coaching voor ondernemers

Wat is ondernemerscoaching

22 augustus 2018
Door:

Bij ondernemerscoaching kijk je samen met een ondernemerscoach naar jouw onderneming. Er komt nogal wat kijken bij ondernemer en zzp’er zijn. Administratie, verzekeringen, inkoop, acquisitie… De kunst is om te doen waar jij goed in bent, en alles wat je te veel tijd en frustratie kost aan anderen over te laten.

Wat is ondernemerscoaching?

Een ondernemerscoach helpt je orde op zaken te stellen. Samen kijk je wat er goed gaat, wat er beter kan en waar je tegenaan loopt. Je stelt een plan van aanpak op en gaat aan de slag. De coach geeft je tips, concreet advies, helpt je bij het nemen van beslissingen en het regelen van zaken. Zodat je na dit traject weer met hernieuwde energie verder kunt bouwen aan jouw succesvolle onderneming.

Het zelfstandig ondernemerschap

De meeste ondernemers en zzp’ers kiezen er bewust voor om zelfstandig te worden. De redenen waarom ze voor een nieuwe carrière als ondernemer of zzp’er kiezen zijn heel divers:

  • meer geld willen verdienen,
  • meer vrijheid hebben, zonder de verplichtingen van in loondienst zijn,
  • zelf kunnen beslissen wat je doet en voor wie,
  • het een uitdaging vinden om iets voor jezelf te beginnen,
  • een eerste stap willen zetten naar een grotere onderneming.

Ondanks dat iedere ondernemer zijn eigen redenen heeft, hebben zelfstandig ondernemers toch een paar dingen met elkaar gemeen. Ze nemen hun eigen verantwoordelijkheid, zijn bereid tot verandering, beschouwen vrijheid als een groot goed en willen al hun energie in hun eigen onderneming stoppen.

Verplichtingen

Maar zoals bij alles in het leven is er ook een keerzijde aan zelfstandig ondernemer zijn. Je hebt namelijk een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. En daaruit voortvloeiend kun je soms tegen dingen aanlopen, zoals:

Financiële administratie

Hoe moet ik mijn financiële administratie bijhouden? (inkomsten en uitgaven boeken)

Facturen

Hoe ga ik mijn opdrachtgevers of klanten facturen sturen?

Verzekeringen

Moet ik een verzekering afsluiten? Denk aan arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Wat is een goede verzekering?

Acquisitie / Verkoop

Hoe ga ik opdrachten en nieuwe klanten binnenhalen?

Marketing 

Hoe verkoop ik mijzelf, mijn bedrijf, mijn product? Wie is mij doelgroep, hoe benader ik die doelgroep en waarmee? Welke prijs kan ik rekenen? En ook, welke eigenschappen moeten mijn producten hebben om succesvol te zijn? Waar vraagt de markt om?

Administratie

Welke administratie(s) moet ik bijhouden? Denk aan een voorraadadministratie of een uren- of projectenadministratie.

Overeenkomsten

Ik moet overeenkomsten opstellen, kan ik dat zelf? Tenzij je rechten hebt gestudeerd is het antwoord nagenoeg altijd nee. Wie kan mij daarbij helpen?

Uurtarief

Hoe stel ik mijn uurtarief vast? Wat is marktconform?

Inkoop

Ik heb producten nodig of halffabricaten. Hoe kom ik daaraan? Welke kwaliteiten heb ik nodig en wat gaat me dit kosten?

Investeringen

Ik heb een computer, software, auto, inventaris, gereedschap, een kantoor of werkplaats nodig. Hoe neem ik daar een goede (investerings)beslissing over?

Leuk of ballast?

Voor de ene zzp’er zijn deze zaken vanzelfsprekend. Sommigen vinden het zelfs leuk om te doen. Behoor jij tot een van hen, en heb je de tijd en de kennis (sociale wetgeving, fiscale kennis) om dat goed te doen, doe het dan lekker zelf.

Er is echter een grote groep die hier niet op zit te wachten. Voor hen voelt het als een verplichting. Als ballast die ze veel extra stress oplevert. Zij willen hun tijd liever aan andere dingen besteden. Het kan soms zelfs een reden zijn om te stoppen als zzp’er of niet eens te beginnen. Dat is gelukkig niet nodig.

Geen overzicht

En soms ben je al een tijdje bezig als zelfstandig ondernemer en kom je erachter dat jouw administratie een puinhoop is. Je komt iedere maand geld tekort, de schulden stapelen zich op, je hebt geen idee van wie je nog geld krijgt of wie je nog moet factureren. Sommigen vinden het lastig om slecht betalende klanten achter de broek te zitten.

Schulden

Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat niet de hoogte van het inkomen, maar de omgang met geld de oorzaak is van het ontstaan van schulden. Een gebrek aan discipline om de administratieve taken uit te voeren is vaak oorzaak van de chaos.

De rol van de coach

Een ondernemerscoach helpt jou om al dit soort zaken goed op te zetten. Hij (of zij) heeft meer met dit bijltje gehakt en weet dus precies hoe je dit moet aanpakken.

