Wat is een afschrijving?

10 juni 2019
Door:

Wat is afschrijven?

Om de winst van jouw bedrijf te bepalen zal je al jouw kosten in mindering brengen op jouw opbrengsten (omzet). Heel simpel gezegd: Wat overblijft is winst, wat je tekort komt is verlies. Zie ook de winst- en verliesrekening. Er zijn echter kosten die je niet volledig en onmiddellijk mag aftrekken van jouw omzet. Het gaat dan om de kosten van aanschaf van zogenaamde bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je niet wil doorverkopen maar die je nodig hebt om gedurende meerdere jaren jouw bedrijf te laten functioneren. Denk aan een machine, een computer, een gebouw, jouw inventaris, een auto, het kantoormeubilair, enzovoort. De aanschafkosten van die bedrijfsmiddelen mag je fiscaal niet in het jaar van de aanschaf in mindering brengen op de winst. Wat je van de omzet mag aftrekken als kosten is de waardevermindering, de afschrijving.

Wat is een afschrijving

Op een enkele uitzondering (bv. kunst en antiek) na zullen de meeste zaken die je koopt in de loop van de tijd minder waard worden. Neem als voorbeeld een auto. Je koopt een auto voor zeg 35.000 euro en op dat koopmoment is de auto dat ook waard. Echter, ga je er mee rijden dan verliest de auto een bepaalde waarde. Het echte waardeverlies merk je pas als je de auto wil verkopen. Pas dan weet je de waarde (in het economische verkeer) op dat moment. Hoe ouder de auto, des te minder waard hij zal zijn. Ieder jaar verliest de auto een stuk van zijn waarde.  In de boekhouding noemen we dat waardeverlies een afschrijving. De afschrijving is dus de waardevermindering van de auto in een bepaalde periode.

Op de balans leggen we de waarde van onze bezittingen vast. Omdat je niet precies weet wat de waarde van jouw bezit (de auto) is, hanteren we daar een fictieve waarde die is gebaseerd op (meestal) de aanschafwaarde die we verminderen met een inschatting van de waardevermindering op dat moment.

Hoeveel schrijf je af

Als we direct na de aankoop van de auto een balans zouden opmaken, dan staat de auto er op met een waarde van 35.000 euro. Stel dat we uitgaan van een restwaarde van de auto na 5 jaren van 15.000 euro, dan schrijven we dus 35.000 – 15.000 = 20.000 euro aan waarde af in 5 jaren, dat is per jaar dus 4.000 euro. Maken we de balans op 1 jaar later, dan nemen we de aanschafwaarde en trekken we daar de geschatte waardevermindering van af. In ons voorbeeld dus 31.000 euro (35.000 – 4.000).

Hoeveel je dus afschrijft, hang nauw samen met de waarde van het bedrijfsmiddel als je het niet meer gebruikt, verkoopt of weggooit en het aantal jaren dat je het middel gebruikt. De levensduur en de eventuele restwaarde kan de leverancier van het bedrijfsmiddel in de meeste gevallen wel vertellen.

Fiscale afschrijving

De economische afschrijving hebben we hierboven behandeld. Voor de fiscus gelden andere regels. Je mag fiscaal gewoonlijk maximaal 20% van de aanschafwaarde per jaar in mindering brengen op de winst.

Voorbeeld: je koopt een laptop voor 1500 euro. Je denkt er 3 jaar mee te kunnen doen en de restwaarde schat je in op 300 euro. In die drie jaren wordt de laptop  dus 1200 euro minder waard. De economische afschrijving per jaar is dan 1200/3 = 400 euro, maar omdat je maar 20% maximaal mag aftrekken is de jaarlijkse fiscale aftrek maar 1500*20% = 300 euro.

O ja, als je een bedrijfsmiddel koopt dat minder koste dan 450 euro, dan mag je van onze belastingdienst de aanschaf in één keer in minder brengen op jouw winst, dat hoef je dus niet af te schrijven.

Speciale soorten afschrijving

Tot zover is het gemakkelijk.

Het wordt een stuk complexer als we te maken hebben met onderwerpen als betaalde goodwill bij overname van een andere onderneming of met intellectuele eigendommen of met bedrijfsmiddelen waarvoor speciale regels gelden. Denk aan gebouwen en woonschepen, aan bromfietsen en motoren, aan dieren, aan personenauto’s (met daarbij een uitzondering voor taxi’s) en nog een paar categorieën.

Voor gebouwen geldt bijvoorbeeld dat je niet verder kan afschrijven dan de waarde van de grond waarop het gebouw rust.  Betaalde goodwill mag je maar voor 10% per jaar afschrijven.

Zo zijn er vele regeltjes die je moet kennen om het maximale uit afschrijvingen te halen.

meer weten over de mogelijkheden voor afschrijving?

Masters netwerk, jouw financiële rots in de branding

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0