suppletieaangifte btw

BTW-aangifte wijzigen? Dien vóór 1 april een suppletieaangifte in

19 maart 2021
Door:

Heb jij in 2020 te weinig BTW aangegeven? Geef dit dan vóór 1 april 2021 door aan de Belastingdienst en betaal het bedrag dat je nog verschuldigd bent. Op deze manier voorkom je dat je belastingrente moet betalen.

Wat is een suppletieaangifte

Heb jij ontdekt dat je in de afgelopen vijf kalenderjaren een BTW-aangifte over een tijdvak onjuist of onvolledig hebt ingediend? En dat je teveel of te weinig belasting hebt betaald? Dan moet je – volgens de wet – een suppletieaangifte met de juiste gegevens indienen.

Met een suppletieaangifte kun je het volgende corrigeren:

  • een BTW-aangifte over een bepaald tijdvak. Geef dan op het formulier aan om welk tijdvak het gaat. En natuurlijk wat de gecorrigeerde gegevens zijn die voor dat tijdvak gelden.
  • een BTW-aangifte over een heel kalenderjaar of boekjaar corrigeren.

Wanneer doe je een suppletieaangifte

Zo´n suppletie-aangifte doe je dus pas als je een onjuiste BTW-aangifte hebt gedaan. Meestal kom je hier pas achter als je met de jaarrekening aan de gang gaat. Maar dit is niet het enige moment waarop je een suppletie zou moeten indienen.

Je moet de Belastingdienst ook op de hoogte stellen als eerder ingediende BTW-aangiften niet volledig of onjuist zijn ingediend. De suppletie-aangifte doe je dan op het moment dat je erachter komt dat je een fout hebt gemaakt in de BTW-aangifte.

Vóór 1 april 2021

Heb je te weinig BTW aangegeven? Geef dan vóór 1 april 2021 de correctie door aan de Belastingdienst én betaal het bedrag dat je nog verschuldigd bent. Doe je dat pas ná 1 april, dan moet je belastingrente betalen.

Is het bedrag dat je wilt corrigeren minder dan € 1000 (positief of negatief)? Dan mag je dat ook in de eerstvolgende BTW-aangifte verwerken. Je hoeft hiervoor niet apart een suppletieaangifte in te dienen.

Termijn van de suppletieaangifte

De suppletieaangifte dien je digitaal in bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor vijf jaar om dat te doen. Nadat je aangifte hebt gedaan, en je bent nog een bedrag aan belasting verschuldigd, ontvang je een naheffingsaanslag. Het kan ook zijn dat het wordt behandeld als een ambtshalve verzoek om teruggaaf.

Het verschuldigde bedrag hoef je pas te betalen zodra je de naheffingsaanslag hebt ontvangen.

Wettelijke aangiftetermijn nog niet verstreken?

Moet je iets corrigeren in de BTW-aangifte over een tijdvak waarvan de wettelijke aangiftetermijn nog niet is verstreken? Dan betaal je het bedrag dat je nog verschuldigd bent vóór de uiterste betaaldatum van dat tijdvak. Je hoeft dan niet te wachten op een naheffingsaanslag. Dit wordt door de Belastingdienst verwerkt als een verbeterde aangifte. Gebruik dan wel het betalingskenmerk van het aangiftetijdvak.

Voorkom een boete

Naast een naheffingsaanslag kan de Belastingdienst je ook een boete opleggen omdat je niet aan jouw belastingverplichtingen hebt voldaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verzuimboete en een (hogere) vergrijpboete.

Je krijgt geen verzuimboete als:

  • je de suppletieaangifte op tijd hebt ingediend. Dat wil zeggen: binnen een maand na het einde van het tijdvak waarin de schuld is ontstaan.
  • er sprake is van een vrijwillige verbetering en het bedrag aan BTW dat je nog moet betalen is € 20.000 of lager, en/of het bedrag dat je nog moet betalen niet meer is dan 10% van de BTW die je al hebt betaald.
  • er sprake is van afwezigheid van alle schuld (AVAS). Als je te weinig BTW hebt betaald, wordt er vanuit gegaan dat er geen sprake is van AVAS. Om geen boete te krijgen, moet je dus bewijzen dat hiervan wel sprake is. Er is sprake van AVAS als je geen enkel verwijt treft. De AVAS kan worden ingeroepen als je de BTW niet hebt betaald, omdat de bank nalatig is geweest.

Meer weten over “BTW-aangifte wijzigen? Dien vóór 1 april een suppletieaangifte in”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0