Wat is een eenmanszaak (EZ)?

10 juli 2020
Door:

Een eenmanszaak is de eenvoudigste bedrijfsvorm. De naam zegt het al, het bedrijf wordt door één man of vrouw opgericht. De oprichter/eigenaar is ook de bestuurder van het bedrijf en alle winst of verlies van de onderneming is gelijk aan de winst of verlies van de ondernemer. Een eenmanszaak is dus GEEN rechtspersoon. Een eenmanszaak is een zogeheten ‘natuurlijk persoon’. Ook een vennootschap onder firma (VOF) is een natuurlijk persoon. Een besloten vennootschap (BV) is een rechtspersoon.

Een eenmanszaak hoeft niet één medewerker te bevatten. Ze kan heel goed personeel aannemen en nog steeds een eenmanszaak blijven. De naam zegt dus niets over het aantal personen dat er werkt.

Is het imago van een eenmanszaak goed voor mij?

Wat is een eenmanszaak

Als ondernemer moet je ‘aantrekkelijk’ gevonden worden door jouw toekomstige afnemers. Ben je ‘aantrekkelijk’ dan is het makkelijker om opdrachten binnen te halen of jouw producten te verkopen. In een aantal branches is het voor die toekomstige klanten belangrijk dat hun leverancier niet alleen professioneel is en een goede prijs hanteert, maar ook een goede aansprakelijkheid kan dragen en continuïteit biedt. Die kwaliteiten kan je beter beoordelen bij ondernemingen die vanuit een besloten vennootschap opereren en die de jaarlijkse verplichting hebben om hun jaarrekening bij de KvK te publiceren of bij een VOF waar meerdere oprichters aansprakelijkheid kunnen dragen en meer continuïteit kunnen bieden. Een eenmanszaak heeft voor sommigen niet het imago van continuïteit en ook aansprakelijkheid, (bijvoorbeeld: schadevergoeding) is vaak nauwelijks te halen bij die ene ondernemer. De uitstraling of imago van een eenmanszaak kan daardoor onbedoeld het succes in de weg staan. Nogmaals, dit geldt niet voor alle branches.

 

Wat is jouw aansprakelijkheid?

De oprichter en de onderneming is dezelfde natuurlijke persoon en dus in privé aansprakelijk voor alles wat er binnen de EZ gebeurt. Dat noemen we ‘persoonlijk aansprakelijk’. En om het nog wat erger te maken, als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan is ook het privé vermogen van jouw partner niet veilig. Om dat te voorkomen kan je overwegen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Een notaris kan je daarbij verder helpen

Voorbeeld: een klant ondervindt schade door een werk dat jij als EZ hebt uitgevoerd. De klant stelt de EZ aansprakelijk voor die schade. De EZ zal die schade dan moeten betalen en als de eenmanszaak niet over genoeg geld beschikt, dan moet je jouw privé middelen aanwenden. Dat kan betekenen dat je jouw spaargeld, jouw pensioengeld moet gebruiken of jouw huis, auto of boot moet verkopen om die schade te betalen. Jouw privé vermogen is tegelijk ook het ondernemersvermogen.

Voorbeeld 2: Door corona kan je de huur van jouw winkel niet meer betalen. De tegemoetkoming van de overheid helpt een beetje maar kan een faillissement niet voorkomen. Jouw schuldeisers (bv. Belastingdienst, UWV, eigenaar van het pand, toeleveranciers, energiemaatschappij, leasemaatschappij) kunnen jou in privé vragen/dwingen om vanuit eigen middelen hun schuld te betalen. In het ergste geval zal je dan ook in privé failliet worden verklaard. Over het onderwerp “schulden in jouw onderneming” hebben we een informatieve blog geschreven.

Hoe werkt de fiscaliteit van een eenmanszaak?

Een ondernemer, ook die met een eenmanszaak, betaalt allerlei belastingen en rekent rechtstreeks af met de Belastingdienst. Zodra je jouw eenmanszaak hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, worden jouw gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Die beoordeelt op een aantal criteria of jij ondernemer bent of niet. Onder andere kijkt de Belastingdienst of je voldoet aan het urencriterium (1225 uren per jaar). Ben je ‘ondernemer’, dan mag je gebruik maken van allerlei aftrekposten, zoals de startersaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Je betaalt daardoor minder belasting. De ondernemersaftrek wordt de komende jaren afgebouwd. De startersaftrek geldt alleen voor de eerste drie jaren. Als ondernemer mag je ook alle BTW die je betaalt, aftrekken van de BTW die je ontvangt van jouw klanten.

Als ondernemer ben je een verlengstuk van de Belastingdienst. Je bent bijvoorbeeld verplicht om BTW te rekenen over de facturen die je uitstuurt en die btw (onder aftrek van wat je aan btw betaald hebt) af te dragen aan de Belastingdienst. Lees daarover meer in mijn blog “wat is omzetbelasting”. En als je personeel in dienst hebt, dan houd jij de loonheffingen in die je vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst. Over jouw winst reken je af met de belastingdienst via de aangifte inkomstenbelasting. Als je nog wat tips wil om inkomstenbelasting te besparen, lees dan hier mijn bespaartips.

Ook als eenmanszaak kan je gebruik maken van de verschillende investeringsaftrekregelingen als de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, De milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek.  In mijn kennisartikel “wat is investeringsaftrek” lees je hier meer over. En in mijn blog “Slim investeren?”  lees je meer over de praktische toepassing.

Denk je dat deze bedrijfsvorm voor jou de meest geschikte is? Lees dan het kennisartikel “hoe richt je een eenmanszaak op?”

e-book: Starten van jouw eigen onderneming

Als je meer wil weten over alle aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken én je schrijft je gelijk in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wil je meer weten over (uitbesteden van) de personeelsadministratie, de salarisadministratie of jouw boekhouding, het opstellen van de jaarrekening en alle fiscale aangiften en alle advisering die daarbij belangrijk is, op de website van het Masters netwerk is veel meer informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als online marketing, oprichten rechtspersonen, arbeids-juridische ondersteuning, aanschaf softwarelicenties voor boekhouden en meer. Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten of hulp nodig bij oprichten van jouw eenmanszaak?

Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0