dromen over jouw eigen onderneming

Zo maak je een financieel plan voor jouw eigen onderneming

Nu jouw eigen onderneming vorm begint te krijgen, is het belangrijk om snel te beginnen met de financiële onderbouwing van jouw plannen. Een volledige begroting maken wordt lastig, maar je kunt al wel vast een begin maken. Dit is deel 3 van een serie blogs over het starten van een onderneming. In deel 1 en deel 2 lees je hoe je een businessplan maakt, een bedrijfsnaam kiest en je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Hoe maak je een financiële begroting

Om jezelf een idee te geven wat de kosten en opbrengsten gaan worden, kun je starten met het maken van een ingekort overzicht. We nemen als voorbeeld een webshop. Die webshop gaat kinderkleding (productgroep 1) en kinderspeelgoed (productgroep 2) verkopen. Om die producten te kunnen verkopen, zul je die eerst moeten inkopen. 

Gemiddelde inkoopkosten

Voor kinderkleding schatten we in dat de gemiddelde inkoopkosten 35% van de verkoopopbrengsten zijn. Voor het kinderspeelgoed is de gemiddelde inkoop ingeschat op 55%. Daar verdien je dus iets minder op. Deze aannames stel je later bij als je een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld inkoop, meer in detail gaat uitwerken. 

Marketing- en verkoopkosten

Hiernaast zul je een website met webshop moeten laten bouwen en onderhouden. Je gaat kosten maken om je producten bekend te maken bij het publiek. We schatten in dat je vanaf het begin één personeelslid nodig hebt. Verder maak je kosten voor bijvoorbeeld huisvesting en een auto.

Overzicht

Een ingekort overzicht kan er dan als volgt uitzien: 

voorbeeld webshop

Zoals je ziet is dit voorbeeld voornamelijk gebaseerd op aannames. Maar zo krijg je in ieder geval een idee wat voor soort kosten je gaat maken om jouw plannen te realiseren.  

De uitwerking van al die kosten komt later als we met de verschillende onderwerpen bezig zijn. Voor al die verschillende onderwerpen maak je telkens een nieuw tabblad in Excel om daarin het onderwerp verder uit te werken.  

Kosten versus succes

De kostensoorten die het meest belangrijk zijn voor jouw bedrijfsvoering bepalen uiteindelijk jouw succes. Houd deze dus goed in de gaten door ze in detail te begroten en te bewaken. Je zult ook zien dat er verbanden zijn tussen bepaalde kostensoorten onderling en bepaalde kostensoorten en de omzet. 

Hoe financier je jouw bedrijf

Je hebt altijd (veel) geld nodig om een bedrijf te starten. Dat is er niet altijd, tenzij je een ‘tante agaat’ hebt die je wel wat kan toeschuiven. Is dat bij jou het geval, let dan goed op met wat je uitgeeft. Ik heb starters meegemaakt die direct een dikke BMW gingen leasen. Anderhalf jaar later moesten ze stoppen, faillietDus kijk wat noodzakelijk is. 

Geld lenen

Heb je vreemd kapitaal nodig, kijk dan eerst naar jouw directe omgeving. Denk aan ouders, broers/zussen, ooms en tantes, vrienden. Liggen daar mogelijkheden? Prima. Maar houd er rekening mee dat die ander ook een vergoeding wil voor het geld dat hij je leent. Hoe zou jij met jouw zuurverdiende geld omgaan als iemand bij jou aanklopt. Geef je dan ook alles weg, zonder daar iets voor terug te vragen? Als je er zo in zit, meld je dan bij mij. 

Bank of krediet

Kun je geen geld van iemand lenen? Dan kun je met een bank of kredietmaatschappij gaan praten. Bedenk daarbij dat die altijd een goed doortimmerd plan met een goede, meerjarige financiële onderbouwing van je nodig heeft.  

Maak gebruik van experts

Wees je bewust waar jouw eigen kracht ligt wat betreft geld, boekhouden en fiscaliteit. En bedenk welke kennis of expertise je daarnaast nog nodig hebt. De meest succesvolle ondernemers zijn “bewust onbekwaam”. Zij weten waar ze goed in zijn en vooral ook waar ze níet goed in zijn. Ondernemers die denken alles wel zelf te kunnen komen vaak bedrogen uit. 

Laat geen mogelijkheden liggen

In mijn eigen vakgebied (accountancy, fiscaliteit en salarissen) kom ik ondernemers tegen die zelf een jaarrekening, IB- en VPB-aangifte opstellen. Met een almanak en de Belastingtelefoon denken ze voldoende kennis in huis te hebben. In de praktijk blijkt dat ze veel mogelijkheden laten liggen om belasting te besparen. Denk aan investeringsaftrekregelingen, regelingen voor loonkostenvoordeel en subsidies. Een expert weet slim gebruik te maken van deze regelingen. 

In de volgende blog ga ik het hebben over hoe je jouw product of dienst het beste kunt verkopen. Houd onze blog en social media dus goed in de gaten. Succes!

Meer weten over “Zo maak je een financieel plan voor jouw eigen onderneming”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0