besparen vermogensbelasting

Vermogensbelasting besparen? Zo doe je dat dít jaar nog

17 december 2018
Door:

Voor het einde van het jaar nog geld besparen op de vermogensbelasting? Wij doen je een paar tips van de hand om last-minute nog wat op je belasting te besparen. Door bijvoorbeeld een beetje slim te schuiven met betalingen, kom je al een heel eind.

Toeslagen

Om voor toeslagen in aanmerking te komen, wordt er gekeken naar jouw privévermogen. Alleen bij de kinderopvangtoeslag is dit niet het geval. Die kan iedereen krijgen als je aan de voorwaarden voldoet. Bij alle andere toeslagen wordt er wel gekeken naar jouw privévermogen. Zit je er een euro boven, dan vervalt je toeslag. Eén euro kan dus al te veel zijn. Maak jij gebruik van toeslagen, wees dan extra kritisch op je vermogen. En als het enigszins kan, zorg er dan voor dat je onder de grens blijft.

Vermogensbelasting

Iedereen die op 1 januari een box 3 vermogen heeft dat groter is dan € 30.360 euro moet hierover belasting betalen. Dat kan, afhankelijk van de omvang van jouw vermogen, oplopen tot 1,68%. Het is daarom handig om vóór 1 januari dat vermogen wat omlaag te brengen. Dat kun je doen door:

  1. het oprichten van een spaargeld BV,
  2. een grote aankoop te doen, bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto,
  3. jouw kinderen een schenking te doen,
  4. extra af te lossen op jouw hypotheek,
  5. de hypotheekrente van 2019 al (deels) in 2018 te betalen,
  6. je zorgpremie 2019 vooruit te betalen,
  7. in de kapitaalverzekering eigen woning een storting te doen,
  8. Heb je een eigen bedrijf? Aangezien het ondernemingsvermogen is vrijgesteld van de vermogensbelasting kun je een deel van jouw privévermogen gebruiken om jouw ondernemingsvermogen te verhogen.

Hieronder leggen we een aantal punten verder uit.

Schenkingen aan kinderen

Dit jaar mogen ouders € 5.363 belastingvrij schenken aan hun kinderen. Overige schenkingen zijn vrijgesteld tot € 2.147. Je mag een kind tussen 18 en 40 jaar oud ook éénmalig een bedrag schenken van € 25.731. Is de schenking bedoeld voor een dure studie, dan kan dat bedrag zelfs worden verhoogd tot € 53.602.

Wordt de schenking gebruikt voor een eigen woning (aankoop of verbouwing), dan is een bedrag tot € 100.800 vrijgesteld. De schenking eigen woning hoeft niet per se tussen ouder en kind te zijn. Zolang de ontvangende partij maar tussen de 18 en 40 jaar is. De schenking eigen woning mag ook worden uitgesmeerd over 3 jaren, bijvoorbeeld 2018, 2019 en 2020, zolang de leeftijdsregel geldt.

Aflossen hypotheek

Extra aflossingen zijn vaak aan maxima onderhevig. Houd hier dus rekening mee als je deze optie overweegt. Als je meer aflost dan het toegestane bedrag, moet je namelijk vaak een boeterente betalen. De banken (en de overheid) wijzen ons ook op de risico’s van aflossingsvrije hypotheken. Aangeraden wordt om met name in die hypotheken af te lossen. En heb je een hypotheek waarvan de rente niet aftrekbaar is, dan levert aflossing ook nog een mooi rentevoordeel op voor alle komende jaren.

Hypotheekrente vooruitbetalen

Het vooruitbetalen van de hypotheekrente van 2019 kan ook een mooie besparing opleveren. Hypotheekrente is namelijk aftrekbaar in het jaar dat die betaald is. Vooruitbetalen doe je dan niet alleen om de vermogensbelasting te verminderen, maar ook omdat de aftrekbaarheid van die rente volgend jaar verder wordt verlaagd tot 49%. In 2018 is de rente nog maar voor 49,5% aftrekbaar. De komende jaren (tot 2023) wordt die aftrekbaarheid ieder jaar met 3% teruggebracht tot uiteindelijk 37,05%

Conclusie

Je hebt dus best wat mogelijkheden om alsnog geld te besparen op de vermogensbelasting. Houd er wel rekening mee dat je vaak aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Wat zo op het eerste oog slim lijkt, kan later nog wel eens duur uitpakken. Raadpleeg daarom vooraf iemand die kennis heeft van de verschillende fiscale mogelijkheden.

 

 

Meer weten over “Vermogensbelasting besparen? Zo doe je dat dít jaar nog”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0