Wat is estate planning

5 april 2019
Door:

Estate planning of nalatenschap-planning

Estate planning is een onderdeel van financiële planning en richt zich met name op het fiscaal optimaliseren van een nalatenschap. Het gaat dus om het behoud van het vermogen / familiekapitaal en het optimaliseren, lees minimaliseren van de belastingdruk bij overdracht.

Estate planningWanneer gebruik je estate planning?

Estate planning is raadzaam in veel situaties, denk aan estate planning bij:

Estate planning is niet alleen raadzaam bij grote vermogens, ook kleine vermogens kunnen veel baat hebben bij het op tijd inplannen van acties om alles in goede banen te leiden en belastingdruk te verminderen.

Veel specifieke kennis nodig

Om op een goede manier estate planning te doen is veel specifieke kennis noodzakelijk. Het gaat dan niet alleen om kennis met betrekking tot schenk- en erfbelasting maar ook is kennis noodzakelijk over inkomsten- en vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting. En behalve de fiscale kant is er ook nog een civielrechtelijke kant en een persoonlijke kant.

Estate planning voor ondernemingen

Deze behandelen we wat uitgebreider.

Nalatenschap-planning kan toezien op de continuïteit van jouw onderneming. Wat zijn de gevolgen van het overlijden van de ondernemer. Wie gaat de onderneming leiden, wat zijn de fiscale gevolgen, kan ik gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Is bij leven schenken van de aandelen aan de kinderen een betere optie?

Bij veel van de activiteiten voor estate planning komen zowel een fiscaal adviseur als een notaris van pas. Belangrijk is ook altijd om op tijd met deze planning te beginnen, zodat er nog jaren beschikbaar zijn om de planning uit te voeren.

Als je optimaal gebruik wil maken van bijvoorbeeld de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, zorg er dan voor dat je een deskundige adviseur in de arm neemt.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit houdt in

  • 100% vrijstelling over de eerste 1 miljoen bedrijfswaarde
  • Gedeeltelijke vrijstelling over meerwaarde
  • 10 jaar uitstel van betaling mogelijk

Schenken bedrijf

Het is sinds 2010 mogelijk om de aandelen van uw bedrijf belastingvrij te schenken aan jouw kinderen. Het is in veel gevallen raadzaam om dit eerst te bespreken met een fiscalist en daarna ook met de Belastingdienst om ongewenste situaties later te voorkomen.

Voordelen estate planning

Met een goede planning kan je vooraf allerlei zaken regelen voor het geval dat je komt te overlijden. Als de zaken goed geregeld zijn met hulp van nalatenschap-planning dan:

  • Zorg je voor meer continuïteit voor jouw bedrijf;
  • Bespaar je erf- en schenkbelasting;
  • Kan je zelf bepalen wanneer en aan wie jij jouw vermogen overdraagt;
  • Zal jij jouw nabestaanden beter verzorgd achterlaten.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van)

Op de website van het Masters netwerk is veel informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als:

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

denk op tijd na over estate planning

Masters netwerk, jouw financiële coach

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0