zakendoen europa btw

Zakendoen in Europa: btw berekenen, terugvragen en aangifte doen

Werk je samen met een freelancer die in het buitenland zit? Of lever je producten aan ondernemers uit een ander EU-land? De btw-regels lijken ingewikkelder dan ze zijn. Daarom hierbij een kort overzicht met alles wat je moet weten over het berekenen en terugvragen van btw en het doen van btw-aangifte.

Ben je net als ondernemer gestart? Lees dan: Btw-aangifte doen voor startende ondernemers

BTW in rekening brengen 

Als je goederen of diensten aan ondernemers uit andere EU-landen levert, hoef je meestal geen btw in rekening te brengen. Bij goederen pas je het 0%-tarief toe en bij diensten wordt de btw naar de klant verlegd. 

Neem je diensten af in het buitenland? Vaak wordt dan de btw naar jou als afnemer verlegd. Je berekent in dat geval de btw zelf en geeft die aan in jouw aangifte. Je kunt deze btw ook als voorbelasting aftrekken, indien je de goederen of diensten gebruikt voor belaste omzet. 

Speciale eisen voor de factuur

Als je zakendoet met ondernemers uit andere EU-landen, moet jouw factuur aan een paar extra eisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een btw-identificatienummer toevoegen. 

Lees hier aan welke eisen jouw factuur moet voldoen. 

Opgaaf ICP bij btw-aangifte

Naast de btw-aangifte doe je ook een opgaaf van intracommunautaire prestaties (ICP-opgaaf). Je vult hierop in welke goederen en diensten je aan klanten in een ander EU-land hebt geleverd en waarvoor zij btw-aangifte moeten doen. Daarnaast vul je de waarde in van de goederen en diensten jij naar een ander EU-land hebt gebracht. 

Terugvragen btw uit andere EU-landen

Heb je btw betaald in een ander EU-land? Als je in het buitenland geen aangifte hoeft te doen, en je mag de btw als voorbelasting aftrekken, kun je deze btw terugvragen via de Belastingdienst.

Op deze website van De Belastingdienst vraag je de btw terug.

Moet je in het buitenland wel btw-aangifte doen? Dan kun je de btw aftrekken in jouw buitenlandse aangifte. 

Btw-tarieven per EU-land

EU-landen mogen zelf de hoogte van het btw-tarief bepalen. Zo varieert het standaardtarief van 8 procent in Zwitserland tot 27 procent in Noorwegen en Hongarije. 

Check hier welke btw-tarieven per land gelden. 

Heb je vragen over de belastingaangifte of wil je advies?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0