Arbeidsovereenkomst

Wat is een arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst kent drie criteria: de gezagsverhouding, het loon en het persoonlijke karakter. Als deze drie criteria aanwezig zijn, is er dus sprake van een arbeidsovereenkomst. Het helpt niet het beestje een andere naam te geven. Het is en blijft een arbeidsovereenkomst. En de relatie valt onder het arbeidsrecht.

Er is dus sprake van een arbeidsovereenkomst als:

  • de werknemer ondergeschikt is,
  • er een ruil plaatsvindt waarbij de één de arbeid levert en de ander een vergoeding krijgt, én
  • alleen de werknemer die arbeid kan verrichten.

Gezag

Het eerste criterium gaat over de gezagsverhouding. Wie bepaalt hoe laat een medewerker op zijn werk moet zijn? Hoe het werk wordt verricht? En welke kwaliteitseisen er worden gehanteerd?

Aan de kant van de werknemer is er dus sprake van enige ondergeschiktheid. Als iemand volledig vrij is om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe hij de arbeid verricht, dan is er meestal geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Dit criterium is het belangrijkste en tegelijkertijd ook het minst heldere criterium.

Of de opdrachtgever/werkgever werkelijk die instructies geeft of niet, is niet van belang. Hij heeft de bevoegdheid om de werknemer instructies en aanwijzingen te geven en de werknemer is verplicht die aanwijzingen op te volgen. Daar gaat het om.

Loon

Het tweede criterium is het loon. De tegenprestatie die de opdrachtgever levert voor het verrichten van arbeid. Het maakt niet uit waar het loon uit bestaat: geld, een bonus, een auto die ook privé mag worden gebruikt, vrije inwoning of een hele lage huur, of het verstrekken van maaltijden. In principe wordt alles als loon aangemerkt. Het vergoeden van zakelijke en daadwerkelijk gemaakte kosten wordt niet als loon aangemerkt in de zin van het arbeidsrecht. Het spreekt voor zich dat een goede salarisadministratie onmisbaar is.

Het maakt ook niet uit hoe je de tegenprestatie noemt. Salaris, loon, stipendium, soldij, provisie of bonus. Alles wordt door de rechter als loon aangemerkt.

Persoonlijke karakter

Vanwege het persoonlijke karakter wordt de overeenkomst in de meeste gevallen aangegaan met een natuurlijk persoon. Namelijk de man of vrouw die de arbeid zelf verricht. Maar in een aantal gevallen kan ook een overeenkomst tussen rechtspersonen als een arbeidsovereenkomst worden aangemerkt. Bijvoorbeeld bij twee besloten vennootschappen, waarbij de ene BV maar één persoon in dienst heeft.

Soms wordt geprobeerd de regels van het arbeidsrecht te ontduiken. Dan wordt er bijvoorbeeld een artikel opgenomen dat de persoon die de arbeid verricht, zich zonder overleg met de opdrachtgever mag laten vervangen door een andere persoon. Een rechter let in die gevallen zeker op de aard van de werkzaamheden. En of het reëel is dat een ander die werkzaamheden zonder overleg met de opdrachtgever kan overnemen. In veel gevallen zal de rechter dit afwijzen en de arbeidsrelatie onder het arbeidsrecht plaatsen.

Meer weten over personeel aannemen? Lees dan ons blog over Personeel aannemen, hoe werkt dat?

En lees ook:

9 belangrijke punten als je een aantrekkelijke werkgever wilt worden

14 tips bij het inhuren van tijdelijk personeel

Jouw eerste personeelslid: zegen of nachtmerrie?

Meer weten over “Wat is een arbeidsovereenkomst?”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0