Intrekken verklaring geen privégebruik auto

17 mei 2021
Door:

Wanneer intrekken verklaring

Situaties waarin een werknemer zijn verklaring privégebruik auto wil intrekken komen met enige regelmaat voor, bijvoorbeeld: bijtelling auto

Een werknemer komt in de loop van het kalenderjaar erachter dat hij meer dan 500 km privé gaat rijden met de auto van de zaak. Hij wil daarom zijn ‘Verklaring geen privégebruik auto’ intrekken.

 

Wat zijn de gevolgen voor de werkgever en werknemer en wat moeten zij doen?

  1.  De werknemer moet dit zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst.

De werknemer moet de verklaring intrekken en daarvoor gebruik je het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto: intrekken’. Dit formulier moet je online invullen en versturen. Houd je DigiD bij de hand. Het formulier vind je op de site van de Belastingdienst.

  1. De werknemer informeert zo snel mogelijk de werkgever.

Reactie Belastingdienst

Binnen een paar weken na ontvangst van het formulier krijgt de werknemer bericht van de Belastingdienst. Ook de werkgever ontvangt een brief van de Belastingdienst. In deze brief staat de informatie die de werkgever nodig heeft voor de aangifte loonheffingen.

Bijtelling

Als de werknemer de ‘verklaring geen privégebruik auto’ heeft ingetrokken, geldt de bijtelling uiteraard voor alle tijdvakken in het kalenderjaar waarin de werknemer de auto ter beschikking heeft. Als dat niet zo zou zijn, dan vult iedereen eerst een verklaring privégebruik auto in om die dan in december weer in te trekken. Dus ook als je de brief ‘verklaring privégebruik auto’ in december intrekt moet je voor alle maanden waarin je de ‘verklaring privégebruik’ had opnieuw de bijtelling hanteren.

  1. Vanaf het moment dat de werkgever op de hoogte is van de intrekking van de verklaring is de werkgever verplicht om de bijtelling toe te passen.

Je hoeft dat niet met terugwerkende kracht te doen. De bijtelling toepassen doe je door het voordeel van het privégebruik (zie het bijtellingspercentage) bij het loon op te tellen en daarover de loonheffing te berekenen. Je gebruikt daarvoor de bijtellingspercentages die op het moment van kennisneming gelden.

Naheffingsaanslag werknemer

De werknemer ontvangt van de Belastingdienst een naheffingsaanslag voor deze 3 componenten:

Deze naheffingsaanslag betreffen alle maanden waarover de werkgever geen bijtelling heeft gebruikt. Eventueel wordt de aanslag nog vermeerderd met de belastingrente.

De werkgever past dus geen correctie toe voor de achterliggende maanden.

Let op!

Iedere werknemer die een ‘verklaring geen privégebruik auto’ heeft aangevraagd en gekregen, dient een sluitende kilometeradministratie bij te houden. Als in de loop van het jaar blijkt dat die verklaring onterecht is aangevraagd, dan stop je als werkgever onmiddellijk met het hanteren van ‘geen bijtelling’. Je moet dan als werkgever ook over de achterliggende maanden (tot 1 januari van dat kalenderjaar) met terugwerkende kracht de bijtelling wel toepassen en het verschil bij de eerstkomende loonheffingenaangifte afrekenen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Neem contact op, we gaan je perfect helpen!

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0