Wat is een balans?

21 mei 2019
Door:

De balans uitgelegd

De balans geeft een overzicht van de financiële situatie van een onderneming op een bepaald moment. Meestal is dat moment 31 december van enig jaar, maar dat hoeft niet.

De balans is in twee delen gesplitst. Aan de linker kant staan de bezittingen van de onderneming, aan de andere kant de schulden. Bezittingen worden ook ‘Activa’ genoemd, de schulden heten ‘Passiva’. Die twee delen moet ‘in balans’ met elkaar zijn, oftewel de totalen van alle activa en alle passiva dienen gelijk te zijn.

wat is een balansActiva worden gevormd door alle bezittingen als banktegoeden, goederen, gebouwen, voorraden, nog te ontvangen gelden van jouw klanten (debiteuren), enzovoort. Activa vormen de debet kant (=linkerkant) van de balans.

Passiva zijn het eigen vermogen, de langlopende schulden (vreemd vermogen met een looptijd langer dan 1 jaar, bijvoorbeeld een financiering van een bank) en jouw kortlopende schulden aan jouw leveranciers (crediteuren). Passiva vormen de credit kant (= rechterkant) van de balans.

Het eigen vermogen wordt gevormd door de langlopende- en kortlopende schulden af te trekken van de som van alle activa.

De balans is een moment opname. We praten ook altijd over de balans per een bepaalde datum, meestal 31 december van enig jaar. Maar een balans kan je ook tussentijds opmaken. De balans leert ons wat het onderneming inhoudt en bezit en hoe de onderneming is gefinancierd. Hieruit valt ook goed af te leiden of de onderneming op de korte en langere termijn ‘gezond’ is. Een belangrijk rapport voor banken en financiers.

Wil je meer weten over activa en passiva? Lees dan ons kennisartikel Wat zijn activa en passiva.

e-book Starten van jouw eigen onderneming

Als je meer wil weten over alle aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken én je schrijft je gelijk in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

hulp nodig bij het opstellen van een balans?

Masters netwerk, jouw boekhoud-rots in de branding

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0