Wat is een balans?

21 mei 2019
Door:

De balans uitgelegd

De balans geeft een overzicht van de financiële situatie van een onderneming op een bepaald moment. Meestal is dat moment 31 december van enig jaar, maar dat hoeft niet.

De balans is in twee delen gesplitst. Aan de linker kant staan de bezittingen van de onderneming, aan de andere kant de schulden. Bezittingen worden ook ‘Activa’ genoemd, de schulden heten ‘Passiva’. Die twee delen moet ‘in balans’ met elkaar zijn, oftewel de totalen van alle activa en alle passiva dienen gelijk te zijn.

Activa worden gevormd door alle bezittingen als banktegoeden, goederen, gebouwen, voorraden, nog te ontvangen gelden van jouw klanten (debiteuren), enzovoort. Activa vormen de debet kant van de balans.

Passiva zijn het eigen vermogen, de langlopende schulden (vreemd vermogen met een looptijd langer dan 1 jaar, bijvoorbeeld een financiering van een bank) en jouw kortlopende schulden aan jouw leveranciers (crediteuren). Passiva vormen de credit kant van de balans.

Het eigen vermogen wordt gevormd door de langlopende- en kortlopende schulden af te trekken van alle activa.

Heb je hulp nodig bij je boekhouding? Het Masters netwerk helpt graag. Kijk hier voor de mogelijkheden voor het (eventueel deels) uitbesteden van jouw boekhouding.

hulp nodig bij het opstellen van een balans?

Masters netwerk, jouw boekhoud-rots in de branding

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0