gekoppeld een lage of hoge premie. In di …

Lees meer

arbeidsovereenkomst DGA

5 tips voor ondernemers met oproepkrachten die je ...

23 december 2019

Op 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in. In deze wet staan onder andere de nieuwe regels met betrekking tot oproepkrachten. Door deze wijzigingen kunnen de loonkosten voor sommige ondernemers aardig oplopen. In dit blog geven we j …

Lees meer

transitievergoeding verandert 2020

Transitievergoeding voor iedereen vanaf 2020

12 december 2019

Tot nu toe had een werknemer recht op een transitievergoeding als hij na twee jaar dienstverband werd ontslagen. Vanaf 2020 krijgt iedereen een transitievergoeding, ongeacht leeftijd of duur van het dienstverband.  Transitievergoeding tot 2020 Tot nu t …

Lees meer

minimumloon 2020

Wijzigingen minimumloon in 2020

19 november 2019

Zoals elk jaar wijzigt het minimumloon weer per 1 januari 2020. Dit geldt niet alleen voor het minimumloon, maar ook voor het loon van jongeren tot 21 jaar én jongeren die studeren en werken combineren. In dit blog vind je alle wijzigingen plus de tabe …

Lees meer

hectiek rondom de salarisadministratie

Stress? Zo voorkom je een burn-out

14 november 2019

Steeds meer mensen hebben last van stress, angst of paniek. En langdurige stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Hoe kun je dit voorkomen? ‘s Avonds op de bank voor de tv ploffen is verleidelijk, maar wellicht niet de meest effectieve mani …

Lees meer

welk salaris kies je

Hoe bepaal je het salaris voor jouw werknemers?

8 november 2019

Hoe bepaal je het salaris voor jouw werknemers? Hoe weet je of het passend en marktconform is? Wat is het minimumloon? En wanneer moet je een kostenvergoeding betalen? In dit blog lees je alles over het berekenen van het salaris. Hier vind je de bedrag …

Lees meer

arbeidsovereenkomst medewerker

Deze wetten wijzigen per 1 juli 2019 voor zzp̵...

27 juni 2019

De overheid houdt ervan, ondernemers iets minder: wetswijzigingen. Net zoals ieder jaar verandert er per 1 juli 2019 weer het een en ander. Om jou als zzp’er of mkb’er een handje te helpen, hebben we de meest relevante wijzigingen op een rij gezet. Wel …

Lees meer

advies

Dit zijn de wijzigingen van de WAB

30 mei 2019

De WAB, oftewel ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’, is deze week aangenomen. Dat betekent weer een hoop wijzigingen in onder andere arbeidscontracten, ontslagregels en het uitkeren van de transitievergoeding. Omdat de wet al per 1 januari 2020 in werking tre …

Lees meer

ziek op vakantie

Ziek op vakantie, wat zijn de regels?

23 mei 2019

De zomervakantie staat bijna weer voor de deur. Ongetwijfeld heb je al de nodige vakantieaanvragen binnen. Misschien ook van een medewerker die ziek is. Weet jij onder welke voorwaarden hij of zij op vakantie mag? En welke regels je kunt stellen als ee …

Lees meer

arbeidsrecht

Jouw werknemer zit vast, wat zijn jouw rechten

9 mei 2019

Het gebeurt regelmatig dat een werknemer plotseling niet komt opdagen en dagen onbereikbaar is. Achteraf blijkt dat hij was aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. Hoe ga je hier als werkgever mee om? En wat zijn jouw rechten? Het is helaas b …

Lees meer

voordelen digitale loonstrook

Voordelen digitale loonstrook

3 mei 2019

De voordelen van een digitale loonstrook blijken onder meer uit onderzoek (o.a. van PWC) waaruit naar voren komt dat zo’n 60% van alle jongere werknemers de aangeboden technologische mogelijkheden mee laat wegen bij hun keuze voor een werkgever. Slimme …

Lees meer

privacy zieke werknemers

Wat je moet weten over privacy bij zieke medewerke...

2 mei 2019

Je werknemer is ziek. Wist je dat je niet mag vragen wat hij heeft? En vertelt hij spontaan toch wat hij heeft, bijvoorbeeld “een griepje” of “een gebroken been”, dan mag je hier niets mee doen. Doe je dat wel, dan overtreed je de privacywetgeving. Of …

Lees meer

nevenwerkzaamheden werknemer

Zo ga je om met nevenwerkzaamheden van je werkneme...

26 april 2019

Een van jouw werknemers blijkt naast zijn werk ook nog eigen activiteiten te ontplooien. Of, nog erger, hij is voor de concurrent aan de slag gegaan. Niet echt iets waar jij je als ondernemer druk over wilt maken. En dat hoeft ook niet, als je vooraf g …

Lees meer

recht op transitievergoeding urenvermindering

Ben je een transitievergoeding verschuldigd bij ur...

