transitievergoeding verandert 2020

Transitievergoeding voor iedereen vanaf 2020

Tot nu toe had een werknemer recht op een transitievergoeding als hij na twee jaar dienstverband werd ontslagen. Vanaf 2020 krijgt iedereen een transitievergoeding, ongeacht leeftijd of duur van het dienstverband. 

Transitievergoeding tot 2020

Tot nu toe werd de transitievergoeding berekend op basis van de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer. 

Voor ieder jaar dat het dienstverband heeft geduurd, kreeg de werknemer ⅓ maandsalaris. Was je langer dan 10 jaar in dienst, dan kreeg je voor elk jaar langer ½ maandsalaris. 

Als de werknemer op het moment van ontslag 50 jaar of ouder is én meer dan 10 dienstjaren heeft, dan krijgt die werknemer een heel maandsalaris voor elk jaar vanaf de 50-jarige leeftijd. Deze laatste regel geldt alleen voor werkgevers met 25 of meer werknemers.

Transitievergoeding na 2020

De nieuwe regels lijken eenvoudiger, maar zijn dat niet voor met name hele korte dienstverbanden.

Vanaf 2020 krijgt iedereen een transitievergoeding, ongeacht leeftijd of duur van het dienstverband. Voor ouderen en medewerkers die een langdurig dienstverband hebben, valt de transitievergoeding wel lager uit.

De hoofdregel is dat voor ieder dienstjaar een vergoeding wordt gegeven van ⅓ maandsalaris.

Meer werkgeverskosten

De belangrijkste verandering is dat je als werknemer al vanaf de eerste werkdag recht hebt op een transitievergoeding. Dat geldt dus ook voor tijdelijk personeel, oproepkrachten én nul-uren contracten. 

Dit maakt flexibele, tijdelijke contracten dus behoorlijk duurder. In sectoren waar veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt, denk aan de horeca of de agrarische sector, zal deze maatregel behoorlijk kostenverhogend werken.

Meer administratieve lasten

Het aantal gevallen waarin een transitievergoeding moet worden berekend zal flink toenemen. En omdat de vergoeding op de dag nauwkeurig moet worden berekend, zal ook dat niet voor iedereen even gemakkelijk zijn. Bereken maar eens wat de transitievergoeding is voor een medewerker die 12 jaar, 5 maanden en 23 dagen voor jou heeft gewerkt. 

Voorbeeld berekening

Volgens de officiële richtlijnen wordt de vergoeding als volgt berekend:

Neem de gehele jaren (12) en vermenigvuldig die met ⅓ maandsalaris. Neem vervolgens de maanden (5). Dat levert 5/12 maal ⅓ maandsalaris op. Als laatste neem je de dagen (23) en die vermenigvuldig je met ⅓  maal het bedrag dat de medewerker in de laatste 23 dagen verdiend heeft. Deze drie bedragen tel je bij elkaar op.

Het maandsalaris is overigens inclusief vakantietoeslag en alle vaste emolumenten.

De kantoren van Masters netwerk beschikken over software om dit voor onze klanten perfect uit te rekenen.

Kleine werkgevers

Voor werkgevers met minder dan 25 medewerkers is er een compensatieregeling. De transitievergoeding die hij aan zijn werknemer moet betalen, kan hij in een aantal gevallen terugvragen bij het UWV. 

Deze regeling geldt bijvoorbeeld als de werkgever zijn onderneming moet beëindigen als gevolg van ziekte of pensionering. Of in het geval van ontslag bij een slapend dienstverband – wanneer de werknemer langdurig ziek is, maar in dienst wordt gehouden. 

Dit moet het bestaan van slapende dienstverbanden voorkomen en tegengaan. Sommige werkgevers deden dat om onder een transitievergoeding uit te komen. 

Overgangssituatie

De nieuwe regels gelden voor alle situaties waarbij een dienstverband op of na 1 januari 2020 door de werkgever wordt beëindigd.

Als een ontslagprocedure vóór 1 januari 2020 bij het UWV of bij de kantonrechter is gestart, maar het dienstverband NA 1 januari 2020 eindigt, dan gelden toch nog de regels van 2019. 

Ontslagdossier

Voor alle situaties, voor én na 1 januari 2020, geldt dat de werkgever over een solide ontslagdossier moet beschikken. Beschik je daar niet over, dan zal het ontslag altijd moeilijk(er) en duur(der) zijn. 

Een ontslagdossier komt voort uit een personeelsdossier dat in de loop der jaren is opgebouwd. Begin daar dus altijd onmiddellijk mee bij de indiensttreding van jouw medewerker en niet pas op het moment dat je over ontslag gaat nadenken. Dan ben je vaak al te laat.

Meer weten over “Transitievergoeding voor iedereen vanaf 2020”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0