geld besparen belastingrente

Geld besparen? Zo voorkom je dat je belastingrente moet betalen

4 februari 2021
Door:

Ben je te laat met het betalen van je belasting? Dan betaal je maar liefst 4% belastingrente. En doe je dat bij de jaaraangifte over 2020, dan kan dat bedrag dus flink oplopen. Hoe je dit voorkomt en je jezelf een hoop geld bespaart, lees je in deze blog. 

Vanaf 1 oktober 2020 betaal je voor alle belastingen 4% belastingrente – als je te laat betaalt natuurlijk. Meestal is dat wanneer je de aangifte te laat indient en je nog een bedrag moet betalen. 

Het tarief voor de vennootschapsbelasting (VPB) was 8%, maar is nu dus ook 4%. Voorlopig geldt dit tot 31 december 2021. 

Belastingrente vennootschapsbelasting (VPB)

Ben je belastingplichtig voor de VPB? Dan moet je de aangifte VPB van het voorgaande kalenderjaar – 2020 dus – vóór 1 juni a.s. hebben ingediend bij de Belastingdienst. Als het boekjaar van de bv tenminste gelijk loopt met het kalenderjaar. 

Ook gelden voor de berekening van de belastingrente andere data: 

  • je betaalt belastingrente als de Belastingdienst de rente oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. 
  • doe je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte en de fiscus neemt de gegevens ongewijzigd over, dan betaal je geen belastingrente. 
  • ook als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een VA (voorlopige aanslag) VPB aanvraagt, en de fiscus je deze voorlopige aanslag vervolgens oplegt, betaal je geen belastingrente. 

Vraag dus vóór 1 mei a.s. een VA VPB aan als je wilt voorkomen dat je belastingrente moet betalen. 

Belastingplichtig voor de IB

Als je belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting (IB), dan moet je voor 1 mei a.s. aangifte doen. Ben je te laat of de fiscus moet afwijken van de aangifte, dan moet je belastingrente betalen als de Belastingdienst je de aanslag oplegt na 1 juli volgend op het belastingjaar. 

De belastingrente wordt berekend over de periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Doet de fiscus er langer dan 3 maanden over om de aanslag op te leggen? Dan blijft de periode waarover de rente wordt berekend beperkt tot 19 weken vanaf de datum dat de aangifte is ontvangen. 

Wil je voorkomen dat je belastingrente moet betalen? Check dan of je een voorlopige aanslag over 2020 hebt ontvangen. Heb je die nog niet, vraag ´m dan aan. 

Voorlopige aanslag wijzigen

Ondernemers die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen, ontvangen meestal aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag over het vorige kalenderjaar. Door de coronacrisis hebben veel ondernemers hun winst zien afnemen in 2020. Het is dan belangrijk om de voorlopige aanslag aan te passen aan de huidige situatie. 

Verlaging voorlopige aanslag

Wil je wat meer liquiditeit in je onderneming? Verlaag dan de voorlopige aanslag 2020. De Belastingdienst betaalt je vervolgens het verschil terug. Na afloop van het jaar vul je voor jouw onderneming de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting in. Het bedrag van de voorlopige aanslag wordt daarmee verrekend. 

Hoe doe je dat?

Je wijzigt de voorlopige aanslag op de website van de Belastingdienst. Je gaat dan naar het portal van de Belastingdienst waar je inlogt op ´Mijn Belastingdienst´ of ´Mijn Belastingdienst Zakelijk´.

Kun je niet inloggen vie eHerkenning? Dan kun je het formulier ´Verzoek tot wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020´ invullen. Zo´n verzoek kun je ook indienen via een softwarepakket, jouw accountant of belastingconsulent.    

Meer weten over “Geld besparen? Zo voorkom je dat je belastingrente moet betalen”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0