Wat is een jaarrekening?

12 april 2019
Door:

De jaarrekening uitgelegd

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie.

Er zijn twee soorten jaarrekeningen, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische jaarrekening wordt ook vaak de commerciële jaarrekening genoemd.

Fiscale jaarrekening

De fiscale jaarrekening moet natuurlijk voldoen aan alle eisen die de belastingdienst daaraan stelt. De jaarrekening is uiteindelijk bedoeld om de fiscale winst van de onderneming te berekenen. Deze winst is dan weer de basis voor de inkomstenbelasting van een Eenmanszaak [EZ] of Vennootschap Onder Firma [VOF] of voor de vennootschapsbelasting van de Besloten Vennootschap [BV].

Bedrijfseconomische jaarrekening

De bedrijfseconomische jaarrekening houdt geen rekening met allerlei fiscale normen, maar geeft een getrouw beeld van de werkelijkheid. Het geeft inzicht in de vermogenssituatie en de financiële resultaten. De bedrijfseconomische jaarrekening wordt vaak gevraagd bij financieringsvraagstukken en bij aan- en verkoop van het bedrijf.

Verschillen tussen de fiscale en bedrijfseconomische jaarrekening

Er zijn dus verschillen tussen beide jaarrekeningen. Dat verschil wordt ook wel de ‘stille reserve’ genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is onroerend goed, bijvoorbeeld het eigen bedrijfspand. Op de fiscale jaarrekening staat het pand op de balans voor de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijvingen, op de bedrijfseconomische jaarrekening staat hetzelfde pand voor de waarde die het op dat moment heeft in het economisch verkeer.

Inhoud jaarrekening

Een jaarrekening bestaat tenminste uit een balans en een verlies en winstrekening en een toelichting op beide. Afhankelijk van de omvang van de organisatie zal die toelichting kort of omvangrijk zijn. Ook kan er een accountantsverklaring aan de jaarrekening zijn toegevoegd. Die (goedkeurende) accountantsverklaring is vaak ook nodig om financiering te krijgen of subsidies aan te vragen of te verantwoorden.

Wij kunnen de jaarrekening uiteraard voor je opstellen. Kijk hier voor de mogelijkheden voor het uitbesteden van je boekhouding 

Fiscale of financiële hulp nodig bij het opstellen van een jaarrekening ?

Masters netwerk, jouw financiële rots in de branding

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0