zijn studiekosten aftrekbaar voor zzpers

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

2 juli 2020
Door:

Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd je kennis op peil houdt. Dit kun je doen door cursussen, trainingen, workshops of opleidingen te volgen. Dat kan flink in de papieren lopen, maar goed nieuws: de kosten voor een opleiding zijn in veel gevallen aftrekbaar.

Wat betekent dit?

Een voorbeeld: Wanneer jij relatietherapeut bent en je social media in wilt zetten om klanten te werven en je naamsbekendheid te vergroten, dan kun je een cursus social media marketing volgen. Deze cursus is in dit geval aftrekbaar, want het is duidelijk dat jij deze voor jouw bedrijf gevolgd hebt. De uren die je aan deze cursus besteedt tellen bovendien mee voor jouw urencriterium.

Wanneer jij echter relatietherapeut bent een een breicursus gaat volgen, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar, omdat ze niet met jouw bedrijfsvoering te maken hebben. Tenzij jij besluit om het breien in te zetten als bijvoorbeeld onderdeel van de therapiesessie.

Welke kosten mag je wél aftrekken?

Om de kosten voor je studie af te kunnen trekken, mag je geen recht hebben op studiefinanciering. Je hebt dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO. Daarnaast moet het een studie zijn voor je bedrijf. Studeer je voor je hobby of persoonlijke ontwikkeling? Dan mag je de kosten niet aftrekken.

Je mag alleen de noodzakelijke studiekosten aftrekken. Denk hierbij aan collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Ook leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software. Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken.

Belangrijk: de Belastingdienst hanteert een drempelbedrag van 250 euro met daarbij een maximaal bedrag van 15.000 euro. Je mag dus alleen het bedrag boven de drempel en tot het maximale bedrag aftrekken. Ben je jonger dan 30 jaar en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. De standaardstudieperiode is een periode van niet meer dan 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben.

Vergeet ook niet dat je de btw van bovengenoemde kosten mag terugvorderen.

Welke kosten mag je niet aftrekken?

Er zijn ook studiekosten welke je niet mag aftrekken. Dit zijn: kosten van een laptop, tablet of printer, reiskosten, rente over een studieschuld en de inrichting van je studeerkamer. Heb je één of meer studerende kinderen? Die studiekosten mag je ook niet aftrekken.

Hoe bereken ik de aftrek?

Als je veel kosten maakt, is het van belang om deze netjes op te slaan in je boekhouding. Het is dan fijn om alle zakelijke kosten bij te houden op één plek. Je kunt het overzicht bewaren door middel van een handig online boekhoudpakket.

Als je de aangifte inkomstenbelasting invult (met de studiekosten) wordt automatisch berekend wat de aftrek is.

Als je het liever handmatig wilt berekenen, dan dien je de kosten bij elkaar op te tellen. Het drempelbedrag van 250 euro moet je ook aftrekken. Het bedrag dat overblijft, is je aftrek. Heeft je fiscale partner ook studiekosten? Dan maak je dezelfde berekening nog een keer voor je partner.

Je mag de studiekosten aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald.

Precies weten hoeveel studiekosten je mag aftrekken? Dat doe je door de aangifte in te vullen.

Wat als ik nog geen bedrijf heb?

Als je in de toekomst een bedrijf op wilt zetten en trainingen wilt volgen die je nodig hebt om dat bedrijf te kunnen starten, dan mag je de kosten ook aftrekken. In dat geval trek je de kosten van je inkomstenbelasting af. Ook hierbij geldt de drempel en het maximum. Als je een workshop of opleiding volgt als hobby, bijvoorbeeld een workshop tuinieren, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Weet je niet zeker of de studie als zakelijke of privé-investering wordt gezien? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Dit artikel is geschreven door: Lisa Roozen
Lisa Roozen is Executive Manager bij ZZP Servicedesk en is zelf ook zzp’er in de (audiovisuele) media, communicatieve en marketing branche. ZZP Servicedesk geeft zzp’ers het gemak van alles op één centraal punt: relevante informatie en concreet advies. Heb je vragen over commercie, verzekeringen, belastingen, financiën, juridische zaken, marketing, acquisitie of over je boekhouding? De adviseurs staan voor je klaar. Als zzp’er ben je namelijk ‘Vrij, maar niet alleen’.

Toevoeging redactie Masters netwerk

Voor 2022 staat er een wetswijziging gepland inzake studiekosten. De scholingsaftrek gaat dan vervangen worden door een subsidieregeling. Je doet er daarom goed aan al in 2020 of in 2021 met een studie te starten. Zodra er meer over bekend is, zullen we hierover publiceren. Stay tuned!

Meer weten over “Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0