fiets van de zaak 2020

Zo werkt de fiets van de zaak regeling in 2020

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling voor een (elektrische) fiets van de zaak. Vanaf nu kun je – net als bij een auto – een fiets leasen, met een bijtelling van 7% per jaar. Dat is een stuk voordeliger. Daarbij zijn de regels een stuk eenvoudiger. 

Fietsregeling 2019

Tot 2020 was de regeling voor een fiets van de zaak of leasefiets zo dat je eerst de waarde van het privégebruik moest uitrekenen. Dit werd als loon gezien en hierover was dan loonheffing verschuldigd. Als de privékilometers werden bijgehouden, werd hiervoor dan een kilometerprijs berekend. Dit was veel te ingewikkeld. 

Fietsregeling 2020

In 2020 zijn de regels voor een fiets van de zaak een stuk gemakkelijker. Werkgevers kunnen gebruikmaken van een nieuwe forfaitaire regeling die lijkt op de regeling voor een auto van de zaak. Het gaat om een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van een (elektrische) fiets. Net als bij een auto is het voor een fiets nu mogelijk een lease af te sluiten.

Voorbeeld 

Stel dat een fiets € 1.000 kost. Jaarlijks wordt dan € 70 als loon gezien. Voor de werknemer kost dit ongeveer € 30. De werkgever mag hierbij alle kosten, waaronder onderhoud en de aanschaf, voor zijn rekening nemen.

Privéfiets

Als een werknemer voor zakelijke kilometers en/of woon-werkverkeer gebruikmaakt van zijn eigen fiets, dan mag de werkgever € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt dus niet uit hoe de werknemer de zakelijke kilometers maakt: per fiets, scooter of auto. Dit valt binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. 

Werkkostenregeling

De ´fiets van de zaak´-regeling die er was vóór de werkkostenregeling geldt niet meer. Je kunt nog wel in ruil voor salaris, vakantiegeld, overuren of verlofdagen een fiets van de zaak krijgen. De volledige waarde van de fiets valt dan binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. 

Wordt deze vrije ruimte al gebruikt, dan is de werkgever hierover 80% eindheffing verschuldigd. Om deze eindheffing te voorkomen, kun je met je werknemers afspreken dat uitruilen via een cafetariaregeling alleen mogelijk is binnen de vrije ruimte.

Lening

Voor de aankoop van een (elektrische) fiets mag je als werkgever een lening aan je werknemers verstrekken. In het geval van een fiets hoeft de werknemer hierover geen rente te betalen. De lening kan worden afgelost via een belastingvrije vergoeding voor zakelijke/woon-werkkilometers met de fiets.

Tip: check of je bij deze optie een beperking in de vooraftrek BTW hebt. 

Conclusie

In de meeste gevallen is de nieuwe leaseregeling voor een fiets de meest voordelige optie. Alleen als de werknemer veel zakelijke kilometers maakt op zijn privéfiets, is het verstandiger te kiezen voor de vergoeding van € 0,19 per kilometer. 

Meer weten over “Zo werkt de fiets van de zaak regeling in 2020”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0