Wat is zorgtoeslag?

28 augustus 2020
Door:

Wat is de zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is de financiële bijdrage die de overheid jou kan betalen om de kosten van jouw Nederlandse zorgverzekering te helpen dekken.

ZorgverzekeringswetWanneer heb ik recht op zorgtoeslag

Jij en jouw eventuele toeslagpartner moeten natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen.

De voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • zorg ervoor dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt (zorgverzekeringen die je in het buitenland hebt lopen, tellen dus niet mee)
  • verdien niet te veel, ook niet als je het inkomen van jouw toeslagpartner er bij telt
  • uiteraard moet je Nederlander zijn of je hebt een geldige verblijfsvergunning
  • Jouw vermogen (samen met jouw partner) is niet te hoog

Inkomenseis zorgtoeslag

Voor het jaar 2019 mag jouw inkomen niet hoger zijn dan 29.562 euro. In 2020 is dat 30.481 euro. Als je een toeslagpartner hebt, dan mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan 37.885 euro. In 2020 is het gezamenlijke maximum inkomen 38.945 euro.

Vermogenseis zorgtoeslag

Jouw vermogen in 2019 mag niet meer zijn dan 114.776 euro. Meetpunt is 1 januari 2019.

Heb je een toeslagpartner, dan mag het gezamenlijke vermogen niet meer zijn dan 145.136 euro.

In 2020 is het maximale vermogen 116.613 euro en gezamenlijk 147.459 euro.

Heb je teveel vermogen op 1 januari van dat jaar, dan krijg jet gehele jaar geen zorgtoeslag.

Aanvragen zorgtoeslag

Dit doe je op de website toeslagen.nl. Dit doe je met jouw DigiD. Heb je nog geen DigiD, dan moet je die eerst aanvragen

De meeste toeslagen hoef je maar één keer aan te vragen. Als de omstandigheden niet wijzigen dan krijg je het volgende jaar de toeslag automatisch.

Hoe dit verder werkt, lees je op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

De toeslag hangt van onder meer uw inkomen af.

Voor een alleenstaande met een wettelijk minimumloon (2019: 1615,80 per maand) bedraagt de maximale toeslag in 2019 1.188 euro per jaar. Heb je een meerpersoonshuishouden dan bedraagt de maximale toeslag in 2019 2.304 euro.

Uitzonderingen in de zorgtoeslag

Als je militair, bent, gedetineerd ben (in de gevangenis zit),  gemoedsbezwaar bent of een buitenlandse student, dan kan je geen zorgtoeslag krijgen of er gelden andere regels. Als je in het buitenland woont of werkt, kan je in bepaalde gevallen wel zorgtoeslag krijgen.

Militairen

Voor militairen geldt dat het ministerie van defensie alle ziektekosten dekt. Je bent dus niet verplicht verzekerd en je krijgt geen zorgtoeslag. Jouw eventuele partner, als ze geen militair is, kan wel zorgtoeslag aanvragen.

Gedetineerden

Ben je gedetineerd, dan betaalt het ministerie van Justitie alle ziektekosten. Je moet dat doorgeven aan jouw zorgverzekeraar en gedurende de tijd van detentie hoef je geen premie te betalen en kan je uiteraard ook geen zorgtoeslag ontvangen.

Gemoedsbezwaarden

Mensen die uit levensovertuiging of geloofsovertuiging zich niet willen laten verzekeren voor ziektekosten, noemen we gemoedsbezwaarden. Je moet dit wel hebben aangegeven bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die jou dan als gemoedsbezwaard  registreert voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Als gemoedsbezwaarde ben je niet verzekerd voor de Zorgverzekeringswet, je betaalt geen ZvW premie en je krijgt dus ook geen toeslag.

Als jouw partner niet gemoedsbezwaard is, dan kan hij/zij wel een zorgtoeslag aanvragen.

Buitenlandse studenten

Ben je hier alleen om te studeren, dan kan je geen zorgtoeslag aanvragen, maar werk je naast jouw studie en heb je een basiszorgverzekering in nederland afgesloten, dan kan je in een aantal gevallen wel een zorgtoeslag aanvragen. Raadpleeg hiervoor het Nuffic

Ik woon in het buitenland

Je moet dan aan een aantal extra voorwaarden voldoen. Niet ieder buitenland telt mee en je moet een wettelijke uitkering of een pensioen krijgen uit Nederland en zo zijn er nog wat voorwaarden. Zie ook de website van de belastingdienst- zorgtoeslag in het buitenland

Ik woon in Nederland en werk in het buitenland

Waarschijnlijk ben je dan in het buitenland verzekerd tegen ziektekosten. In dat geval kan je geen zorgtoeslag krijgen. Heb je wel een Nederlandse zorgverzekering, dan kan je wel zorgtoeslag krijgen als je aan alle andere voorwaarden voldoet.

Ben je door jouw werkgever gedetacheerd in het buitenland met een zogenaamde A1 verklaring, dan ben je gewoon in Nederland verzekerd en kan je zorgtoeslag krijgen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

meer weten over zorg- en andere toeslagen

Masters netwerk, jouw financiële adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0