Premie Werkhervattingskas 2018 doe een check

Premie Werkhervattingskas: een check kan je geld opleveren!

In december ontvang je als werkgever de premie Werkhervattingskas. Deze premie wordt gebruikt voor Ziektewet-  of WGA-uitkeringen voor zieke ex-medewerkers. Weet jij waar je op moet letten? En dat een check je wellicht geld oplevert?

Modernisering Ziektewet

De gedifferentieerde premie Werkhervattingskas bestaat sinds 2014 als gevolg van de modernisering van de Ziektewet. De premie Whk valt onder de wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) en bestaat uit twee componenten:

  • WGA – Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
  • ZW-Flex – Ziektewet-werknemers tijdelijke contracten

 

Vangnetters

Vangnetters zijn werknemers die geen werkgever (meer) hebben. Denk aan zieke uitzendkrachten en zieke werknemers van wie het dienstverband afloopt tijdens ziekte. Maar ook aan werknemers mét werkgever die een hoog ziekterisico hebben. Bijvoorbeeld orgaandonoren en zwangere vrouwen. Zij vallen allemaal onder het vangnet van de Ziektewet, vandaar vangnetters.

Kleine, middelgrote of grote werkgever?

De wet maakt een onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers.

Dit doet zij op basis van het premieplichtig loon in jaar n-2. Voor het jaar 2018 wordt dus het totale premieplichtige loon van 2016 genomen. Voor het gemak noemen we dit de totale loonsom.

Is de totale loonsom kleiner dan 328.001 euro, dan word je als kleine werkgever aangemerkt. Ligt de totale loonsom tussen 328.001 en 3.280.000 euro, dan ben je een middelgrote werkgever. Boven dat laatste bedrag ben je een grote werkgever.

Check, check, dubbel check

Controleer dus eerst of de juiste loonsom is gebruikt. Word je door de Belastingdienst aangemerkt als een middelgrote werkgever, maar ben je misschien nog een kleine werkgever?

Als je terecht bent aangemerkt als kleine werkgever stelt de Belastingdienst voor jouw gehele sector twee premies vast:

  • WGA premie (voor alle werknemers)
  • ZW-flex premie

 

Een kleine werkgever ontvangt dus geen beschikking maar een mededeling gedifferentieerde premie Whk. Hiertegen kan hij ook geen bezwaar maken.

Bekijk hier welke premies de Belastingdienst voor jouw sector heeft vastgesteld.

Controleer de beschikking

De meeste middelgrote en grote werkgevers hebben inmiddels de beschikking ontvangen.

Waar jij als werkgever op moet letten:

  1. Zijn de uitkeringslasten terecht toegekend aan jouw organisatie / rechtspersoon?
  2. Kloppen de bedragen van de uitkeringslasten?

 

Vraag de instroomgegevens op

Om de beschikking te controleren heb je de uitkeringslasten nodig. Vraag hiervoor schriftelijk een specificatie van de zogenaamde instroomgegevens op bij jouw Belastingkantoor. Het adres van jouw Belastingkantoor vind je op de beschikking Whk.

Je ontvangt deze gegevens meestal binnen een week, maar uiterlijk binnen 6 weken. In afwachting van de instroomgegevens kun je binnen de termijn van 6 weken een voorlopig bezwaarschrift indienen. Na ontvangst van de instroomgegevens vul je het bezwaar aan met de benodigde informatie.

Machtig jouw boekhouder

Je kunt jouw accountant, boekhouder of belastingadviseur vragen om namens jou deze informatie op te vragen. Hij of zij dient dan een geldige machtiging mee te sturen. Bedenk wel dat jij altijd zelf verantwoordelijk blijft, ook al machtig je iemand om zaken met de Belastingdienst te regelen. De Belastingdienst kan jou alsnog om (aanvullende) informatie vragen.

Maak schriftelijk bezwaar

Ben je het niet eens bent met de berekening van de gedifferentieerde premie? Maak dan schriftelijk bezwaar. Dit bezwaarschrift moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking door de Belastingdienst zijn ontvangen.

Premie Werkhervattingskas 2018

De gemiddelde WGA-premie stijgt van 0,74% in 2017 naar 0,75% in 2018. De lastenstijging is volgens verwachting omdat de WGA zich nog in een opbouwfase bevindt. Ook de gemiddelde premie die werkgevers afdragen aan UWV voor de Ziektewet (ZW) stijgt. Van 0,35% in 2017 naar 0,41% in 2018.

Bron: UWV, Belastingdienst

Meer weten over wet- en regelgeving? Lees ook:

Bijdrage ZorgVerzekeringsWet voor werkgevers stijgt in 2018

Meer weten over “Premie Werkhervattingskas: een check kan je geld opleveren!”?

Neem direct contact op

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0