Wat is een winst- en verliesrekening?

21 mei 2019
Door:

De winst- en verliesrekening (V&W) uitgelegd

De verlies- en winstrekening wordt ook wel resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Sommigen noemen het ook Staat van Baten en Lasten. De V&W rekening is een vast onderdeel van de jaarrekening, naast de balans en het kasstroomoverzicht.

De V&W rekening geeft inzicht in de behaalde winst of het verlies in een bepaalde periode. Het is een overzicht van alle opbrengsten en kosten. Het saldo tussen die twee bepaalt of er met winst of met verlies is gedraaid in die periode. Is het saldo positief, meer opbrengsten dan kosten, dan is er met winst gedraaid. Is het saldo negatief, de kosten zijn groter dan de opbrengsten, dan is er sprake van verlies.

De opbrengsten (baten) worden gevormd door alle omzetten (verkopen), door ontvangen renten en andere inkomsten, De kosten worden gevormd door salarissen, door afschrijvingen, door inkopen, enzovoort.

In de praktijk worden twee modellen gebruikt voor de winst- en verliesrekening, het functioneel model en het categorale model.

Het functionele model is de meest bekende en bestaat uit:

+ Netto omzet
– Kostprijs van de omzet
= Bruto marge

– Afschrijvingen
= Netto marge

– Salarissen en sociale lasten
– Overige bedrijfslasten
– Verkoopkosten
+ Overige opbrengsten
– Belastingen

= Resultaat

Het geheel is best complex te noemen, zeker als omzetten en/of kosten over meerdere jaren moeten worden verdeeld. En ook wijzigingen in voorraden, geactiveerde producten, opbrengsten van effecten, waardering van onroerend goed of grondposities maken het opstellen niet gemakkelijker.

Uiteraard kunnen wij jou hierbij helpen. Kijk hier voor alle mogelijkheden voor het uitbesteden van jouw boekhouding.

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin