Wat is estate planning

5 april 2019
Door:

Estate planning of nalatenschapsplanning

Estate planning is een onderdeel van financiële planning en richt zich met name op het fiscaal optimaliseren van een nalatenschap. Het gaat dus om het behoud van het vermogen / familiekapitaal en het optimaliseren, lees minimaliseren van de belastingdruk bij overdracht.

Wanneer gebruik je estate planning?

Estate planning is raadzaam in veel situaties, denk aan estate planning bij

  • ondernemingen
  • pensioen, spaar, onroerend goed, beleggings bv’s
  • vermogende families

Estate planning is niet alleen raadzaam bij grote vermogens, ook kleine vermogens kunnen veel baat hebben bij het op tijd inplannen van acties om alles in goede banen te leiden en belastingdruk te verminderen.

Veel specifieke kennis nodig

Om op een goede manier estate planning te doen is veel specifieke kennis noodzakelijk. Het gaat dan niet alleen om kennis met betrekking tot schenk- en erfbelasting maar ook is kennis noodzakelijk over inkomsten- en vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting. En behalve de fiscale kant is er ook nog een civielrechtelijke kant en een persoonlijke kant.

Estate planning voor ondernemingen

Deze behandelen we wat uitgebreider.

Estate planning kan toezien op de continuïteit van jouw onderneming. Wat zijn de gevolgen van het overlijden van de ondernemer. Wie gaat de onderneming leiden, wat zijn de fiscale gevolgen, kan ik gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Is bij leven schenken van de aandelen aan de kinderen een betere optie?

Bij veel van de activiteiten voor estate planning komen zowel een fiscaal adviseur als een notaris van pas. Belangrijk is ook altijd om op tijd met deze planning te beginnen, zodat er nog jaren beschikbaar zijn om de planning uit te voeren.

Als je optimaal gebruik wil maken van bijvoorbeeld de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, zorg er dan voor dat je een deskundige adviseur in de arm neemt.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit houdt in

  • 100% vrijstelling over de eerste 1 miljoen bedrijfswaarde
  • Gedeeltelijke vrijstelling over meerwaarde
  • 10 jaar uitstel van betaling mogelijk

Schenken bedrijf

Het is sinds 2010 mogelijk om de aandelen van uw bedrijf belastingvrij te schenken aan jouw kinderen. Het is in veel gevallen raadzaam om dit eerst te bespreken met een fiscalist en daarna ook met de Belastingdienst om ongewenste situaties later te voorkomen.

Voordelen estate planning

Met estate planning kan je vooraf allerlei zaken goed regelen voor het geval dat je komt te overlijden. Als de zaken goed geregeld zijn met hulp van estate planning dan:

  • Zorg je voor meer continuïteit voor jouw bedrijf;
  • Bespaar je erf- en schenkbelasting;
  • Kan je zelf bepalen wanneer en aan wie jij jouw vermogen overdraagt;
  • Zal jij jouw nabestaanden beter verzorgd achterlaten.

denk op tijd na over estate planning

Masters netwerk, jouw financiële coach

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0