Bedrijf starten vanuit een WW-uitkering

10 april 2021
Door:

Starten vanuit een WW-uitkering

Je bent niet alleen. Jaarlijks starten circa 45.000 mensen vanuit de WW een eigen onderneming en meer dan 80% van die ondernemingen bestaat nog na één jaar.

Heb je recht op een WW uitkering en overweeg je om met behoud van een deel van de uitkering de stap naar zelfstandigheid / ondernemerschap te maken, dan krijg je met een aantal zaken te maken die we in dit artikel verder toelichten.

Let op: Er is altijd de mogelijkheid dat de overheid de spelregels veranderd, onderzoek dus altijd de laatste stand van zaken.

voorblad e book 1Hoe gaat het in z’n werk:

  • Doe de online training “Zelfstandig ondernemen met een WW uitkering”
  • Daarna meld je je aan bij het UWV.
  • Je krijgt dan hopelijk toestemming om in maximaal 6 weken tijd (de onderzoeksperiode) een ondernemersplan te schrijven. Je hoeft in die periode niet te solliciteren. Je kan dus alle tijd en energie richten op het plan en jouw marktonderzoek.
  • Eventueel kan je als voorbereiding ook een online ondernemerstraining en een ondernemerstest doen.
  • Jouw plan dien je in en je gaat met een adviseur van het UWV een gesprek aan.
  • Het UWV adviseert jou over jouw ondernemerschap.
  • Stemt het UWV in met jouw plan, dan kies je welke van de drie startmethoden het beste bij jou past.

Drie manieren om te starten

Er zijn 3 manieren om met behoud van een (gedeeltelijke) WW uitkering een eigen bedrijf te starten.

  1. Met een startperiode van 26 weken
  2. Zonder een startperiode, maar met verrekening van een fictief inkomen
  3. Zonder WW uitkering, maar met herleving van de WW uitkering als bedrijf mislukt

TIP: schrijf altijd een ondernemersplan. Dat geeft inzicht in de mogelijkheden en in omzet en kosten. Hoe je dat doet, lees je in ons e-book: Hoe start je je eigen onderneming. Je kan hier dit e-book aanvragen

De drie methoden kort uitgelegd.

Starten met ww-uitkering met een startperiode van 26 weken

Als je gebruik maakt van deze methode dan hoef je gedurende dat half jaar niet te solliciteren. De WW uitkering wordt wel met 29% verminderd. Je mag alle uren aan de opbouw van jouw bedrijf besteden. Het maakt ook niet uit hoeveel je verdient en hoeveel uren je aan het bedrijf besteedt. Je hoeft dus in deze periode ook geen uren of inkomsten op te geven aan het UWV.

Let op: als de periode waarop je nog recht hebt op WW korter is dan 26 weken, dan is de startperiode ook korter en duurt die tot einde WW uitkering.

Verder is het verboden om opdrachten te gaan doen voor de werkgever die jou heeft ontslagen en waardoor je in de WW bent beland. Die regel is er om te voorkomen dat een werkgever jou eerst ontslaat en dan weer inhuurt als zelfstandige tegen veel minder loonkosten. Na de startperiode mag je wel opdrachten voor de ex-werkgever gaan uitvoeren.

Starten met ww-uitkering, maar zonder startperiode

Deze methode wordt vaak gekozen door mensen die parttime willen gaan ondernemen en naast een eigen bedrijf ook nog graag ergens in loondienst willen blijven werken.

Jouw WW uitkering wordt gekort met een zogeheten ‘fictief inkomen’. Wat dat fictieve inkomen is, hangt onder meer af van het dagloon dat je eerder in loondienst verdiende en het aantal uren dat je als zelfstandige gaat werken aan jouw eigen bedrijf.

Je hebt de verplichting om voor de uren dat je nog WW ontvangt, te solliciteren. Je blijft daardoor ook op twee paarden wedden. De uren die je aan jouw bedrijf besteedt, geef je door aan het UWV. Daar zitten ook eventuele reisuren bij en uren die je besteedt aan verkoop.

Let op: ook als je minder uren aan jouw bedrijf gaat werken, blijft de eenmaal berekende korting gehandhaafd. De WW uitkering gaat dus niet omhoog als je minder uren werkt.

Voor deze startmethode heb je geen toestemming van het UWV nodig.

Let op: als het inkomen uit werk of eigen bedrijf meer is dan 87,5% van het WW maandloon, dan vervalt de WW uitkering.

Starten zonder WW-uitkering

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om af te zien van de WW uitkering. Je moet dat direct doorgeven aan het UWV door aan te geven dat je weer gaat werken en dat dit bij jouw eigen bedrijf is.

TIP: Als jouw bedrijf onverhoopt toch niet slaagt, dan kan je onder voorwaarden weer recht hebben op jouw oude WW uitkering. Je moet dan opnieuw WW-uitkering aanvragen op werk.nl.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten over starten vanuit een uitkering?

Masters netwerk, jouw steun en toeverlaat bij het ondernemen

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0