psychisch verzuim in je onderneming

Wat jij kunt doen bij psychisch verzuim in je onderneming

Steeds meer MKB-ondernemers krijgen te maken met zieke medewerkers als gevolg van psychische klachten. 34% van de mensen die langer dan 6 weken ziek zijn, valt om die reden uit. Wat je als werkgever zélf kunt doen aan psychisch verzuim, lees je in dit artikel.

Medewerkers zijn vaker en langer ziek

Het gemiddelde verzuim van medewerkers in het MKB (tot 200 medewerkers) is in de eerste helft van 2018 licht gestegen naar 3,7% ten opzichte van 3,5% in 2017. Daarmee ligt het nog altijd een procent lager dan bij grotere bedrijven.

Werknemers zijn niet alleen vaker ziek, ook duurt het herstel langer. Van het totale verzuim duurt 21% van het aantal meldingen in 2018 langer dan 6 weken. Er is met name ook een stijging van het verzuim onder oudere werknemers. 10% van de werknemers ouder dan 45 jaar is na 375 dagen nog niet hersteld. Bij de 55+ groep is dat zelfs 398 dagen.

Psychisch verzuim

De trend die het meeste zorgen baart, is dat het psychisch verzuim ieder jaar toeneemt. Het aandeel psychisch verzuim was in 2016 30%, in 2017 33% en in de eerste helft van 2018 is dit opgelopen naar 34%.

Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn. Gemiddeld 220 dagen in de eerste helft van 2018 ten opzichte van 197 dagen in 2017 en 167 dagen in 2016. Een verzuimdag kost gemiddeld 250 euro.

Financiële problemen

Het is bekend dat financiële problemen een belangrijke oorzaak zijn van psychische klachten. Het leidt vaak tot verzuim, een verminderde motivatie en concentratieproblemen.

Door in een vroegtijdig stadium bij jouw medewerker te informeren naar eventuele financiële problemen kun je hem of haar helpen. Het is al een hele stap als je het bespreekbaar maakt. Vervolgens kun je hem of haar aanbieden te helpen bij het oplossen van de problemen. Een praktische en succesvolle aanpak is budgetcoaching.

Wat is budgetcoaching?

Een budgetcoach helpt de situatie inzichtelijk te maken. Daarbij houdt hij of zij rekening met alle aspecten die meespelen, zowel in de privésfeer als op het werk. Waar mogelijk worden er betalingsregelingen getroffen, zodat er gelijk aan een oplossing wordt gewerkt. Het doel van budgetcoaching is om ervoor te zorgen dat er een stabiele situatie ontstaat.

De budgetcoach is geregistreerd bij de Autoriteit voor Persoonsgegevens en heeft zich dus te houden aan de regels wat betreft privacy.

De voordelen van budgetcoaching

Misschien denk je, waarom zou ik me als ondernemer met de financiële problemen van mijn personeel bemoeien? Het antwoord hierop lees je hieronder. Maar het komt erop neer dat het zowel jou als jouw medewerker zoveel kan opleveren!

De voordelen voor de medewerker zijn:

  • Een betere gemoedsrust
  • Minder spanningen met partner/in het gezin
  • Meer kans op gezond blijven
  • Betere motivatie

De voordelen voor jou als werkgever zijn:

  • de motivatie en loyaliteit van jouw medewerkers gaat omhoog
  • je kunt kosten besparen op de loonadministratie
  • ziekteverzuim terugdringen
  • jouw medewerkers langer behouden

Wat kost budgetcoaching?

In de praktijk blijkt dat budgetcoaching financieel meer oplevert dan dat het kost. Denk aan de kostenbesparingen, het terugdringen van het ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Bij ons is een intakegesprek altijd gratis. Afhankelijk van jouw wensen bieden wij basispakketten of uitgebreide pakketten aan. Ook maken wij offertes op maat, waarbij wij met een uurtarief werken.

Dit artikel is geschreven door: Rob van der Klaauw, Budgetcoachplein B.V.

Meer weten over “Wat jij kunt doen bij psychisch verzuim in je onderneming”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0