Wat is loonbelasting?

20 maart 2017
Door:

Wat is loonbelasting?

Loonbelasting is de belasting die door de werkgever op het loon van de werknemer wordt ingehouden. De werkgever draagt deze belasting namens de werknemer af aan de Belastingdienst. Het is een zogeheten voor-belasting. Uiteindelijk rekent iedere individu zelf af met de Belastingdienst middels de inkomstenbelasting. In de aangifte inkomstenbelasting staan alle inkomsten (niet alleen uit arbeid, maar ook rente-inkomsten, inkomsten uit aandelen, enzovoort) en alle mogelijke aftrekposten (denk aan de hypotheeklasten en studiekosten).  Die inkomsten en aftrekposten bepalen de uiteindelijke belasting die de individu moet afrekenen. Daar wordt vervolgens de reeds betaalde loonbelasting afgehaald. Het restant krijgt je terug of moet je betalen.

Directe belasting

We maken onderscheid tussen directe belasting en indirecte belasting. We noemen het directe belasting als de belastingplichtig de belasting zelf betaalt.

De directe belasting ‘loonbelasting’ wordt geheven van:

  • werknemers,
  • inhoudingsplichtigen (werkgevers dus),
  • artiesten,
  • beroepssporters, en
  • buitenlandse gezelschappen.

Een ander voorbeeld van een directe belasting is de inkomstenbelasting. De belastingplichtige doet aangifte en betaalt zelf de verschuldigde belasting. Die belasting wordt op niemand anders afgewenteld. De belastingplichtige draagt zelf de lasten van de belasting.

Indirecte belasting

Indirecte belasting is de belasting die een ander dan de belastingplichtige betaalt. Een voorbeeld van een indirecte belasting is de omzetbelasting (BTW).

De ondernemer doet aangifte en zorgt tegelijkertijd ook voor de afdracht van de omzetbelasting aan de Belastingdienst. Hij betaalt die belasting echter niet zelf. De belasting wordt namelijk onmiddellijk afgewenteld op de volgende in de (productie)keten en in rekening gebracht bij de consument. Die betaalt dus alle omzetbelasting.

LoonbelastingLoonbelasting

De loonbelasting is dus een directe belasting. De werknemer is belastingplichtige. Hij betaalt de belasting. De werknemer betaalt die belasting ook zelf. Dat gebeurt via zijn loon. Het wordt ingehouden op het loon. De inhoudingsplichtige werkgever treedt slechts op als een soort onbezoldigde belastingambtenaar. Hij organiseert de betaling.

Premies volksverzekeringen

Naast de loonbelasting worden er premies volksverzekeringen ingehouden op het loon van de werknemer. De loonheffing, zoals ze samen worden genoemd, worden in één bedrag aan de Belastingdienst afgedragen.

Loonheffing

De hoogte van de loonheffing kan worden aflezen uit speciaal daarvoor ontwikkelde tabellen. Daarbij gaat het om één bedrag. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen loonbelasting en premies volksverzekeringen. In de loonadministratie van de werkgever en op het loonstrookje van de werknemer is dan ook geen sprake van aparte bedragen maar van één bedrag.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten over lonen en salarissen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0