Wat is een kasstroomoverzicht?

20 juni 2019
Door:

Uitleg kasstroomoverzicht

Volgens de meest gebruikelijke definitie is een kasstroomoverzicht een overzicht van alle feitelijke geldtransacties die de organisatie in de loop van een boekjaar in komen en uit gaan. Een kasstroomoverzicht wordt ook wel “staat van herkomst en besteding van middelen” genoemd.

Het kasstroomoverzicht is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening, die daarnaast ook de Winst- en Verliesrekening en de Balans omvat.

Het overzicht is belangrijk omdat het inzicht geeft in de mogelijkheden van het bedrijf om zijn rekeningen (schulden) te betalen. En de meeste bedrijven gaan niet failliet omdat ze verliezen lijden, maar omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Zeker bij snelgroeiende bedrijven kan de cashflow (het hebben van voldoende direct beschikbare gelden) een forse uitdaging opleveren.

kasstroomoverzicht

Verschillen met de Winst- en Verliesrekening

De twee overzichten lijken wel wat op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. De winst- en verliesrekening gaat uit van facturatie, het kasstroomoverzicht gaat uit van feitelijke kasstromen. Dus exact wat er op jouw bankrekening of in jouw kassa wordt ingevoerd en uitgehaald. Aan de hand van een voorbeeld maken we duidelijk wat het verschil  is.

Voorbeeld 1: je factureert aan een klant op 15 december een aankoop van die klant. In de W&V rekening wordt dit als omzet in de maand december geboekt, ook als de klant pas in het nieuwe jaar betaalt. In het kasstroomoverzicht  boek je deze gebeurtenis pas als het geld op jouw bankrekening binnen komt.

Voorbeeld 2: Jouw bedrijf koopt een dure machine van 25.000 euro. Die machine heeft een verwachte gebruikstijd van 5 jaren. Het betreft nu een investering en de machine wordt in 5 jaren afgeschreven. Ieder jaar bedraagt de afschrijving 5000 euro. Jij betaalt aan jouw leverancier 25.000 euro voor die machine en de betaling van 25.000 euro wordt opgenomen in het kasstroomoverzicht. Het gaat namelijk om een feitelijke geldstroom. In de W&V rekening wordt alleen de afschrijving van 5000 euro opgenomen als kosten voor dat jaar.

Opbouw kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht bevat 3 onderdelen

  • Operationele kasstroom
  • Investeringskasstroom
  • Financieringskasstroom

Heel kort toegelicht:

Operationele kasstroom

Operationele kasstromen betreffen de geldstromen die voortvloeien uit de primaire processen van het bedrijf.

Voorbeelden: de ontvangen gelden uit de verkoop van goederen of diensten of de betalingen die je hebt gedaan om producten en diensten in te kopen of die nodig zijn voor een productieproces. Het betalen van salarissen en loonheffingen behoort ook tot de operationele kasstroom.

Investeringskasstroom

Investeringskasstromen betreffen de geldstromen die te maken hebben met investeringen  in materiële en immateriële activa.

Voorbeelden: aankoop van een gebouw of een machine(park) of de ontvangsten van de verkoop van een gebouw, grond, machine

Financieringskasstroom

Dit betreffen uitgaven en inkomsten uit financieringsactiviteiten.

Voorbeeld: uitgaven ter aflossing van een lening, of de inkomsten bij het aangaan van een lening, ontvangsten bij uitgifte van aandelen van het bedrijf en de kosten bij de terug-inkoop van die aandelen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Financiële hulp nodig voor een kasstroomoverzicht?

Masters netwerk, jouw financiële adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0