loondoorbetaling bij ziekte ondernemers

Wat is loondoorbetaling bij ziekte?

11 februari 2018
Door:

De werkgever is wettelijk verplicht om zijn werknemer loon te betalen. Ook als die werknemer niet in staat is tot het verrichten van arbeid, bijvoorbeeld in geval van ziekte, zwangerschap of bevalling. Dit noemen we de verplichting tot loondoorbetaling.

Hoe werkt de loondoorbetaling?

In het eerste jaar is de werkgever verplicht tenminste 70% van het gebruikelijke loon te betalen. Daarbij geldt dat het loon niet minder mag zijn dan het wettelijk minimumloon. Komt de 70% daaronder, dan is de werkgever verplicht het wettelijk minimumloon uit te betalen. Tijdens het tweede ziektejaar is de werkgever verplicht tenminste 70% van het loon door te betalen. Maar hij hoeft dit niet aan te vullen tot het minimumloon.

Hoogte vastgelegd in cao’s

In veel cao’s is vastgelegd dat de werkgever in de eerste twee jaren hooguit 170% van het jaarloon uitbetaalt. En als de werknemer aan zijn re-integratie meewerkt, wordt hij vaak beloond door meer dan die 170% uitbetaald te krijgen.

Hoe bereken je de duur?

Is een werknemer onafgebroken ziek, dan is de duur van het eerste en het tweede ziektejaar gemakkelijk te berekenen. Dat is anders als de werknemer tussentijds weer aan het werk gaat en opnieuw ziek wordt. Of als de ziekte een direct gevolg is van zwangerschap en/of bevalling. Raadpleeg in dit soort gevallen altijd een HR-specialist.

AOW-ers

Voor AOW-gerechtigden geldt een loondoorbetalingsverplichting van 13 weken. Maar deze bepaling geldt voorlopig tot 1 januari 2019. Het is mogelijk dat de bepaling daarna wordt teruggebracht tot 6 weken.

Wacht- en vakantiedagen

In sommige cao’s is vastgelegd dat de eerste dag of de eerste twee dagen van ziekte geen loon wordt uitbetaald. Dit zijn de zogenaamde wachtdagen. De werkgever kan dit ook in een arbeidscontract overeenkomen.

De werkgever mag ook afspreken dat de eerste dag of de eerste twee dagen worden gekort op de resterende vakantiedagen van werknemer. Hierbij geldt wel de bepaling dat een werknemer altijd recht heeft op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen.

Het korten van vakantiedagen moet dus gaan over de bovenwettelijke dagen. Het wettelijke minimum is 20 dagen.

Indien de werknemer binnen 4 weken opnieuw ziek wordt, gelden die wachtdagen niet. Wordt de werknemer later dan 4 weken ziek, dan mogen de wachtdagen opnieuw worden gebruikt.

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0