loonbelasting definitie en uitleg

Wat is loonbelasting?

20 maart 2017
Door:

Wat is loonbelasting?

Loonbelasting is de belasting die door de werkgever op het loon van de werknemer wordt ingehouden. De werkgever draagt deze belasting namens de werknemer af aan de Belastingdienst.

Directe belasting

We maken onderscheid tussen directe belasting en indirecte belasting. We noemen het directe belasting als de belasting wordt betaald door degene die belastingplichtig is.

De directe belasting ‘loonbelasting’ wordt geheven van:

  • werknemers,
  • inhoudingsplichtigen (werkgevers dus),
  • artiesten,
  • beroepssporters, en
  • buitenlandse gezelschappen.

Een ander voorbeeld van een directe belasting is de inkomstenbelasting. De belastingplichtige doet aangifte en betaalt zelf de verschuldigde belasting. Die belasting wordt op niemand anders afgewenteld. De belastingplichtige draagt zelf de lasten van de belasting.

Indirecte belasting

Indirecte belasting is de belasting die betaald wordt door een ander dan de belastingplichtige. Een voorbeeld van een indirecte belasting is de omzetbelasting (BTW).

De ondernemer doet aangifte en zorgt tegelijkertijd ook voor de afdracht van de omzetbelasting aan de Belastingdienst. Hij betaalt die belasting echter niet zelf. De belasting wordt namelijk onmiddellijk afgewenteld op de volgende in de (productie)keten en in rekening gebracht bij de consument. Die betaalt dus alle omzetbelasting.

Loonbelasting

De loonbelasting is dus ook een directe belasting. De werknemer is belastingplichtige. Van hem wordt de belasting geheven. De werknemer betaalt die belasting ook zelf. Dat gebeurt via zijn loon. Het wordt ingehouden op het loon. De inhoudingsplichtige werkgever treedt slechts op als een soort onbezoldigde belastingambtenaar. Hij organiseert de betaling.

Premies volksverzekeringen

Naast de loonbelasting worden er premies volksverzekeringen ingehouden op het loon van de werknemer. De loonheffing, zoals ze samen worden genoemd, worden in één bedrag aan de Belastingdienst afgedragen.

Loonheffing

De hoogte van de loonheffing kan worden aflezen uit speciaal daarvoor ontwikkelde tabellen. Daarbij gaat het om één bedrag. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen loonbelasting en premies volksverzekeringen. In de loonadministratie van de werkgever en op het loonstrookje van de werknemer is dan ook geen sprake van aparte bedragen maar van één bedrag.

Meer weten over lonen en salarissen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0