Bedrijf starten vanuit een bijstandsuitkering

12 april 2021
Door:

Voor mensen die vanuit een uitkering een bedrijf willen starten zijn er verschillende mogelijkheden om een stukje financiering te krijgen waarmee het mogelijk wordt om de plannen te realiseren.

Dit artikel gaat met name over de mogelijkheden om vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf te starten. In andere artikelen behandelen we de mogelijkheden om vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of vanuit een werkeloosheidsuitkering te starten.

Voorbereidingsperiode

Starten vanuit een bijstandsuitkering begint op dezelfde manier als alle andere starters, namelijk met voorbereiding. Begin daar snel mee, gebruik bijvoorbeeld deze Covid-19 pandemie om jouw toekomstige bedrijf een goede basis te geven. Hoe je zo’n plan schrijft, lees je in ons e-book: Hoe start je je eigen onderneming. Je kan hier dit e-book aanvragen

Bij veel gemeenten (maar dus niet alle) zijn er mogelijkheden voor ondersteuning tijdens een zogeheten voorbereidingsperiode. In die periode kan je

 • begeleiding van de gemeente krijgen,
 • hoef je niet te solliciteren,
 • kan je een opleiding volgen,
 • schrijf je een ondernemingsplan.

De gemeente stelt de duur van die periode samen met jou vast. Maximaal is dat één jaar.

Wat ook wordt aangeraden, is de ondernemerstest. Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. En ook al ben je nog zo’n goede vakman, op zichzelf maakt dat je nog geen goede ondernemer. Een goede test is de KvK Krachtmeting.

Jouw gemeente kan je in die periode ook helpen met financiering voor bijvoorbeeld marktonderzoek. Vraag het jouw gemeente.

Starten van een bedrijf

De gemeente zal altijd jouw ondernemingsplan beoordelen. Start dus op tijd met het schrijven van jouw bedrijfsplan.Winst en Verliesrekening

Dat ondernemingsplan of bedrijfsplan geeft inzicht in de mogelijkheden en in de verwachte omzet en kosten.

Beoordeelt de gemeente jouw plan als levensvatbaar en voldoe je aan de andere voorwaarden, dan kan je ondersteuning krijgen in de vorm van een uitkering voor levensonderhoud en/of een bedrijfskrediet.

 

Die andere voorwaarden zijn:

 • Je bent tussen 18 en 65 jaar.
 • Je gaat minimaal 25 uur per week aan jouw bedrijf werken.
 • De verwachtingen zijn dat jouw bedrijf voldoende inkomsten gaat genereren om van te kunnen leven.

De uitkering voor levensonderhoud is een aanvulling op de bijstand tot het sociaal minimum. Het betreft een renteloze lening voor maximaal 3 jaren. Het bedrijfskrediet heeft een maximum van 37.398 euro. Dit is altijd een lening, die dus terugbetaald moet worden met rente.

Bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ)

De regeling waarbinnen de gemeenten handelen heet de BBZ, “Besluit bijstandverlening zelfstandigen”. Er zijn verschillende omstandigheden waarin je aanspraak kan maken op de regeling BBZ. Starten vanuit een bijstandsuitkering is daar één van. De andere omstandigheden zijn:

 1. Je wil een bedrijf starten vanuit
  • een arbeidsongeschiktheidsuitkering,
  • een werkloosheidsuitkering.
 2. Je bent al een ondernemer maar je zit tijdelijk in financiële problemen.
 3. Jouw leeftijd is 60 jaar of ouder en je hebt een niet-levensvatbaar bedrijf.
 4. Het bedrijf moet stoppen door omstandigheden.

Je moet deze ondersteuning in alle gevallen aanvragen bij de Sociale dienst van jouw gemeente. De voorwaarden waarin je gebruik kan maken van deze regeling verschillen per situatie.  In dit en andere kennisartikelen leggen we uit hoe de regelingen er uit zien. We vertellen je ook aan welke voorwaarden jij moet voldoen om gebruik te kunnen maken van die regelingen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten over starten vanuit een uitkering?

Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0