Zorgverzekeringswet uitleg en voorbeelden

Wat is de Zorgverzekeringswet (zvw)?

23 maart 2017
Door:

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Tot 1 januari 2013 hield de werkgever de inkomens­afhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in op het loon van de werknemer en droeg deze vervolgens af aan de Belastingdienst.

Wat is zwv?

De zorgverzekeringswet is een Nederlandse wet (2006) die alle inwoners van Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. Ook mensen die in het buitenland wonen en die inkomsten uit arbeid uit Nederland ontvangen dienen te zijn verzekerd.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Voor de Zvw wordt een onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage inkomensafhankelijke bijdrage. Werknemers die de hoge inkomensafhankelijke bijdrage moesten betalen, kregen hiervoor een vergoeding van hun werkgever. Deze vergoeding was even hoog als de inkomensafhankelijke bijdrage. Het ging echter over een bruto vergoeding, waarover de werknemer loonheffing moest betalen.

Werkgever betaalt

Vanaf 1 januari 2013 betaalt in de meeste gevallen de werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage. Er is dan geen inhouding op het loon van de werknemer meer. In alle gevallen is de wettelijk verplichte vergoeding van de bijdrage vervallen. De door de werkgever betaalde bijdrage wordt niet tot het loon gerekend. De werkgeversbijdrage wordt ook wel werkgeversheffing Zvw genoemd.

Uitzonderingen Zorgverzekeringswet

Er zijn echter uitzonderingen. In die gevallen, waarin de werkgever vóór 2013 geen vergoeding van de bijdrage betaalde, blijft de werknemer de bijdrage ook na 1 januari 2013 verschuldigd. Net zoals voorheen staat hier geen vergoeding van de werkgever tegenover.

Voorbeeld 1
Op het loon van een werknemer wordt in december 2012 de hoge inkomensafhankelijk bijdrage Zvw ingehouden. De werkgever betaalt een vergoeding ter hoogte van hetzelfde bedrag. Beide bedragen zijn op de loonstrook terug te vinden. Met ingang van januari 2013 is de hoge inkomensafhankelijke bijdrage een werkgeverslast geworden. Zowel de inhouding als de vergoeding komen op de loonstrook niet meer voor.

Voorbeeld 2
Op het loon van een directeur grootaandeelhouder (DGA) wordt in december 2012 de lage inkomensafhankelijk bijdrage Zvw ingehouden. De werkgever betaalt geen vergoeding. Ook in januari 2013 wordt de lage inkomensafhankelijk bijdrage op het loon van de DGA ingehouden. De inhouding blijft zichtbaar op de loonstrook. Er is in beide jaren geen wettelijk verplichte vergoeding en geen werkgeversbijdrage.

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin