Wat is financiële planning?

8 februari 2019
Door:

Financiële planning

Bij financiële planning gaat het om het in kaart brengen van jouw financiële situatie en het plannen van jouw financiële toekomst. Daarbij kan rekening worden gehouden met allerlei situaties die zich mogelijk kunnen voordoen, denk bijvoorbeeld aan de gezinssamenstelling, de (eigen) woningsituatie, de veranderende arbeidsmarkt, enzovoort.

Financiële planning wordt steeds belangrijker nu de burger meer en meer zelf moet zorgen voor een financieel aantrekkelijke toekomst. Denk aan vermogensopbouw en pensioen. Met een telkens terugtredende overheid moet de burger meer voor zichzelf gaan zorgen.

Inzicht

Met een goed plan krijg je inzicht in jouw huidige en toekomstige situatie waarbij allerlei scenario’s kunnen worden doorgerekend. Wat is jouw situatie als je stopt met werken? Hoe ziet het er uit als er onverhoopt een einde komt aan jouw relatie, wat zijn jouw mogelijkheden als jouw onderneming moet stoppen, enzovoort.

En ook als er geen calamiteiten optreden, ieder levensfase heeft zo zijn eigen financiële behoeften en mogelijkheden. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

Voor wie is financiële planning nuttig?

Eigenlijk voor iedereen. Iedere burger is gebaat bij inzicht in zijn of haar financiële toekomst, bij wat er gedaan kan worden om die toekomst te realiseren. Het is niet nodig om over grote vermogens te beschikken, ook voor mensen met kleine vermogens, lage inkomsten kan een financieel plan veel gemak en rust brengen.

Stappenplan / financieel plan

Een goede planner brengt in kaart wat jouw wensen en eisen zijn. Wat zijn jouw doelen voor de toekomst. Hij gaat doorrekenen of deze haalbaar en realistisch zijn en welke risico’s en aandachtspunten je onderweg kan tegenkomen.

Dat alles wordt in een financieel plan bij elkaar gebracht en met jou (en jouw partner) besproken, zodat iedereen op de hoogte is.

Voor een goed financieel plan werken allerlei disciplines met elkaar samen. Pensioendeskundigen, fiscalisten, estate planners en soms ook een notaris.

behoefte om eens te sparren met een financieel-planner?

Masters netwerk, jouw financiële coach

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0