Bedrijf starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

14 april 2021
Door:

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Starten van een eigen onderneming of zelfstandigheid als zzp’er of freelancer kan vanuit een uitkering uit:

  • Wajong (wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten),
  • WAO (wet arbeidsongeschiktheid),
  • WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen),
  • WAZ (wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen),
  • ZW (ziektewet).

wat is een balansVoorbereidingsperiode

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering begint op dezelfde manier als alle andere starters, namelijk met voorbereiding. Begin daar snel mee, gebruik bijvoorbeeld deze Covid-19 pandemie om jouw toekomstige bedrijf een goede basis te geven. Hoe je zo’n plan schrijft, lees je in ons e-book: Hoe start je je eigen onderneming. Je kan hier dit e-book aanvragen

Wat ook wordt aangeraden, is de ondernemerstest. Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. En ook al ben je nog zo’n goede vakman, op zichzelf maakt dat je nog geen goede ondernemer. Een goede test is de KvK Krachtmeting.

Volg ook de onlinetraining Zelfstandig ondernemen met een WW uitkering.  Deze gratis onlinetraining is er ook voor starters met een andere dan een WW uitkering.

Het UWV gaat jou vervolgens helpen. Maak een afspraak met een arbeidsdeskundige van het UWV. De arbeidsdeskundige zal je informeren over de mogelijkheden en de voorwaarden om zelfstandig ondernemer te worden met behoud van jouw uitkering.

Ga verder met jouw onderzoek en plannen en bespreek die plannen met de arbeidsdeskundige en kijk of die haalbaar zijn. Besluit daarna of je wil beginnen als zelfstandig ondernemer.

Besluit je toch niet verder te gaan als zelfstandige, dan verandert er niets aan jouw rechten zoals die vóór de onderzoeksperiode was.

Starten van een bedrijf

We gaan er van uit dat je besluit om jouw bedrijf te starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of om als freelancer / zzp’er door het leven te gaan. Wat gebeurt er met jouw uitkering?

  1. Je geeft aan UWV een inschatting door van jouw inkomsten als zelfstandige
  2. Het UWV maakt vervolgens een inschatting wat jouw uitkering gaat worden.
  3. Achteraf, als jouw winst bekend is, zal het UWV de definitieve uitkering bepalen en als je te weinig hebt gekregen, jou zo snel mogelijk compenseren. Heb je te veel gekregen, dan betaal je het teveel betaalde terug. Het UWV krijgt die winstcijfers van de Belastingdienst.
  4. Na 3 jaar bekijkt het UWV of zij de uitkering definitief moet aanpassen. Soms kan dat ook eerder dan 3 jaar of bij wisselende inkomsten, later dan 3 jaar.

Stoppen met het bedrijf

Als je stopt met het bedrijf, dan krijg je in veel gevallen jouw oude uitkering terug, maar dat hangt wel af van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Dat wordt dus opnieuw beoordeeld. Is dat veranderd, dan kan ook de uitkering aangepast worden.

Geld lenen van UWV

Het UWV kan ook helpen met een krediet als het niet lukt om bij een bank of particulier of een andere kredietvertrekker een lening te krijgen. Uiteraard zijn daar voorwaarden aan verbonden. Je kan twee soorten krediet krijgen, voorbereidingskrediet en starterskrediet.

Voorbereidingskrediet

Met het voorbereidingskrediet kan je de kosten betalen om de start van de onderneming mogelijk te maken. Je moet die kosten eerst bij UWV declareren en zij betalen die kosten dan terug aan jou. Om dit krediet te krijgen moet je ook voldoen aan de voorwaarden voor het starterskrediet.

Het voorbereidingskrediet is een gift en hoef je dus niet terug te betalen, tenzij je de aanvraag voor een starterskrediet intrekt. Dan wordt het krediet een lening die je met rente in 10 jaar moet terugbetalen.

Starterskrediet

Het UWV kan je een bedrag lenen van maximaal 36.155 euro. Je moet wel eerst onderzoeken of een commerciële bank jou geen lening wil verstrekken, terwijl het UWV borg wil staan.  Er zijn, naast de algemene voorwaarden, nog een aantal ander voorwaarden waaraan je moet voldoen. Een van die voorwaarden is dat er een ondernemingsplan is waarin de doelstellingen staan van de onderneming.

Plichten bij uitkeringen

Let op dat jouw plichten doorlopen die horen bij de uitkering die je krijgt. Bijvoorbeeld ben je verplicht om jouw inkomsten aan het UWV door te geven. Ook zal je in een aantal gevallen de uren moeten bijhouden die jij aan jouw bedrijf besteedt.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Meer weten of hulp nodig bij oprichten van jouw onderneming?

Masters netwerk, jouw adviseur en rots in de branding

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0