Aandeelhoudersvergadering uitgelegd

2 maart 2019
Door:

Wat is de Algemene vergadering van aandeelhouders

Alle aandeelhouders van een NV of BV (eigenaren van aandelen in het bedrijf) zijn verenigd in de Algemene vergadering van Aandeelhouders, kortweg de AvA. Zij vergadert meestal één keer per jaar. De aandeelhoudersvergadering heeft alle bevoegdheden. Soms zijn een of meer bevoegdheden door de statuten overgedragen aan derden. Zij kan bijvoorbeeld de bestuurders, de directie van de onderneming ontslaan en hun salariëring vaststellen. Ook kan het zo geregeld zijn dat een bestuurder voor bepaalde rechtshandeling toestemming moet vragen aan de aandeelhoudersvergadering. 

De aandeelhoudersvergadering wordt tenminste 1 keer per jaar bijeengeroepen. Dit moet binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar plaatsvinden. Het Bestuur en de Raad van Commissarissen zijn bevoegd om een aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. Verder zijn er veel bepalingen waar rekening mee moet worden gehouden. Micro of kleine ondernemingen zullen in de praktijk veel van die bepalingen niet of in geringe mate navolgen.Zij hebben over het algemeen ook maar één of enkele aandeelhouders.

Besluitvorming aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering besluit wel altijd over: 

  • Vaststelling van de jaarrekening  
  • Bepaling van de dividenduitkering 
  • Goedkeuren van eventuele statuten wijzigingen 
  • Benoemen (en ontslaan) van bestuursleden en commissarissen 

Vastlegging / Notulen

Grote ondernemingen laten de notulen vastleggen door een notaris. Kleine ondernemingen nemen genoegen met een korte vastlegging van een aantal besluiten die de vergadering heeft genomen. Bijvoorbeeld het goedkeuren van de jaarrekening en het verlenen van decharge aan de directie van het bedrijf. Is de bestuurder ook de enig aandeelhouder, dan wordt meestal afgesproken dat de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt bij de bespreking  van de jaarrekening met de accountant.  De accountant zal dan meestal ook de verslaglegging, de notulen van die vergadering / meeting voor zijn rekening nemen. En de notulen deponeren bij de Kamer van Koophandel

het opstellen en publiceren van de notulen van de AvA uitbesteden?

Masters netwerk, jouw boekhoud-rots in de branding

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0