Wat is bedrijfswaardering

23 juli 2019
Door:

Bedrijfswaardering

Met bedrijfswaardering stel je de waarde van een bedrijf op een bepaald moment vast.

De reden om een bedrijfswaardering te laten opmaken kan heel divers zijn. De meest voor de hand liggende reden is de koop of verkoop van het bedrijf. Er kunnen ook fiscale redenen zijn om een bedrijfswaardering te laten opmaken. Bijvoorbeeld bij schenking. De Belastingdienst kijkt bij bedrijfswaarderingen ook telkens kritisch mee, helemaal als het gaat om schenkingen.

BedrijfswaarderingVerschillende berekeningsmethoden

Er zijn meerdere methoden om de waarde van een bedrijf te berekenen. Die verschillende methoden hebben ook verschillende uitkomsten. De bekendste methoden zijn de Discounted Cash Flow methode (DCF), de Goodwill methode en de rentabiliteitswaarde methode. Hieronder behandelen we ze alle drie in het kort.

Discounted Cash Flow methode

De DCF methode berekent de toekomstige kasstromen en vertaalt deze naar de contante waarde. De verdiencapaciteit gedurende een aantal jaren bepaalt de waarde van het bedrijf. Hoeveel jaren worden meegenomen is afhankelijk van branche en van de onderhandelingen. De Belastingdienst verlangt vaak dat deze methode wordt gebruikt.

Goodwill methode

De Goodwill methode gaat uit van de intrinsieke waarde van het bedrijf en de genormaliseerde winst die met een bepaalde factor wordt vermenigvuldigd. Die factor is weer afhankelijk van branche en onderhandeling tussen verkoper en koper.

Rentabiliteitswaarde methode

De rentabiliteitswaarde methode gaat uit van de genormaliseerde resultaten (netto winst) van het laatste jaar of de laatste x jaren. Die resultaten trekken we door naar de komende jaren. Die toekomstige resultaten maken we daarna contant aan de hand van de rentabiliteitseis van de koper. In het MKB hanteren we vaak een rentabiliteitseis die ligt tussen de 15% en 25%.

“Genormaliseerd” houdt in dat alle incidentele baten en lasten uit het resultaat wordt gehaald. De incidentele meevaller of tegenvaller is eenmalig en we verwachten niet dat die in de toekomst het resultaat zal beïnvloeden.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

ook nieuwsgierig naar de waarde van jouw bedrijf?

Masters netwerk, jouw financiële adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0