Wat is een jaarrekening?

12 april 2019
Door:

De jaarrekening uitgelegd

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie.

Er zijn twee soorten, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische variant wordt ook vaak de commerciële jaarrekening genoemd.

Fiscale jaarrekening

De fiscale variant moet natuurlijk voldoen aan alle eisen die de belastingdienst daaraan stelt. Deze variant is uiteindelijk bedoeld om de fiscale winst van de onderneming te berekenen. Deze winst is dan weer de basis voor de inkomstenbelasting van een Eenmanszaak [EZ] of Vennootschap Onder Firma [VOF] of voor de vennootschapsbelasting van de Besloten Vennootschap [BV].

Bedrijfseconomische jaarrekening

De bedrijfseconomische jaarrekening houdt geen rekening met allerlei fiscale normen, maar geeft een getrouw beeld van de werkelijkheid. Het geeft inzicht in de vermogenssituatie en de financiële resultaten. De bedrijfseconomische jaarrekening wordt vaak gevraagd bij financieringsvraagstukken en bij aan- en verkoop van het bedrijf.

de jaarrekeningVerschillen tussen de fiscale en bedrijfseconomische varianten

Er zijn dus verschillen tussen beide varianten. Dat verschil wordt ook wel de ‘stille reserve’ genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is onroerend goed, bijvoorbeeld het eigen bedrijfspand.

Op de fiscale variant staat het pand op de balans voor de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijvingen.

Op de bedrijfseconomische variant staat hetzelfde pand voor de waarde die het op dat moment heeft in het economisch verkeer.

Inhoud

Een jaarrekening bestaat tenminste uit een balans en een verlies en winstrekening en een toelichting op beide. Afhankelijk van de omvang van de organisatie zal die toelichting kort of omvangrijk zijn. Ook kan er een accountantsverklaring aan zijn toegevoegd. Die (goedkeurende) accountantsverklaring is vaak ook nodig om financiering te krijgen of subsidies aan te vragen of te verantwoorden.

Wij kunnen de jaarrekening uiteraard voor je opstellen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van) de personeelsadministratie, de salarisadministratie of jouw boekhouding, het opstellen en alle fiscale aangiften inclusief fiscale advisering die daarbij belangrijk is, op de website van het Masters netwerk is veel meer informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als online marketing, oprichten rechtspersonen, arbeids-juridische ondersteuning, aanschaf softwarelicenties voor boekhouden en meer. Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Fiscale of financiële hulp nodig bij het opstellen van een jaarrekening ?

Masters netwerk, jouw financiële rots in de branding

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0