Belastingaangifte en advies

Wat is loonheffing?

23 februari 0201
Door:

Loonheffing

Loonbelasting en premies volksverzekeringen worden samen loonheffing genoemd. De heffing van deze twee vindt plaats volgens dezelfde regels en naar één gezamenlijk tarief. Op de loonstrook vinden we het dan ook onder één noemer terug.

Vier soorten loonheffing

Naast loonbelasting en premies volksverzekeringen worden er nog twee premies geheven, namelijk premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

Zo zijn er dan uiteindelijk vier verschillende ‘loonheffingen’:

Belastingdienst

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de heffing en inning van deze heffingen. De inhoudingsplichtige doet een gecombineerde aangifte van de loonheffingen via de elektronische loonaangifte.

loonheffing loonstrook voorbeeld

Wie betaalt?

Op het loon of de gage worden bij de werknemer, respectievelijk de artiest of de beroepssporter, loonheffing (loonbelasting plus premies volksverzekeringen) ingehouden. In wettelijk voorgeschreven gevallen wordt de loonheffing echter betaald door de inhoudingsplichtige werkgever. We noemen die voorgeschreven werkgeversheffing eindheffing. Deze eindheffing houdt de werkgever dus niet in op het loon van de werknemer, maar komt voor rekening van de werkgever.

Eindheffing

Zo komt in de werkkostenregeling eindheffing voor. Als het totaal van de aangewezen vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte groter is dan 1,2% (2019) van de totale loonsom van een werkgever, betaalt die werkgever over het meerdere 80% eindheffing.

Fiscale betekenis

Het begrip eindheffing heeft in fiscale zin twee betekenissen:

  • Als het verschil tussen loonbelasting en inkomstenbelasting te klein is voor een bijbetaling of teruggave, is de loonbelasting eindheffing;
  • Als de loonheffing op grond van wettelijke bepalingen moet worden betaald door de werkgever, noemen we dat ook eindheffing.

Meer weten over lonen en loonheffingen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0