problemen teveel ontvangen toeslag

Zo voorkom je problemen met teveel ontvangen toeslag

29 maart 2019
Door:

Iedereen is inmiddels wel bekend met het feit dat je recht kunt hebben op bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag, kind gebonden budget of kinderopvang toeslag. Helaas zijn er veel mensen die van de Belastingdienst een aanslag krijgen om teveel ontvangen toeslagen terug te betalen. Hoe je dat kunt voorkomen, lees je in dit blog.

Tip: Op de website van de Belastingdienst kun je zien wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een of meerdere van deze toeslagen.

Teveel ontvangen toeslag

De toeslagen zijn bedoeld om kosten zoals huur en de zorgverzekering betaalbaar te houden. Maar in de praktijk zie ik dat dit soms tot schrijnende situaties leidt. In deze gevallen worden mensen geconfronteerd met het verzoek van de Belastingdienst om teveel betaalde toeslagen terug te betalen. Soms gaat het om kleine bedragen, maar vaak betreft het enkele honderden euro’s of soms zelfs duizenden euro’s. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt volledig bij jou als burger gelegd.

Toetsingsinkomen

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de juiste gegevens doorgeeft als je een toeslag aanvraagt. Dat lijkt eenvoudig, maar je moet wel weten of je een toeslagpartner hebt en wat je toetsingsinkomen is.

Tip: Op www.belastingdienst.nl/toeslagen kun je een proefberekening doen en als het even meezit weet je daarna redelijk nauwkeurig waar je recht op hebt.

Wijzigingen in inkomen of kinderopvang

Het probleem ontstaat vooral als het inkomen van jou en/of je toeslagpartner gedurende het jaar verhoogd wordt. Of als het aantal uren van de kinderopvang minder wordt.

Geef je dit niet direct door via www.toeslagen.nl dan kun je ervan op aan dat je achteraf met een fikse aanslag wordt geconfronteerd.

Foutje, bedankt!

Helaas komt het ook regelmatig voor dat de Belastingdienst een fout maakt en je ten onrechte achteraf een aanslag krijgt opgelegd. Probeer dit dan maar eens recht te trekken. Voordat je het weet zijn er schulden ontstaan doordat de teveel ontvangen toeslag is verrekend met de (andere) toeslagen waar je recht op hebt.

Tip: Heb je een vraag en/of klacht over een aanslag? Bel dan eerst met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Ben je niet tevreden over hoe je geholpen wordt, dien dan een klacht in via het klachtenformulier. Meer hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Een nieuw systeem?

Wat mij betreft gaat het toeslagensysteem op de schop. De beste oplossing is natuurlijk dat de kosten voor het levensonderhoud een flink stuk worden verlaagd. Dan is de noodzaak voor zo’n systeem er namelijk helemaal niet. Maar dat zie ik helaas niet zo snel gebeuren.

Een andere oplossing is dat het toeslagensysteem versimpeld wordt. Dat houdt in dat je elk jaar opnieuw naar jouw situatie kijkt en een aanvraag voor het volgende jaar indient. Dat houdt ook in dat de Belastingdienst stopt met het achteraf opnieuw berekenen van de toeslag waar je het voorgaande jaar of de voorgaande jaren recht op had en vervolgens een aanslag oplegt.

Blijf alert

Zolang er niets wijzigt in het toeslagensysteem adviseer ik je alert te blijven. Zodra er iets in jouw situatie wijzigt, geef het dan direct door. En kom je er niet uit, vraag dan hulp aan een van onze budgetcoaches!

Dit artikel is geschreven door: Rob van der Klaauw, Budgetcoachplein B.V.

 

Meer weten over “Zo voorkom je problemen met teveel ontvangen toeslag”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0