Doe dit dus op tijd. Niet als je administratie al hopeloos achterloopt, als er claims binnenkomen, een krediet wordt geweigerd of de Belastingdienst boetes oplegt. Dan is zo’n traject veel langduriger en duurder, dat spreekt voor zich.

Je kunt een business coach inschakelen als gelijkwaardig gesprekspartner of sparringpartner met wie je jouw problemen kunt bespreken. Ook kan hij of zij fungeren als trainer om je kennis en vaardigheden bij te brengen.

Verder kan de coach je helpen bij het:

  • nemen van investeringsbeslissingen;
  • inkopen van alles wat je nodig hebt;
  • opstellen van (een format voor) jouw facturen;
  • formuleren van een businessplan;
  • aanvragen van een kredietvoorziening bij de bank (de coach gaat met je mee);
  • selecteren van een goede accountant / boekhouder / fiscalist / jurist;
  • oprichten van een rechtspersoon (Besloten vennootschap of eenmanszaak) en het aanmelden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst;
  • bedenken van een marketing- en verkoopstrategie;
  • kiezen van de software die voor jou het meest geschikt is;
  • regelen van nog honderdduizend andere zaken.

Vraag op tijd hulp

Uit ervaring weten wij dat een grote meerderheid van alle zzp’ers de administratieve en fiscale verplichtingen schromelijk onderschat. Dat levert veel frustratie op, soms extra kosten en altijd veel meer tijd dan jij er aan wilt besteden. Je bent tenslotte geen zzp’er geworden om administratief werk te doen. Vraag dus op tijd hulp.

Net gestart

Ben je net als zzp’er gestart, wees dan verstandig en schakel tijdig een coach in. Tenzij je de overtuiging hebt dat je genoeg kennis in huis hebt en ook genoeg tijd kunt vrijmaken om alles zelf te doen.

Bedenk daarbij dat alle tijd die je hierin stopt, niet gebruikt kan worden om jouw bedrijf op te bouwen (productontwikkeling, sales, netwerk uitbreiden) of aan jouw partner, gezin en vrienden te besteden.

Al aan het ondernemen

Ben je al een tijdje bezig en zijn al die extra klussen een voortdurende worsteling voor je? Stop daar dan onmiddellijk mee en neem een ondernemerscoach in de arm.

Die kan je tegen een zeer betaalbare maandelijkse vergoeding een hoop werk uit handen nemen. Zo krijg je weer plezier in je werk en gaat het privé ook weer goed. Je bent veel meer in balans!

Of zoals een klant het verwoordde:

“Na al die jaren heb ik samen met mijn ondernemerscoach de weg naar boven weer gevonden en gaat het de goede kant op.”

Een andere klant vertelde:

“Ik had elke week ruzie met mijn vrouw, die de administratie deed, over het versturen van de facturen en het debiteurenbeheer. Nu doet de ondernemerscoach dat op een professionele manier voor me. Mijn vrouw en ik voelen ons veel prettiger en ik krijg mijn geld nu op tijd.”

Onze werkwijze

Stap 1: Intake

De eerste stap is een intakegesprek. In een à twee uur verkennen we met jou wat de problemen en de oorzaken precies zijn. Ook proberen we een goed beeld te krijgen van de ondernemer en bespreken we meer persoonlijke zaken als:

Wat wil je zelf?
Waar liggen jouw drijfveren?
Wat zijn jouw grootste valkuilen?
Welke doelen heb je jezelf gesteld? (privé én zakelijk)
Hoe denk jij die doelen te gaan halen?

De kosten voor dit eerste gesprek zijn voor onze rekening.

Stap 2: Voorstel en aanpak

Na het intakegesprek weten we precies of en hoe wij jou kunnen helpen. Op basis van dat gesprek zullen we een voorstel maken met daarin een aanpak op hoofdlijnen.

Daarbij doen we ook een inschatting van de tijd, de doorlooptijd en de kosten die het traject met zich meebrengt.

In dat voorstel houden we uiteraard ook rekening met de mogelijkheden die de ondernemer zelf heeft. En we kijken hoe we die mogelijkheden verder kunnen uitbouwen. Ons uitgangspunt is om jou als ondernemer sterker te maken.

Stap 3: Aan de slag

We gaan voor een stabiele situatie als eindresultaat. De problemen met de bank, de fiscus, de organisatie, de klant, het personeel, de leverancier….. zijn opgelost.

Met de uitvoering ben je meestal een paar uur per week bezig. Alleen als er bijvoorbeeld een bestaande administratie moet worden opgeschoond, kan de inzet enkele dagen tot weken in beslag nemen. Dat hangt af van de grootte van de puinhoop 😉

Kosten

De meeste trajecten die wij afsluiten zijn in abonnementsvorm. Voor een vast bedrag per maand nemen wij een aantal taken van jou uit handen. Dat is overzichtelijk en transparant.

Zo heb je een ervaren gesprekspartner met wie je over alle uitdagingen binnen jouw onderneming kunt praten. Bovendien kun jij je weer bezighouden met de zaken waar je goed in bent en waar je jouw geld mee moet verdienen.

Iedere ondernemer zou eigenlijk een coach moeten hebben

Masters netwerk, jouw financiële, fiscale en personele coach

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0