Wat is een afschrijving?

10 juni 2019
Door:

Wat is een afschrijving?

Een afschrijving is de voorspelde waardevermindering van een bedrijfsmiddel dat je hebt aangeschaft.

Om de winst van jouw bedrijf te bepalen zal je al jouw kosten in mindering brengen op jouw opbrengsten (omzet). Heel simpel gezegd: Wat overblijft is winst, wat je tekort komt is verlies. Zie ook de winst- en verliesrekening. Er zijn echter kosten die je niet volledig en onmiddellijk mag aftrekken van jouw omzet. Het gaat dan om de kosten van aanschaf van zogenaamde bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je niet wil doorverkopen maar die je nodig hebt om gedurende meerdere jaren jouw bedrijf te laten functioneren. Dat heten investeringen. Denk aan een machine, een computer, een gebouw, jouw inventaris, een auto, het kantoormeubilair, enzovoort. De totale aanschafkosten van die bedrijfsmiddelen mag je fiscaal niet in het jaar van de aanschaf geheel in mindering brengen op de winst. Wat je van de omzet mag aftrekken als kosten is de waardevermindering, de afschrijving.

afschrijving uitlegEen voorbeeld

Op een enkele uitzondering (bv. kunst en antiek) na zullen de meeste zaken die je koopt in de loop van de tijd minder waard worden. Neem als voorbeeld een auto. Je koopt een auto voor zeg 35.000 euro en op dat koopmoment is de auto dat ook waard. Echter, ga je er mee rijden dan verliest de auto een bepaalde waarde. Ze zeggen wel eens dat de auto gelijk al 25% minder waard is op het moment dat je de showroom uitrijdt. Of dat 25% is of veel minder weet ik niet, maar het is zeker dat je na een paar maanden geen 35.000 euro terugkrijgt als je de auto weer verkoopt. Het echte waardeverlies merk je dus pas als je de auto wil verkopen. Pas dan weet je de waarde (in het economische verkeer) op dat moment. Hoe ouder de auto, des te minder waard hij zal zijn. Ieder jaar verliest de auto een stuk van zijn waarde.  In de boekhouding noemen we dat waardeverlies de afschrijving. De afschrijving is dus de waardevermindering van de auto in een bepaalde periode.

Op de balans leggen we de (rest)waarde van onze bezittingen vast. Omdat je niet precies weet wat de waarde van jouw bezit (de auto) is, hanteren we daar een fictieve waarde die is gebaseerd op (meestal) de aanschafwaarde die we verminderen met een inschatting van de waardevermindering op dat moment.

Hoeveel schrijf je af

Als we direct na de aankoop van de auto een balans zouden opmaken, dan staat de auto er op met een waarde van 35.000 euro. Om te bepalen wat dat jaarlijkse verlies in waarde is, wordt vaak de gemiddelde waarde na bijvoorbeeld 5 jaren genomen. Op basis daarvan kan je dan uitrekenen wat de waardevermindering in die jaren is geweest en hoeveel procent van de nieuwwaarde dat is. Dat noemen we dan het afschrijvingspercentage. We schrijven ieder jaar een x percentage af van de nieuwwaarde. Wat overblijft is de restwaarde. Stel dat we uitgaan van een restwaarde van de auto na 5 jaren van 15.000 euro, dan schrijven we dus 35.000 – 15.000 = 20.000 euro aan waarde af in 5 jaren, dat is per jaar dus 4.000 euro. Maken we de balans op 1 jaar later, dan nemen we de aanschafwaarde en trekken we daar de geschatte waardevermindering van af. In ons voorbeeld dus 31.000 euro (35.000 – 4.000).

Hoeveel je dus afschrijft, hang nauw samen met de waarde van het bedrijfsmiddel als je het niet meer gebruikt, verkoopt of weggooit en het aantal jaren dat je het middel gebruikt. De levensduur en de eventuele restwaarde kan de leverancier van het bedrijfsmiddel in de meeste gevallen wel vertellen.

Fiscale afschrijving

De economische afschrijving hebben we hierboven behandeld. Voor de fiscus gelden andere regels. Je mag fiscaal gewoonlijk maximaal 20% van de aanschafwaarde per jaar in mindering brengen op de winst.

Voorbeeld: je koopt een laptop voor 1500 euro. Je denkt er 3 jaar mee te kunnen doen en de restwaarde schat je in op 300 euro. In die drie jaren wordt de laptop  dus 1200 euro minder waard. De economische afschrijving per jaar is dan 1200/3 = 400 euro, maar omdat je maar 20% maximaal mag aftrekken is de jaarlijkse fiscale aftrek maar 1500*20% = 300 euro.

O ja, als je een bedrijfsmiddel koopt dat minder kost dan 450 euro, dan mag je van onze belastingdienst de aanschaf in één keer in minder brengen op jouw winst, dat hoef je dus niet af te schrijven.

Speciale soorten afschrijving

Tot zover is het gemakkelijk.

Het wordt een stuk complexer als we te maken hebben met onderwerpen als betaalde goodwill bij overname van een andere onderneming of met intellectuele eigendommen of met bedrijfsmiddelen waarvoor speciale regels gelden. Denk aan gebouwen en woonschepen, aan bromfietsen en motoren, aan dieren, aan personenauto’s (met daarbij een uitzondering voor taxi’s) en nog een paar categorieën.

Voor gebouwen geldt bijvoorbeeld dat je niet verder kan afschrijven dan de waarde van de grond waarop het gebouw rust.  Betaalde goodwill mag je maar voor 10% per jaar afschrijven.

Zo zijn er vele regeltjes die je moet kennen om het maximale uit afschrijvingen te halen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

meer weten over de mogelijkheden voor afschrijving?

Masters netwerk, jouw financiële rots in de branding

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0