een bedrijfsnaam kiezen inschrijven bij kvk

Een bedrijfsnaam kiezen en inschrijven bij de KvK

5 september 2019
Door:

Heeft het marktonderzoek en jouw marketingplan uitgewezen dat jouw ambitie, jouw droom en jouw ideeën levensvatbaar zijn? Dan kun je jouw onderneming een naam geven en oprichten. Dit is deel 2 van een serie blogs over het starten van een onderneming. In deel 1 lees je hoe je een businessplan maakt en marktonderzoek doet.

Hoe kies je een naam voor jouw onderneming?

Het beste is om een leuke, pakkende naam te verzinnen. Die als het even kan ook nog de lading dekt. Herkenbaarheid kan belangrijk zijn in jouw branche.  

Omdat het bedenken van een naam nog best lastig kan zijn, hier een paar tips.

 1. Schrijf alle namen die in je opkomen op een stukje papier. Zo kun je ze een dag of een week later nog eens teruglezen.
 1. Wat ook kan helpen is om met een of meerdere mensen om tafel te gaan en te brainstormen over namen. Schrijf ook die allemaal op. Het zien van een naam geeft soms een heel ander gevoel dan het horen van een naam. In de toekomst zullen mensen de naam ook eerder zien dan horen.
 1. Het is een voordeel als de naam gemakkelijk te schrijven en te onthouden is. 
 1. Controleer altijd ofde naam van jouw ondernemingnog vrij is. Het kan heel vervelend en duur zijn als je er later achterkomt dat jouw bedrijfsnaam al door een andere organisatie is gebruikt en gedeponeerd.

Je kunt dit gemakkelijk controleren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Op deze site staan ook allerlei tips en regels over het kiezen van een bedrijfsnaam 

Als je wilt controleren of jouw bedrijfsnaam ergens in de wereld als merknaam is geregistreerd en beschermd, kijk dan eens bij deze organisaties:

 1. Controleer gelijk of het internetdomein met jouw beoogde bedrijfsnaam nog beschikbaar is. Je kunt dit controleren bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie (SIDN)
 1. Als je weet dat de naam die je wilt gebruiken nog vrij is, registreer jouw domeinnaam dan eerst bij het SIDN en daarna pas bij de KvK. De KvK-inschrijving is openbaaren er zijn helaas louche bedrijven die er op azen om bij iedere nieuwe inschrijving snel de domeinnaam te claimen, waardoor je alsnog achter het net vist.

Het kiezen van een rechtspersoon

Een rechtspersoon is een juridische entiteit die zelfstandig opereert. Hij heeft rechten en verplichtingen die losstaan van de rechten en verplichtingen van de eigenaar van die entiteit. 

Er zijn verschillende rechtspersonen die allemaal van elkaar verschillen op gebieden als doelstellingaansprakelijkheid en fiscaliteit. Hieronder vind je de privaatrechtelijke rechtspersonen:

 • Besloten vennootschap (bv)
 • Naamloze vennootschap (nv)
 • Stichting
 • Vereniging
 • Vereniging van eigenaren
 • Kerkgenootschappen (worden in de wet apart behandeld)
 • Onderlinge waarborgmaatschappij
 • Coöperatie

Er zijn ook enkele werkvormen die geen rechtspersoon zijn:

 • Eenmanszaak (EZ)
 • Vennootschap onder firma (VOF)
 • Maatschap
 • Commanditaire vennootschap
 • Personenvennootschap

Hoe kies je een rechtspersoon?

De keuze voor een rechtspersoon kun je het beste maken samen met jouw accountant of fiscalist. Is de keuze eenmaal gemaakt, dan moet de onderneming nog worden opgericht. 

Kies je voor een rechtspersoon, dan kun je dit voor het grootste gedeelte al digitaal doen. Alleen voor het vaststellen van de oprichter of bestuurder moet je nog langs de notaris. In de toekomst wordt het mogelijk om ook dit digitaal te doen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Iedereen die een onderneming heeft, moet zich inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. En omdat iedereen dat verplicht is, kun je daar het beste controleren of de naam die jij jouw bedrijf wilt geven al in gebruik is.

Eenzelfde naam hoeft niet tot problemen te leiden. Bijvoorbeeld als de bedrijfsvoering heel lokaal is en de ander aan de andere kant van het land zit. Maar twee kapperszaken in dezelfde plaats leidt tot verwarring. Probeer dat te vermijden en doe onderzoek. 

Het inschrijven bij de KvK gebeurt in een aantal gevallen door de notaris, dat is onder meer het geval bij de oprichting van een bv of nv.  

Heb je een eenmanszaak dan zijn er 3 criteria om vast te stellen of je een onderneming drijft. De Belastingdienst gebruikt deze criteria ook om te bepalen of je BTW-plichtig bent. Die drie criteria zijn:  

 1. Jij levert goederen of diensten aan derden 
 2. Je vraagt hier geld voor (dus geen vrijwilligerswerk) 
 3. Je neemt deel aan het economische verkeer

Ook als je nog niet aan alle drie criteria voldoet, bijvoorbeeld omdat je nog geen klanten hebt, maar je hebt wel die intentie en je kunt dat aantonen (bijvoorbeeld door het hebben van een website), dan kun je je inschrijven. 

Als het niet de notaris is die de inschrijving doet – bij een bv, nv, vereniging, stichting of coöperatie – dan moet de eigenaar (eenmanszaak) of eigenaren (VOF / Maatschap / CV) persoonlijk langskomen bij de KvK met een geldig legitimatiebewijs. Ter voorbereiding dien je een formulier in te vullen dat je op de website van de KvK kunt aanvragen. Wil je hulp bij het invullen ervan, vraag dan jouw accountant om je hierbij te helpen.

 

Meer weten over “Een bedrijfsnaam kiezen en inschrijven bij de KvK”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0