Wat is huurtoeslag?

31 mei 2019
Door:

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in jouw huurkosten. Maar niet iedereen die een huis huurt, krijgt een huurtoeslag. Je mag bij voorbeeld niet te veel verdienen.

De voorwaarden voor huurtoeslag

HuurtoeslagJe moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn:

 • Je moet ouder zijn dan 18 jaar
 • Je huurt een zelfstandige woning (op kamers wonen is meestal niet zelfstandig)
 • Je staat bij de gemeente ingeschreven op jouw huuradres
 • Je bent Nederlander of je hebt een geldige verblijfsvergunning
 • Je voldoet aan een aantal financiële eisen

Financiële eisen huurtoeslag

Die financiële eisen zijn best wel ingewikkeld. Ze betreffen jouw inkomen en de huurprijs die je moet betalen. Ook jouw financiële vermogen kan een rol spelen.

Inkomenseisen huurtoeslag

Bij het berekenen van jouw inkomen moet je ook rekening houden met het inkomen van jouw zogenaamde ‘toeslagpartner’. Heb je een toeslagpartner en/of een medebewoner (iemand die op hetzelfde adres staat ingeschreven en deel uitmaakt van jouw huishouden, niet zijnde jouw toeslagpartner), dan moet je zijn/haar inkomen optellen bij dat van jou. Een toeslagpartner is jouw echtgenoot/echtgenote of jouw fiscale partner.

Voor het bepalen of jij voldoet aan de eis inzake het jaarinkomen, ook wel toetsingsinkomen genaamd, wordt de situatie op 1 januari van dat jaar genomen. Dit zijn de bedragen voor 2019:

 • Je bent jonger dan de AOW leeftijd en je woont alleen: €700
 • Je bent jonger dan de AOW leeftijd en je woont niet alleen: €825
 • Je hebt de AOW leeftijd en je woont alleen: €675
 • Je woont niet alleen en ten minste één bewoner heeft de AOW leeftijd: €800

Is jouw (gezamenlijke) inkomen hoger dan die bedragen, dan krijg je niets. Ook niet als jouw inkomen 1 euro hoger is. Als je inwonende kinderen hebt die jonger zijn dan 23 jaar, dan tel de eerste 4.885 van hun inkomen niet mee.

Eisen huurprijs voor huurtoeslag

De huurprijs mag niet te laag en niet te hoog zijn. En die toegestane huurprijs is ook weer afhankelijk van jouw leeftijd en van het al dan niet hebben van kinderen. De maximaal toegestane huurprijs per maand is:

 • Jij bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23 jaar en je hebt geen kinderen: € 424,44
 • Idem, maar nu met kinderen: € 720,42
 • Je bent 23 jaar of ouder: € 720,42

Vermogenseisen voor huurtoeslag

En dan jouw vermogen. Heb je veel spaargeld of beleggingen (die van jouw toeslagpartner moet je er bij tellen) en kom je boven een bepaalde grens, dan kom je niet in aanmerking voor de huurtoeslag. Daar kan ook het vermogen van een medebewoner bij worden meegewogen. Jouw maximale vermogen mag zijn:

 • Zonder toeslagpartner: € 30.360
 • Met toeslagpartner: € 60.720
 • Een medebewoner mag maximaal een vermogen hebben van € 30.360

Is jouw (gezamenlijke) vermogen of het vermogen van jouw medebewoner hoger dan genoemde bedragen, dan krijg je geen huurtoeslag.

Best wel ingewikkeld dus. De overheid doet zijn best om het ons niet al te gemakkelijk te maken, maar dat doet ze natuurlijk ook om de verschillende doelgroepen goed te helpen en het beschikbare geld aan diegene te geven die dit het meeste nodig hebben.

Hoeveel is de huurtoeslag

Dat is een ingewikkelde rekensom. Het hangt onder meer af van jouw inkomen, de leeftijd, de samenstelling van jouw huishouden en de hoogte van de huur.

Als je wilt, dan kan je een proefberekening maken op www.toeslagen.nl

Huurtoeslag aanvragen

Het aanvragen van huurtoeslag doe je ook op www.toeslagen.nl

Het aanvragen van de toeslag voor 2019 kan je doen tot 1 september 2020. Voor 2018 moet de aanvraag voor 1 september 2019 zijn gedaan. Tenzij je uitstel hebt gekregen voor het indienen van jouw inkomstenbelasting aangifte voor dat jaar, dan is de uiterste aanvraagdatum de datum van het uitstel voor de IB.

Heb je eenmaal een toeslag toegewezen gekregen, dan behoud je die toeslag ook in de jaren daarna.

Zodra de toeslag is toegewezen, krijgt je een voorschotnota en zullen de eerste betalingen beginnen.

Voorbeeld huurtoeslag

Aanvraag voor 2018. Moet dus vóór 1-9-2019 zijn ingediend.

Persoon is ouder dan 23 jaar. Inkomen is 21600 op jaarbasis, in loondienst.

Huur+service kosten bedragen 650 euro per maand.

Voorschot bedraagt 171 euro per maand.

Definitieve berekening huurtoeslag

Na afloop van ieder jaar zal de belastingdienst berekenen op hoeveel toeslag je recht had. Eventueel te veel genoten toeslagen zullen worden teruggevorderd. Het is dan ook raadzaam om veranderingen in jouw situatie tijdig door te geven op www.toeslagen.nl

Daar kan je ook jouw toeslag stopzetten, bijvoorbeeld omdat jouw inkomen te hoog is geworden of jouw huur zodanig is gestegen dat je boven het maximum uitkomt..

Je bent zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de informatie die je heeft aangegeven. Het is niet zo dat eens gegeven, altijd gegeven geldt. Let daar dus goed op.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

meer weten over toeslagen?

Masters netwerk, jouw financiële adviseur

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0