nieuwe btw richtlijn e commerce

Alles over de nieuwe btw-richtlijn voor e-commerce

19 april 2021
Door:

Heb jij een webshop en doe je zaken in Europa? Vanaf 1 juli 2021 wordt de btw-richtlijn voor e-commerce aangepast. Dat betekent dat een aantal btw-regels veranderen, zoals de drempelbedragen en de vrijstelling van invoerbelasting. In dit artikel leggen we uit welke wijzigingen dit met zich meebrengt. 

In de EU gelden een aantal basisregels voor de btw. Zo is er bijvoorbeeld btw-registratie in het buitenland. Ook zijn er drempelbedragen voor de heffing van btw als je aan consumenten in andere lidstaten verkoopt.  

Meer dan € 10.000 omzet per jaar

Heb jij met jouw (Nederlandse) webshop € 10.000 of meer omzet per jaar van klanten in Europa? Dan gelden voor jou vanaf 1 juli 2021 de nieuwe regels van de EU-btw-richtlijn. Blijf jij onder dit bedrag? Dan mag je gewoon Nederlandse btw in rekening blijven brengen. 

Nieuwe btw-richtlijn

Met deze nieuwe richtlijn maakt de overheid de btw-heffing eenvoudiger en moderner. Zo is er een gelijk speelveld voor ondernemers binnen en buiten de EU. Tegelijkertijd wordt zo btw-fraude op pakketten met een kleine waarde voorkomen.  

Wijzigingen in btw-regels

Vanaf 1 juli 2021 verandert er dus het een en ander. Hieronder bespreken we de wijzigingen in de btw voor e-commerce:

1. Drempelbedragen vervallen

De drempelbedragen voor intra-EU afstandsverkopen die er zijn per afzonderlijk EU-land vervallen per 1 juli 2021. Vanaf dat moment komt er één drempelbedrag van  € 10.000. Dit drempelbedrag geldt voor alle intra-EU afstandsverkopen van goederen plús de verkoop van digitale diensten aan consumenten in de EU. 

Onder € 10.000

Blijft het totaalbedrag dat jij jaarlijks aan andere EU-landen verkoopt onder de € 10.000? Dan mag je als Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening brengen. 

Hieraan zitten twee voorwaarden: 

  • Het transport van de zending moet dan wel in Nederland beginnen. 
  • Je moet een vestiging in een EU-land hebben. 

Boven € 10.000

Kom je boven het drempelbedrag van € 10.000? Dan moet je het btw-tarief in rekening brengen van het EU-land waar je klant gevestigd is. 

Je regelt je buitenlandse btw-aangifte op twee manieren:

  • voor elk EU-land waarin je verkocht hebt, doe je apart een lokale btw-aangifte, of
  • je meldt je bedrijf aan voor de ´Unieregeling´. Dat is onderdeel van het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

2. Vrijstelling invoer-btw vervalt

Bij invoer van goederen in Europa geldt nu een btw-vrijstelling. Namelijk bij invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro. Vanaf 1 juli vervalt deze vrijstelling. 

Zodoende ben je vanaf 1 juli 2021 invoer-btw verschuldigd bij invoer van goederen in de EU. Dit is ongeacht de waarde van de zending. Over zendingen tot en met 150 euro hoef je in ieder geval geen invoerrechten te betalen. 

Geen btw-aangifte

Verkoop jij producten van buiten de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Vanaf 1 juli 2021 moet jij dan btw aangeven in het EU-land waar de goederen binnenkomen. 

Een voorbeeld: 

Jij levert rechtstreeks producten uit China aan klanten in Duitsland. Over deze producten draag jij dan Duitse btw af. Je doet dit door gebruik te maken van de ´invoerregeling´  binnen het éénloketsysteem. 

3. Is jouw platform actief?

Verkoop jij producten aan consumenten via een platform, zoals een webshop? Dan ben jij als ondernemer verantwoordelijk voor het afdragen van btw over de producten die jij verkoopt. Met de nieuwe btw-richtlijn ben jij hiervoor pas verantwoordelijk als jouw platform een actieve rol heeft.

Wat is actief?

Dat betekent dat jij via jouw platform faciliteert dat er bestellingen kunnen worden geplaatst en producten kunnen worden betaald. Ook houdt dat in dat jij producten aan particuliere klanten verkoopt en levert. Is dit het geval? Dan ben jij btw verschuldigd in het EU-land waar jouw klanten wonen. 

Daarnaast geldt dat:

  • de goederen een waarde van maximaal € 150 hebben,
  • ze worden ingevoerd in Europa, en
  • een leverancier via het platform goederen levert aan consumenten in de EU. 

Waarde boven € 150

Is de waarde van de zending boven € 150? En faciliteert jouw platform de levering aan een consument door een niet in de EU gevestigde ondernemer, waardoor de goederen van de ene EU-lidstaat naar een consument in een andere lidstaat gaat? Dan ben jij over deze zending ook btw verschuldigd.

Fiscaal advies

Run jij een platform en laat jij goederen rechtstreeks verzenden door professionele verkopers buiten de EU aan klanten in andere EU-landen? Dan is het verstandig om samen met een fiscaal adviseur te kijken welke impact de nieuwe btw-richtlijn heeft voor jou en jouw platform. 

Hulp of advies nodig bij je belastingaangifte?

Lees meer

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0