Wat is een kasstroomoverzicht?

20 juni 2019
Door:

Volgens de meest gebruikelijke definitie is een kasstroomoverzicht een overzicht van alle feitelijke geldtransacties die de organisatie in de loop van een boekjaar inkomen en uitgaan. Een kasstroomoverzicht wordt ook wel “staat van herkomst en besteding van middelen” genoemd.

Het kasstroomoverzicht is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening, die daarnaast ook de Winst- en Verliesrekening en de Balans omvat.

Het overzicht is belangrijk omdat het inzicht geeft in de mogelijkheden van het bedrijf om zijn rekeningen (schulden) te betalen. En de meeste bedrijven gaan niet failliet omdat ze verliezen lijden, maar omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Zeker bij snelgroeiende bedrijven kan de cashflow (het hebben van voldoende direct beschikbare gelden) een forse uitdaging opleveren.

Verschillen met de Winst- en Verliesrekening

De twee overzichten lijken wel wat op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. De winst- en verliesrekening gaat uit van facturatie, het kasstroomoverzicht gaat uit van feitelijke kasstromen. Aan de hand van een voorbeeld maken we duidelijk wat het verschil tussen beide is.

Voorbeeld: je factureert aan een klant op 15 december een aankoop van die klant. In de W&V rekening wordt dit als omzet geboekt, ook als de klant pas in het nieuwe jaar betaalt. In het kasstroomoverzicht  boek je deze gebeurtenis pas als het geld op jouw bankrekening binnen komt.

Voorbeeld 2: Jouw bedrijf koopt een dure machine van 25.000 euro. Die machine heeft een verwachte looptijd van 5 jaren. Het betreft nu een investering en de machine wordt in 5 jaren afgeschreven. Ieder jaar bedraagt de afschrijving 5000 euro. Jij betaalt aan jouw leverancier 25.000 euro voor die machine en de betaling van 25.000 euro wordt opgenomen in het kasstroomoverzicht. Het gaat namelijk om een feitelijke geldstroom. In de W&V rekening wordt alleen de afschrijving van 5000 euro opgenomen als kosten voor dat jaar.

Opbouw kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht bevat 3 onderdelen

  • Operationele kasstroom
  • Investeringskasstroom
  • Financieringskasstroom

Heel kort toegelicht:

Operationele kasstroom

Operationele kasstromen betreffen de geldstromen die voortvloeien uit de primaire processen van het bedrijf.

Voorbeelden: de ontvangen gelden uit de verkoop van goederen of diensten of de betalingen die je hebt gedaan om producten en diensten in te kopen of die nodig zijn voor een productieproces.

Investeringskasstroom

Investeringskasstromen betreffen de geldstromen die te maken hebben met investeringen  in materiële en immateriële activa.

Voorbeelden: aankoop van een gebouw of een machine(park) of de ontvangsten van de verkoop van een gebouw, grond, machine

Financieringskasstroom

Dit betreffen uitgaven en inkomsten uit financieringsactiviteiten.

Voorbeeld: uitgaven ter aflossing van een lening, of de inkomsten bij het aangaan van een lening, ontvangsten bij uitgifte van aandelen van het bedrijf en de kosten bij de terug-inkoop van die aandelen.

 

Financiële hulp nodig voor een kasstroomoverzicht?

Masters netwerk, jouw financiële adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0