Wat is een accountantsverklaring?

28 april 2019
Door:

De accountantsverklaring uitgelegd

Wikipedia omschrijft het als volgt:
Een accountantsverklaring is een verklaring van een registeraccountant of accountant-administratieconsulent bij een overzicht met historische financiële informatie.

De AFM omschrijft het als:
Een accountantsverklaring is een verklaring over de getrouwheid van de jaarrekening.

Een accountantsverklaring moet zijn / worden afgegeven door een registeraccountant (RA) of een accountant-administratieconsulent (AA). Een verklaring die door iemand anders dan een van beide is afgegeven heeft in de ogen van de belastingdienst, de AFM, de Bank, de subsidiegever, enzovoort, geen enkele waarde.

Soorten verklaring

Er zijn verschillende soorten verklaringen. De samenstellingsverklaring, de controleverklaring en de beoordelingsverklaring. De verklaringen worden praktisch altijd bij een jaarrekening afgegeven. Soms is een verklaring wettelijk vereist, soms wordt ze geëist door een derde partij als een (grote) opdrachtgever, vaak ook bij aanbestedingen of door een kredietverlener of subsidiegever. Hieronder behandelen we in het kort wat de meeste gebruikte verklaringen inhouden.

De samenstellingsverklaring

In deze verklaring geeft de accountant aan wat de opdracht is die hij van het bestuur van de onderneming heeft meegekregen, wat de verantwoordelijkheden zijn van het bestuur en van hemzelf.
De accountant onderzoekt niet of de informatie die aan hem is gegeven voor het opstellen van de jaarrekening correct en volledig is. De accountant zal wel nagaan of de jaarrekening aansluit bij zijn beeld van de organisatie. Sluit dat beeld niet aan, dan zal de accountant aanvullende informatie vragen aan het bestuur.
De accountant geeft met de samenstellingsverklaring uitdrukkelijk geen oordeel of conclusie over de juistheid van de jaarrekening.

De beoordelingsverklaring

Bij deze opdracht zal de accountant goed nagaan of de jaarrekening een goede representatie is van de werkelijke situatie van de onderneming. Om dat te kunnen doen zal hij nadenken over wat er fout kan gaan in de werkprocessen en de informatiesystemen van de onderneming en zijn informatievergaring en beoordeling daarop richten.

De controleverklaring

Dit is de zwaarste van de verklaringen en vraagt ook de meeste arbeid van de accountant. De controleverklaring moet de gebruiker (bank, subsidiegever, opdrachtgever,…) de zekerheid geven dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de situatie bij de onderneming. De gebruiker moet daarop beslissingen kunnen nemen.
De accountants zal net als bij de beoordelingsverklaring nadenken over wat er fout kan gaan in de organisatie. Maar hij gaat nu verder met zijn controles en hij zal bijvoorbeeld afnemers kunnen vragen naar hun facturen en rekeningsaldi, hij zal informatie kunnen opvragen bij mensen binnen en buiten de organisatie, hij kan steekproeven nemen, bijvoorbeeld om de voorraden te controleren, enzovoort.
Meestal is het zo dat eventuele afwijkingen worden besproken met het bestuur wat vervolgens leidt tot correcties in de jaarrekening, mits die nog niet is gepubliceerd. Daardoor zullen ook de meeste controleverklaringen goedkeurend zijn. Maar soms geeft de accountant een verklaring met beperking af of een afkeurende verklaring. Als de accountant naar zijn mening onvoldoende informatie heeft, dan kan hij een oordeelonthouding afgeven.

De accountantsverklaring (controleverklaring) wordt wettelijk geëist als je sprake is van het volgende:

  • De rechtspersoon is een NV, BV, Stichting, Vereniging of Coöperatie en voldoet aan 2 of meer van de volgende voorwaarden
    • De balanstotaal is hoger dan € 6 miljoen
    • De omzet is meer dan € 12 miljoen
    • Jouw organisatie heeft meer dan 50 (FTE) medewerkers in dienst
  • Inbreng van een eenmanszaak of VOF in een BV

denk je een accountantsverklaring nodig te hebben?

Masters netwerk, experts in accounting

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0