fiscale wijzigingen 2021

Dit zijn de belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2021

17 december 2020
Door:

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Naast champagne, vuurwerk en oliebollen gaat het jaar van start met een aantal belastingwijzigingen. Wij hebben ze in deze blog voor je op een rij gezet.

Overdrachtsbelasting

Ben je jonger dan 35 jaar en ben je van plan een huis te kopen waar je zelf in gaat wonen? Vanaf 2021 betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting. Dat scheelt je 2% van de aankoopprijs.

Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Ben je ouder dan 35 jaar, dan betaal je die 2% gewoon. Voor beleggers is dat percentage zelfs 8%.

Sparen

Vanaf 2021 betaal je geen belasting meer over een vermogen tot € 50.000 (of € 100.000 met fiscaal partner) dat je gespaard of belegd hebt. Het belastingtarief gaat wel iets omhoog: van 30% naar 31%.

Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt daalt hierdoor met bijna 1 miljoen. Heb je dus spaargeld of belegd vermogen tot € 220.000 (of € 440.000 met fiscaal partner) dan ga je daarover minder belasting betalen.

Belastingen voor het klimaat

Per 1 januari 2021 wordt er een vliegbelasting ingevoerd. Voor iedere passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, zullen luchthavens belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening brengen. Voor 2021 is het tarief na correctie op inflatie definitief vastgesteld op € 7,845.

Vanaf 2021 wordt ook een CO2-heffing voor bedrijven in de industrie ingevoerd. Zo wil de overheid verduurzaming in die sector stimuleren. Ook worden de CO2-grenzen en tarieven in de bpm voor personenauto’s per 1 januari 2021 aangescherpt.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Om bedrijven te stimuleren te blijven investeren, heeft het kabinet een nieuwe tijdelijke regeling in het leven geroepen: de Baangerelateerde Investeringskorting.

De tijdelijke regeling geldt voor investeringen in 2021 of 2022. Bij grote investeringen tot € 5 miljoen in een jaar is de korting 3,9%. Boven de € 5 miljoen is dat 1,8%. Je kunt de investeringskorting verrekenen met de af te dragen loonheffing.

Wil je als ´fiscale eenheid´ gebruikmaken van deze regeling? Dan moet je nog even wachten. De Europese Commissie moet dit onderdeel nog goedkeuren. Zodra het is goedgekeurd geldt de regeling met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Heffingskortingen

De verhoging van de arbeidskorting uit 2022 wordt een jaar naar voren gehaald. Dat is bovenop de verhoging die al voor 2021 was aangekondigd. Zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan.

De algemene heffingskorting gaat omhoog met € 126. Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt van 37,35% naar 37,10%. Bovendien gaat de ouderenkorting omhoog.

In 2021 wordt de maximale inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) verlaagd met € 66. Deze komt dan op € 2.815.

Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad maakt een ruimere groep co-ouders aanspraak op de IACK. Om de regeling betaalbaar te houden, wordt de korting nu eenmalig verlaagd.

Belastingontwijking

Komend jaar wordt belastingontwijking verder aangepakt. Dat doet de overheid met een zogenaamde bronbelasting op rente en royalty’s. Zo worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast. Ook wordt hierdoor de doorstroom via Nederland tegengegaan.

Belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 januari 2021 verplicht om misstanden bij de Belastingdienst te melden. Denk hierbij aan fiscale constructies waarbij inwoners van verschillende landen zijn betrokken belasting te ontwijken.

In tijden dat het economisch wat minder gaat, is het belangrijk dat sommige bedrijven niet méér mogelijkheden hebben om hun belastingdruk te verlagen. Het verrekenen van verliezen bij bedrijven wordt daarom in 2021 beperkt. Met het oog op het vestigingsklimaat, worden multinationals eerlijker belast.

Lagere vpb-tarief

Meer mkb-bedrijven betalen in de komende jaren het lagere vpb-tarief. Vanaf 2021 geldt het lagere tarief van 15% voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000.

Zelfstandigenaftrek

In de komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek langzaam afgebouwd. Zo wordt per 1 januari 2021 de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 7.030 naar € 6.670. Het kabinet wil hiermee de fiscale verschillen tussen ondernemers en werknemers verkleinen.

Meer weten over het doen van belastingaangifte of wil je advies?

Meer informatie

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0