loondoorbetaling bij ziekte

Wat is loondoorbetaling bij ziekte?

11 november 2019
Door:

De verplichting tot loondoorbetaling betekent dat de werkgever wettelijk verplicht is om zijn werknemer loon te betalen als die werknemer ziek is. Dus ook als die werknemer niet in staat is tot het verrichten van arbeid in geval van  zwangerschap of bevalling.

Hoe werkt de loondoorbetaling?

In het eerste jaar is de werkgever verplicht tenminste 70% van het gebruikelijke loon te betalen. Daarbij geldt dat het loon niet minder mag zijn dan het wettelijk minimumloon. Komt de 70% daaronder, dan is de werkgever verplicht het wettelijk minimumloon uit te betalen. Tijdens het tweede ziektejaar is de werkgever verplicht tenminste 70% van het loon door te betalen. Maar hij hoeft dit niet aan te vullen tot het minimumloon.

Hoogte vastgelegd in cao’s

In veel cao’s is vastgelegd dat de werkgever in de eerste twee jaren hooguit 170% van het jaarloon uitbetaalt. En als de werknemer aan zijn re-integratie meewerkt, wordt hij vaak beloond door meer dan die 170% uitbetaald te krijgen.

Hoe bereken je de duur?

Is een werknemer onafgebroken ziek, dan is de duur van het eerste en het tweede ziektejaar gemakkelijk te berekenen. Dat is anders als de werknemer tussentijds weer aan het werk gaat en opnieuw ziek wordt. Of als de ziekte een direct gevolg is van zwangerschap en/of bevalling. Raadpleeg in dit soort gevallen altijd een HR-specialist.

AOW-ers

Voor AOW-gerechtigden geldt een loondoorbetalingsverplichting van 13 weken.  Dat was eerder nog 2 jaren. De werkgever kan jou ook niet ontslaan gedurende die 13 weken. Werk je op basis van een uitzendovereenkomst met een uitzend beding, dan heb je waarschijnlijk geen of een verminderd recht op de loondoorbetaling. Dat geldt ook als je een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt en die eindigt binnen die 13 weken. In die gevallen heb je wel recht op een Ziektewet-uitkering van maximaal 13 weken.

Wacht- en vakantiedagen

In sommige cao’s is vastgelegd dat de eerste dag of de eerste twee dagen van ziekte geen loon wordt uitbetaald. Dit zijn de zogenaamde wachtdagen. De werkgever kan dit ook in een arbeidscontract overeenkomen.

De werkgever mag ook afspreken dat de eerste dag of de eerste twee dagen worden gekort op de resterende vakantiedagen van werknemer. Hierbij geldt wel de bepaling dat een werknemer altijd recht heeft op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen.

Het korten van vakantiedagen moet dus gaan over de bovenwettelijke dagen. Het wettelijke minimum is 20 dagen.

Indien de werknemer binnen 4 weken opnieuw ziek wordt, gelden die wachtdagen niet. Wordt de werknemer later dan 4 weken ziek, dan mogen de wachtdagen opnieuw worden gebruikt.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten of hulp nodig?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0