19 april 2019

Het gebeurt regelmatig dat het aantal arbeidsuren tijdens het dienstverband naar beneden wordt bijgesteld. Ben je als werkgever dan een transitievergoeding verschuldigd over de uren waarmee de arbeidsurenovereenkomst is verminderd? Onze arbeidsrechtjur …

Lees meer

psychisch verzuim in je onderneming

Wat jij kunt doen bij psychisch verzuim in je onde...

11 april 2019

Steeds meer MKB-ondernemers krijgen te maken met zieke medewerkers als gevolg van psychische klachten. 34% van de mensen die langer dan 6 weken ziek zijn, valt om die reden uit. Wat je als werkgever zélf kunt doen aan psychisch verzuim, lees je in dit …

Lees meer

loonstop loonopschorting reintegratie

Loonstop of loonopschorting bij een haperende re-i...

4 april 2019

Is een van je werknemers ziek, dan ben je verplicht om tijdens de eerste 104 weken te werken aan zijn of haar re-integratie. Als de medewerker hieraan niet mee wil werken, dan kun je een loonstop of loonopschorting opleggen. Onze arbeidsrechtjuriste le …

Lees meer

problemen teveel ontvangen toeslag

Zo voorkom je problemen met teveel ontvangen toesl...

29 maart 2019

Iedereen is inmiddels wel bekend met het feit dat je recht kunt hebben op bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag, kind gebonden budget of kinderopvang toeslag. Helaas zijn er veel mensen die van de Belastingdienst een aanslag krijgen om teveel ontvangen …

Lees meer

compensatie transitievergoeding zieke medewerkers

Compensatie voor transitievergoeding bij zieke med...

13 maart 2019

Als je een werknemer ontslaat die een dienstverband van twee jaar of langer heeft, moet je een zogenaamde transitievergoeding betalen. Indien die werknemer langdurig ziek was, mag de werkgever vanaf 1 april 2020 compensatie bij het UWV aanvragen. Slape …

Lees meer

beste kandidaten vinden

Hoe vis je talent uit de krappe vijver met kandida...

6 maart 2019

De meeste grote bedrijven hebben hun eigen HR-afdeling om nieuw talent te werven. Met professionele recruiters, moderne technologie en veel ervaring. Als kleine of iets grotere ondernemer moet je dat meestal zelf zien te organiseren. Hierbij geven we j …

Lees meer

hoe word je een aantrekkelijke werkgever voor je personeel

Hoe word je een aantrekkelijke werkgever voor je p...

26 februari 2019

Iedereen wil aantrekkelijk (lees: leuk, aardig, sexy) gevonden worden door anderen. Psychologen schrijven er boeken vol over. Voor ondernemers geldt eigenlijk hetzelfde. Je wilt, nee, je móet ‘aantrekkelijk’ zijn met jouw bedrijf of product. Voor klant …

Lees meer

werkkostenregeling verruimd kleine ondernemers

Werkkostenregeling wordt verruimd voor kleine werk...

6 februari 2019

Vorige week heeft de ministerraad besloten om de werkkostenregeling voor kleine(re) werkgevers vanaf 1 januari 2020 te verruimen. Nu nog 1,2% De huidige werkkostenregeling geeft een werkgever de mogelijkheid om 1,2% van de totale fiscale loonsom te bes …

Lees meer

Check

10 tips om te slagen op de arbeidsmarkt

31 januari 2019

Hoewel de economie niet meer zo sterk zal groeien als de afgelopen jaren, zullen de personeelstekorten in veel sectoren nog torenhoog blijven. Hoe trek je dan goed personeel aan? Grotere uit- dan instroom De belangrijkste oorzaak is meestal de vergrijz …

Lees meer

wijzigingen 2019 mkb ondernemer dga

Wat verandert er voor ondernemers met personeel en...

21 januari 2019

In 2019 staat er weer een groot aantal wijzigingen op stapel. Denk aan de wijzigingen in onder andere de vennootschapsbelasting, verliesrekening, heffingskortingen en het partnerverlof. Verlaging vennootschapsbelasting (VPB) De overheid wil ondernemen …

Lees meer

optimaal gebruik werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR): 9 tips om te optimali...

4 december 2018

Zo’n 60% van alle werkgevers kent de werkkostenregeling niet of niet goed, blijkt uit diverse onderzoeken (o.a. Panteia, Effectmeting, WishWish). Zo blijft maar liefst 455.000.000 euro onbenut. Zonde! Dankzij deze regeling kun je namelijk je medewerker …

Lees meer

arbeidsovereenkomst opzeggen

De meest gemaakte fout bij de arbeidsovereenkomst ...

