Wat is de Zorgverzekeringswet (zvw)?

23 april 2019
Door:

De zorgverzekeringswet (Zvw) uitgelegd

Zorgverzekeringswet

Wat is Zwv?

De zorgverzekeringswet is een Nederlandse wet (2006) die alle inwoners van Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. Ook mensen die in het buitenland wonen en die inkomsten uit arbeid uit Nederland ontvangen dienen te zijn verzekerd. Tot 1 januari 2013 hield de werkgever de inkomens­afhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in op het loon van de werknemer en droeg deze vervolgens af aan de Belastingdienst.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Voor de Zvw wordt een onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage inkomensafhankelijke bijdrage. Werknemers die de hoge inkomensafhankelijke bijdrage moesten betalen, kregen hiervoor een vergoeding van hun werkgever. Deze vergoeding was even hoog als de inkomensafhankelijke bijdrage. Het ging echter over een bruto vergoeding, waarover de werknemer loonheffing moest betalen.

Werkgever betaalt

Vanaf 1 januari 2013 betaalt in de meeste gevallen de werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage (in 2019: 6,95%, in 2020 6,7%). Er is dan geen inhouding op het loon van de werknemer meer. In alle gevallen is de wettelijk verplichte vergoeding van de bijdrage vervallen. De door de werkgever betaalde bijdrage wordt niet tot het loon gerekend. De werkgeversbijdrage wordt ook wel werkgeversheffing Zvw genoemd.

Uitzonderingen Zorgverzekeringswet

Er zijn echter uitzonderingen. In die gevallen, waarin de werkgever vóór 2013 geen vergoeding van de bijdrage betaalde, blijft de werknemer de bijdrage ook na 1 januari 2013 verschuldigd. Net zoals voorheen staat hier geen vergoeding van de werkgever tegenover.

Voorbeeld 1
Op het loon van een werknemer wordt in december 2012 de hoge inkomensafhankelijk bijdrage Zvw ingehouden. De werkgever betaalt een vergoeding ter hoogte van hetzelfde bedrag. Beide bedragen zijn op de loonstrook terug te vinden. Met ingang van januari 2013 is de hoge inkomensafhankelijke bijdrage een werkgeverslast geworden. Zowel de inhouding als de vergoeding komen op de loonstrook niet meer voor.

Voorbeeld 2
Op het loon van een directeur grootaandeelhouder (DGA) wordt in december 2012 de lage inkomensafhankelijk bijdrage Zvw ingehouden. De werkgever betaalt geen vergoeding. Ook in januari 2013 wordt de lage inkomensafhankelijk bijdrage op het loon van de DGA ingehouden. De inhouding blijft zichtbaar op de loonstrook. Er is in beide jaren geen wettelijk verplichte vergoeding en geen werkgeversbijdrage. De werknemer (DGA) betaalt in 2019 5,7%. In 2020 is dat percentage 5,4%

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor jouw zorgverzekering. Niet iedereen komt in aanmerking voor de zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

meer weten of jouw salarisadministratie veilig uitbesteden?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0