Wat is loonheffing?

23 februari 2020
Door:

Loonheffing

Loonbelasting en premies volksverzekeringen worden samen loonheffing genoemd. De heffing van deze twee vindt plaats volgens dezelfde regels en naar één gezamenlijk tarief. Op de loonstrook vinden we het dan ook onder één noemer terug.

LoonheffingVier soorten loonheffing

Naast loonbelasting en premies volksverzekeringen worden er nog twee premies geheven, namelijk premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

 

 

Zo zijn er dan uiteindelijk vier verschillende ‘loonheffingen’:

  • de loonbelasting
  • de premies volksverzekeringen
  • de premies werknemersverzekeringen
  • de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Belastingdienst

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de heffing en inning van deze heffingen. De inhoudingsplichtige doet een gecombineerde aangifte van de loonheffingen via de elektloonheffing loonstrook voorbeeldronische loonaangifte.

Wie betaalt?

Op het loon of de gage worden bij de werknemer, respectievelijk de artiest of de beroepssporter, loonheffing (loonbelasting plus premies volksverzekeringen) ingehouden. In wettelijk voorgeschreven gevallen wordt de loonheffing echter betaald door de inhoudingsplichtige werkgever. We noemen die voorgeschreven werkgeversheffing eindheffing. Deze eindheffing houdt de werkgever dus niet in op het loon van de werknemer, maar komt voor rekening van de werkgever.

Eindheffing

Zo komt in de werkkostenregeling eindheffing voor. Als het totaal van de aangewezen vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte groter is dan 1,2% (2019) van de totale loonsom van een werkgever, betaalt die werkgever over het meerdere 80% eindheffing.

Fiscale betekenis

Het begrip eindheffing heeft in fiscale zin twee betekenissen:

  • Als het verschil tussen loonbelasting en inkomstenbelasting te klein is voor een bijbetaling of teruggave, is de loonbelasting eindheffing;
  • Als de loonheffing op grond van wettelijke bepalingen moet worden betaald door de werkgever, noemen we dat ook eindheffing.

 

e-book Starten van jouw eigen onderneming

Als je meer wil weten over alle aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken én wij sturen je gratis onze maandelijkse nieuwsbrief.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten over lonen en loonheffingen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0