1 oktober 2018

Werkgever: “Mijn werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op. Ik hoef niets te doen, toch?” – Ehm, niet helemaal. In de rechtspraak komen regelmatig zaken voorbij waarin werknemers, soms zelfs maanden later, stellen dat zij de arbeidsovereenkomst niet heb …

Lees meer

administratie VOF

Waarom een personeelshandleiding onmisbaar is

12 september 2018

Een van je werknemers is ziek, zo blijkt na een paar dagen. Hij had namelijk alleen via Whatsapp een berichtje naar zijn teamleider gestuurd. Daarmee dacht hij dat het geregeld was. Van een personeelshandleiding had hij nog nooit gehoord. Herkenbaar? D …

Lees meer

zo voorkom je personeel met schulden

Zo voorkom je personeel met schulden

20 augustus 2018

Meer dan 60% van alle werkgevers heeft personeel met schulden (Nibud). Hoewel dat een stuk minder is dan in het topjaar 2012, is het nog steeds schrikbarend hoog. De gevolgen van financiële problemen zijn niet te onderschatten: verminderde productivite …

Lees meer

werving en selectie nieuw personeel

Werving en selectie: nieuw personeel aannemen van ...

10 augustus 2018

Dankzij de economische groei is de strijd op de arbeidsmarkt in volle hevigheid losgebarsten. Veel branches hebben moeite om goed personeel te vinden. Het vinden en behouden van personeel zou dus voor alle ondernemers met groeiambitie topprioriteit moe …

Lees meer

Ziekteverzuim

Ziekteverzuim: de harde werkelijkheid

27 juli 2018

Uit onderzoek van TNO over de jaren 2014-2017 blijkt dat het ziekteverzuim per werknemer gemiddeld op een à twee keer ziek per jaar ligt. De gemiddelde verzuimduur van zieke werknemers is zo’n 16 dagen per jaar. Gemiddeld zijn medewerkers in Nederland …

Lees meer

personeel werven

Goed personeel werven, hoe doe je dat?

13 juli 2018

Voor werkgevers is het steeds lastiger om goed personeel te vinden. Tegelijkertijd is minstens twee op de drie medewerkers actief op zoek naar een andere werkgever of staat open om van baan te veranderen (onderzoek ADP). Dat biedt kansen! Maar hoe pak …

Lees meer

welke soorten verlof zijn er

Welke soorten verlof zijn er?

1 mei 2018

Naast de wettelijke vakantiedagen zijn er nog andere soorten verlof. Welke soorten verlof zijn er? En wat zijn de regels als jouw werknemer zwanger wordt, een studie wil volgen, of een chronisch zieke moeder verzorgt? In dit blog hebben we alle soorten …

Lees meer

Meerlingenverlof

Meerlingenverlof wordt toch uitgebreid per 1 april...

8 maart 2018

Wijziging van het meerlingenverlof die op de rol stond gaat toch door, besloot het kabinet onlangs. Eerder werd het wetsvoorstel controversieel verklaard. Vanaf 1 april 2018 krijgen vrouwen die zwanger zijn van meer dan één kind langer verlof. Vrouwen …

Lees meer

regeling fietsplan secundaire arbeidsvoorwaarden

Fiets je fit met de vernieuwde regeling van het fi...

1 december 2017

Met een fietsplan stimuleer je jouw werknemers om vaker de fiets te pakken. Zo worden je werknemers fitter, gaat het verzuimpercentage omlaag en verminder je de uitstoot van CO2. Daarnaast wordt een fietsplan als secundaire arbeidsvoorwaarde door veel …

Lees meer

Wijzigingen wettelijk minimumloon en jeugd minimumloon 2018

Wijzigingen minimumloon en minimumjeugdloon per 1 ...

16 november 2017

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen licht in 2018. Alle werknemers vanaf 22 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Voor jongeren van 15 tot 22 jaar gelden de minimumjeugdlonen. Wij hebben alle bedrage …

Lees meer

Ontslagvergoeding werkgevers tips

Transitievergoeding: 8 tips voor werkgevers

31 juli 2017

Vóór 1 juli 2015 kon de ondernemer voor een ontslagzaak terecht bij het UWV of bij de kantonrechter. Sinds 1 juli 2015 is de ontslagvergoeding nieuwe stijl, de transitievergoeding, van kracht. Ook wel ‘de gouden handdruk’ genoemd. Aantal gewerkte jaren …

Lees meer

Tijdelijk personeel inhuren

14-tips bij het inhuren van tijdelijk personeel

8 mei 2017

Het inhuren van tijdelijk personeel De meeste ondernemers vinden flexibiliteit belangrijk. Je moet snel kunnen inspelen op een toe- of afname van de vraag naar jouw product of als iemand van het vaste personeel is weggevallen door ziekte, zwangerschap …

Lees meer

waarom bedrijfsarts nodig

Aandacht voor verzuim: noodzaak voor grote én kle...

27 maart 2017

Uit onderzoek blijkt dat de impact van verzuim wordt onderschat. Kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers maken zich niet of nauwelijks zorgen over verzuim. Ook iets grotere bedrijven met 10 tot 50 medewerkers zeggen gemiddeld zich geen zorgen te …

Lees meer

personeel aannemen

Personeel aannemen, waar moet je op letten?

21 januari 2017

Personeel aannemen? Je bent druk, erg druk. En de drukte houdt maar aan. Nee zeggen tegen nieuwe klanten doe je niet zo gauw. Personeel aannemen, is dat de oplossing? Of het een zegen wordt of een nachtmerrie, dat ligt vooral aan jou. Als je de dingen …

Lees meer

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0