8 fiscale eindejaarstips voor ondernemers

8 fiscale eindejaar tips voor ondernemers

14 december 2020
Door:

Wil jij met jouw belastingen het maximale uit jouw onderneming halen? In deze blog geven we je een paar fiscale eindejaar tips hoe je het jaar op een slimme manier afsluit. 

1. Fiscale einde jaar tip: de corona reserve

Deze regeling geldt alleen voor ondernemers die in 2019 een vennootschapsbelastingaangifte hebben gedaan. Kort gezegd is het onder voorwaarden mogelijk om (een deel van) het verwachte verlies als gevolg van corona van het jaar 2020 in mindering te brengen op de winst van 2019. Dan ben je over 2019 minder vennootschapsbelasting verschuldigd en dat heeft een positief effect op jouw kaspositie. Dit kun je ook doen als de VPB-aangifte 2019 al is ingediend. Er gelden wel plafonds en andere voorwaarden. Raadpleeg jouw boekhouder of accountant hierover.

2. Extra hypotheekrenteaftrek

Het toptarief van de aftrekmogelijkheden voor de hypotheekrente daalt in 2021 met 3%. Een extra renteaftrek in 2020 kan dan een voordeel opleveren. Je kunt maximaal 6 maanden rente vooruit betalen. Uiteraard moeten jouw hypotheekvoorwaarden dit toestaan. Overleg met jouw hypotheekadviseur als je het niet zeker weet.

3. Regelingen ivm corona

In verband met corona zijn er een aantal maatregelen in 2020 genomen die, zoals het er nu naar uitziet, niet meer van toepassing zijn in 2021. Te denken valt aan de vaste onbelaste reiskostenvergoeding en andere vaste netto onkostenvergoedingen. Deze mochten door de werkgever blijvend worden toegepast ondanks bijvoorbeeld het thuiswerken. Deze regeling loopt op 31 december 2020 af. Op basis van de nieuwe realiteit moeten deze vergoedingen opnieuw worden vastgesteld voor 2021.

Een tweede coronamaatregel betrof het gebruikelijk loon van een DGA/aanmerkelijk belanghouder. Deze regeling was versoepeld en stelde simpel gezegd de DGA in staat om een lager dan gebruikelijk loon te hanteren evenredig met de omzetdaling. Vanaf 1 januari 2021 geldt weer de gebruikelijk loonregeling (ten minste 46.000 euro).

4. Bijzonder uitstel van betaling

Als jij door corona niet in staat bent om bepaalde belastingschulden te betalen, dan is er een mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. Je moet dit wel vóór 31 december 2020 doen. Het betalen van de belastingschuld wordt dan uitgesteld tot 1 juli 2021 en uitgesmeerd over 36 maanden.

5. Desinvesteringsbijtelling

Dit is geen fiscale eindejaar tip, maar kunnen we niet onvermeld laten. Verkoop je een bedrijfsmiddel binnen vijf jaar na aankoop en je hebt hiervoor eerder een investeringsaftrek genoten? Dan ben je verplicht om iets soortgelijks te doen, alleen dan omgekeerd. Je moet een bijtelling doen bij jouw bedrijfswinst. Dit geldt alleen als de bedrijfsmiddelen meer hebben opgebracht dan 2400 euro. Als dat mogelijk is, kun je de bijtelling voorkomen door de desinvestering uit te stellen tot 2021.

6. Investeringsaftrekregelingen

Er zijn tal van investeringsregelingen. Denk aan de duurzaamheidsregelingen als de EIA (Energie investeringsaftrek) en de MIA (Milieu investeringsaftrek). Ook de kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) kan jou helpen. Meer hierover lees je in de blogs Wat is investeringsaftrek en Slim investeren.

Heb je al veel investeringen gedaan in 2020 en dreig je het maximum (323.544) te overschrijden? Kijk dan of je een of meerdere investeringen kunt uitstellen tot januari. Dan gaat jouw recht op investeringsaftrek niet verloren.

Het kan ook zijn dat je dit jaar nog onder het minimum van 2400 euro zit. Als je voornemens ben om in januari of iets later een nieuwe investering te doen, dan is het een overweging om die investering naar voren te halen zodat je dit jaar boven de 2400 euro uitkomt.

7. Fiscale reserves

Jouw winst kun je verlagen door een herinvesteringsreserve of een egalisatiereserve te vormen. Ga samen met jouw boekhouder of accountant na of je voldoet aan de voorwaarden.

8. Voorlopige aanslag verlagen

Als je ziet aankomen dat jouw winst over 2020 minder is dan eerst ingeschat, dan kun je de voorlopige aanslag laten verlagen. Dat scheelt liquiditeit die in deze maanden voor vele ondernemers nog belangrijker is dan anders.

Tot slot

Heb je hulp nodig bij een van bovenstaande punten? Wil je uitleg over de fiscale eindejaar tips? Vraag jouw boekhouder, fiscalist of accountant om met je mee te kijken. Of neem contact op met een van onze specialisten.

Hulp nodig bij jouw belastingaangifte of op zoek naar advies?

Meer informatie

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0