waarom bedrijfsarts nodig

Waarom heb je een bedrijfsarts nodig?

Voor als je het nog niet wist: de kosten van een zieke werknemer kunnen behoorlijk oplopen. Zelfs tot anderhalf à twee keer een salaris. Het is dus verstandig om op tijd een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen. Die kan je namelijk helpen om kosten voor verzuim binnen de perken te houden.

Wat is een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist die je inschakelt als een van jouw medewerkers ziek is. Bovendien kan een bedrijfsarts helpen bij het voorkomen van ziekteverzuim. Jouw medewerkers moeten ook zelf kunnen aankloppen bij een bedrijfsarts, mocht dat nodig zijn. Als werkgever moet je dat mogelijk maken. Dit staat in de vernieuwde Arbowet.

Arboarts

Is een bedrijfsarts hetzelfde als een arboarts? Nee, een arboarts heeft namelijk alleen een basisopleiding voor arts afgerond. Een bedrijfsarts heeft daarbovenop nog een vierjarige opleiding op het gebied van arbeid en gezondheid gevolgd. De titel bedrijfsarts is dan ook een wettelijk beschermde titel. De beroepsvereniging NVAB houdt zich bezig met verplichte nascholing en visitaties voor bedrijfsartsen.

Wat doet een bedrijfsarts precies?

– Beoordelen

Als werkgever mag jij niet beoordelen of een werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. Dat kan alleen een bedrijfsarts bepalen. Het is daarom belangrijk dat de ziekmelding zo snel mogelijk – het liefst binnen een week – aan de bedrijfsarts of arbodienst wordt doorgegeven.

Vervolgens roept de bedrijfsarts jouw medewerker regelmatig op om naar zijn spreekuur te komen. Op die manier houdt hij een vinger aan de pols en kan hij bijsturen waar nodig.

– Probleemanalyse

Zodra jouw werknemer zes weken ziek is, maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse.

– Re-integratie

Hulp nodig bij een re-integratie? Een bedrijfsarts neemt je een hoop werk uit handen. Hij of zij houdt je op de hoogte van de voortgang van het traject en geeft je advies welke stappen je moet zetten. Meestal doet hij dit schriftelijk nadat hij de medewerker op zijn spreekuur heeft gezien.

– WIA-uitkering

Is jouw medewerker na twee jaar nog steeds ziek? En ben je zover dat je een WIA-uitkering wil aanvragen? Een bedrijfsarts helpt je door te beoordelen welke mogelijkheden jouw zieke medewerker op dat moment heeft op het gebied van werk.

Voorkomen van verzuim

Naast zijn standaardtaken kan een bedrijfsarts je helpen om het ziekteverzuim binnen jouw bedrijf tot een minimum te beperken. Denk aan het verlagen van de workload bij jouw medewerkers. Dat houdt in dat ze een goede balans hebben tussen de hoeveelheid werk die ze krijgen en wat ze aankunnen. En natuurlijk: het vergroten van het werkplezier.

Daarnaast is het belangrijk om jouw werknemers bewust te maken van de gevolgen van verzuim. En het moet niet te makkelijk zijn om je ziek te melden. Stel een verzuimprotocol op en zet hierin duidelijke regels over het ziek melden.

Hoe kom je aan een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts kan als zzp´er werken of hij kan werkzaam zijn bij een arbodienst. Als ondernemer kies jij natuurlijk zelf welke arts of dienst je inschakelt. Je hebt hierbij de keuze uit twee verschillende regelingen.

1. Arbodienst

Je kunt via een arbodienst een contract afsluiten. Check wel of de arbodienst gecertificeerd is, want dat is volgens de wet verplicht.

Naast een bedrijfsarts kun je ook voor andere arbodeskundigen terecht bij een arbodienst. Denk aan een arbeids- en organisatiepsycholoog, arbeidsdeskundige, veiligheidskundige of een arbeidshygiënist.

2. Maatwerkregeling

Of je kiest voor een eigen regeling, oftewel een maatwerkregeling. Dat houdt simpelweg in dat je de deskundige zelf inschakelt.

Kies je voor deze optie, dan moeten jouw werknemers het daar schriftelijk mee eens zijn. Als er dus binnen jouw bedrijf een ondernemingsraad actief is (OR), moet deze eerst met de maatwerkregeling instemmen.

Schakel je zelf een bedrijfsarts of deskundige in? Check dan of de medisch specialist in het BIG-register geregistreerd staat.

Kosten bedrijfsarts

De kosten kunnen per bedrijfsarts en arbodienst verschillen. Een consult met een bedrijfsarts kost je meestal tussen de 120 en 200 euro. Het is dan ook slim om de verschillende opties goed af te wegen. Vraag dus bij verschillende verzekeraars, erkende arbodiensten en bedrijfsartsen eens een offerte op. Kun je daarna een afgewogen keuze maken.

Verzuimpakket

Heb je een verzuimpakket bij een verzekeraar? Bij zo´n pakket is het inschakelen van een arbodienst meestal inbegrepen. Via de verzekeraar krijg je dan een gecertificeerde arbodienst toegewezen. Zodra je ervan gebruikmaakt, wordt er meestal wel een vergoeding ingehouden. Hoeveel dat is, hangt af van het type bedrijfsarts of de soort arbodienst.

Meer weten over “Waarom heb je een bedrijfsarts nodig?”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0