opzegtermijn werkgever werknemer

Wat je moet weten over de opzegtermijn voor werkgevers en werknemers

De minimale opzegtermijn die een werkgever moet hanteren is één maand. De exacte opzegtermijn hangt af van de lengte van het arbeidscontract. Ook kan het zijn dat er afspraken in het arbeidscontract of de CAO staan. In dit blog vind je alles over de opzegtermijn voor werkgevers en werknemers.

Wettelijke opzegtermijn

De wettelijke opzegtermijn hangt af van de duur van het arbeidscontract. Het minimum is een maand, dat geldt bij een dienstverband korter dan 5 jaar. Als de werknemer langer in dienst is, loopt de opzegtermijn evenredig op.

  • 5 tot 10 jaar: 2 maanden
  • 10 tot 15 jaar: 3 maanden
  • 15 jaar of langer: 4 maanden

Om te bepalen wat hier van toepassing is, heeft de werkgever natuurlijk toegang tot het personeelsdossier van de medewerkers

Ontslagvergunning

Als werkgever mag je een arbeidsovereenkomst pas opzeggen, zodra je toestemming van het UWV hebt. Je moet dus eerst een ontslagprocedure opstarten en met succes afronden, voordat je het contract opzegt. Dit wordt ook wel een ontslagvergunning genoemd.

Een paar uitzonderingen hierop zijn:

  • opzeggen tijdens de proeftijd van je medewerker
  • je medewerker op staande voet ontslaan

In deze gevallen hoef je niet eerst het UWV om toestemming te vragen.

Arbeidscontract opzeggen

Okay. Je hebt een ontslagvergunning. Wat nu? Voordat je het arbeidscontract kunt opzeggen, moet je eerst checken wat er is afgesproken over de opzegtermijn. Hiervoor check je wat er staat in de:

  • arbeidsovereenkomst
  • CAO
  • wet

Staat er niets in het arbeidscontract en de CAO? Dan moet je je houden aan de wettelijke opzegtermijn.

Afwijken van wettelijke opzegtermijn

Het kan zijn dat er in de arbeidsovereenkomst een bepaling is opgenomen waardoor de wettelijke termijn om op te zeggen niet geldt. Bijvoorbeeld dat de werknemer een langere termijn in acht moet nemen dan de wet voorschrijft.

Zo mag je in de arbeidsovereenkomst opnemen dat de werknemer om op te zeggen een termijn van twee maanden of langer in acht neemt. Zelf – als werkgever – ben je dan verplicht om ook een dubbele termijn van opzegging aan te houden.

Voor de werknemer mag de termijn voor opzegging maximaal zes maanden bedragen.

CAO

Is er een CAO van toepassing op de arbeidsovereenkomst? Dan kan het zijn dat hierin ook iets staat over de opzegtermijnen. Bijvoorbeeld dat de werknemer een opzegtermijn heeft van twee of drie maanden.

Staat er in de CAO een langere opzegtermijn voor de werknemer? In dit geval hoef je de termijn voor jou als werkgever niet te verdubbelen.

Ontslagprocedure UWV

Heb je van het UWV toestemming gekregen om het arbeidscontract van je werknemer te beëindigen? Dan mag je de duur van de ontslagprocedure in mindering brengen op de termijn die je wettelijk moet hanteren.

In de brief van het UWV staat precies hoeveel dagen de ontslagprocedure heeft geduurd. Alsnog moet je je als werkgever houden aan minimaal één maand opzegtermijn.

WW-uitkering

Is jouw arbeidsovereenkomst beëindigd en vraag je een WW-uitkering aan? Dan is het van belang dat de werkgever de correcte termijn hanteert. Ook als het contract niet is opgezegd, maar is geëindigd met een vaststellingscontract.

Bij een vaststellingsovereenkomst wordt het dienstverband namelijk niet opgezegd. Daarom noemt men het ook wel een fictieve opzegtermijn. Zodra deze termijn is verstreken, wordt de WW-uitkering pas uitgekeerd.

Wil je meer weten over het uitbesteden van de personeelsadministratie?

Meer informatie

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0