Bedrijf starten met seed capital

14 mei 2021
Door:

Een bedrijf starten met seed capital begint op dezelfde manier als bij alle andere starters, namelijk met een gedegen voorbereiding. En begin daar zo snel mogelijk mee, de praktijk leert dat het altijd meer tijd kost dan eerst ingeschat. Je gebruikt deze voorbereidingsperiode ook voor het doen van onderzoek, bijvoorbeeld marketing onderzoek of onderzoek naar een geschikte locatie of naar de mogelijkheden van externe financiering.

Voorbereidingsperiode

Het eerste dat je moet doen, is het schrijven van een ondernemingsplan of bedrijfsplan. Hoe je zo’n plan schrijft, lees je in ons e-book: Hoe start je je eigen onderneming. Je kan hier dit e-book aanvragen. Het e-book is gratis.

Iedere financier zal als eerste jouw bedrijfsplan willen lezen. Daarin staat ook welke financiële middelen het bedrijf nodig zal hebben.

Wat ook kan worden aangeraden, is de ondernemerstest. Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. En ook al ben je nog zo’n goede vakman, op zichzelf maakt dat je nog geen goede ondernemer. Een goede test is de KvK Krachtmeting.

Dit kennisartikel zal specifiek ingaan op de mogelijkheden die door seed capital regelingen wordt geboden. Wellicht kan je je voordeel er mee doen.

bedrijfsfinanciering voorbereiden
bedrijfsfinanciering voorbereiden

Seed Capital

Wat is seed capital? De seed capital regeling is door onze overheid opgezet om innovatieve ondernemingen op creatief en technologisch gebied te helpen bij het verkrijgen van risicokapitaal. Met name in deze twee gebieden zijn de risico’s voor veel andere kapitaalverschaffers te groot.

Hoe werkt seed capital?

De overheid stopt een renteloze lening in een investeringsfonds en minimaal drie andere aandeelhouders leggen tenminste hetzelfde bedrag is. Dit investeringsfonds kan nu op haar beurt technostarters of creatieve starters financieel ondersteunen. Ook kan het fonds de starter helpen met zijn kennis en zijn netwerk.

De starter mag niet ouder zijn dan 7 jaar na de eerste commerciële verkoop. Het investeringsbedrag ligt tussen € 100.000 en € 3.500.000.

Er zijn al heel wat van die investeringsfondsen opgezet. Op het moment van schrijven zijn er 33 actief. Een overzicht van alle fondsen vind je in dit overzicht.

Aanvragen van de seed capital regeling

De voorwaarden van ieder fonds is verschillend. Dat hangt ook nauw samen met de doelgroep waarop dat fonds zich richt. Een fonds dat zich op de agrarische sector richt heeft andere voorwaarden dan een fonds dat zich bijvoorbeeld richt op energie- of ICT bedrijven.

Voorwaarden die we regelmatig terugzien zijn:

 • sterk management
 • unieke technologie/aanpak
 • innovatief
 • groeiambitie
 • schaalbaarheid
 • exit mogelijkheid binnen x jaren.

In welke sectoren vind je deze fondsen

Wil jij jouw bedrijf starten in een van deze sectoren, dan zijn er seed capital fondsen die jou daarbij kunnen helpen.

 • Creatieve zakelijke dienstverlening, media, entertainment en kunsten
 • ICT
 • Energie
 • Agri, Food en Horti
 • High Tech
 • Logistiek
 • Life sciences en Health

Tot slot

Als je iets wil lezen over de successen van eerdere ondernemingen die met seed capital aan de slag zijn gegaan, lees dan dit artikel over de oogst van 10 jaar seed capital van het Ministerie van Economische Zaken.

En wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten of hulp nodig?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0