Wat is kinderopvangtoeslag?

31 mei 2019
Door:

Kinderopvangtoeslag uitgelegd

Het merendeel van ouders met kinderen werken tegenwoordig allebei. De nog jonge kinderen worden dan ondergebracht in een kinderopvangcentrum / kinderdagverblijf waar alle kinderen onder deskundige begeleiding en zorg de dag doorbrengen. Na afloop van de werkdag worden de kinderen door een van de ouders weer opgehaald en naar huis gebracht.

De overheid stelt, terecht, hoge eisen aan het centrum en aan de mensen die de zorg van de kinderen overdag overnemen van de ouders. Die zorg kost mede daardoor veel geld. Om ook de lager betaalde ouders in staat te stellen om te participeren in de (werk)maatschappij heeft de overheid een toeslag bedacht om die kosten van het kinderdagverblijf te helpen dragen, de kinderopvangtoeslag.

Er zijn twee soorten opvang, de dagopvang en de buitenschoolse opvang. De dagopvang is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. De buitenschoolse opvang is om de kinderen op te vangen tijdens de uren dat er geen school is.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Uiteraard stelt de overheid allerlei voorwaarden waaraan je moet voldoen. Die voorwaarden zijn:

  • Jouw kind moet naar een geregistreerde opvang gaan. Dat kan een kinderdagverblijf zijn, de buitenschoolse opvang (BSO), een gastouderbureau of een voorziening voor gastouderopvang. Peuterspeelzalen worden gerekend tot de kinderdagverblijven.
  • Een andere voorwaarde is dat jij en jouw toeslagpartner beide werken, maar ook daar kan in bepaalde gevallen van worden afgeweken.
  • Een voor de hand liggende voorwaarde is dat het kind bij jou moet wonen. Het kind moet op jouw woonadres zijn ingeschreven.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Dit doe je op de website toeslagen.nl. Dit doe je met jouw DigiD. Heb je nog geen DigiD, dan moet je die eerst aanvragen

De meeste toeslagen hoef je maar één keer aan te vragen. Als de omstandigheden niet wijzigen dan krijg je het volgende jaar de toeslag automatisch.

Hoe dit verder werkt, lees je op de website van de Belastingdienst.

Let op: de toeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin jouw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je het te laat aan, dan loop je een deel van de toslag mis.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel je krijgt, hangt natuurlijk sterk af van jouw inkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en de kosten die je betaalt daaraan. Je kan hier een proefberekening kinderopvangtoeslag maken.

 

De kosten waarover je een toeslag kan krijgen zijn aan een maximum gebonden.

Voor dagopvang is dat (2019) € 8,02

Voor BSO is dat (2019) € 6,89

En voor een gastouder is dat (2019) € 6,15

Ook het aantal uren waarover je een toeslag krijgt is gebonden aan een maximum en afhankelijk van het aantal uren dat je werkt.

Voorbeeld:

  • Alleenstaande ouder
  • 1 kind jonger dan 4 jaar (dagopvang)
  • werkt 40 uur per week
  • minimumloon (1615,80 per maand)
  • uurtarief kinderopvang € 8,02
  • kind maakt 230 uren per maand gebruik van kinderopvang (is maximum)
  • De kinderopvangtoeslag is €770 per maand.

Dit is een raming. Je kan er geen rechten aan ontlenen.

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0