Wat is een vennootschap onder firma (VOF)

13 juli 2020
Door:

Een vennootschap onder firma (VOF) lijkt heel erg op een eenmanszaak. Het belangrijkste verschil met een eenmanszaak is het feit dat er meer dan één oprichter is. Een VOF is net als een EZ een natuurlijk persoon, dus geen rechtspersoon. Een besloten vennootschap (BV) is een rechtspersoon.

De oprichters hebben ook allemaal een eigen inbreng in het bedrijf. Dat kan geld zijn, arbeid (uren) of goederen. En net als bij een EZ hoef je geen startkapitaal te hebben en is inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel voldoende. Geen gang naar de notaris, geen oprichtingsakte is nodig. De KvK zal de gegevens ook nu weer doorgeven aan de Belastingdienst. Ook het laten opstellen van een jaarrekening is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, omdat je alleen dan een goed inzicht en overzicht krijgt van het reilen en zeilen van jouw onderneming. Ook het publiceren van een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht.

Omdat er meer dan één oprichter is, is het van belang dat de oprichters, ook wel vennoten genoemd, hun onderlinge afspraken goed vastleggen. En doe dat ook zo snel mogelijk, dus al bij het oprichten van de VOF, zolang de onderlinge verstandhouding goed is. Dan weet je ook hoe te handelen als die verstandhouding minder is geworden, als er verschillen van inzicht zijn ontstaan. Denk niet: dat gebeurt ons niet, het overkomt ons allemaal. Die onderlinge afspraken leg je vast in een zogeheten vennootschapscontract.  Daarin wordt dan iets opgenomen over ieders inbreng en rol in het bedrijf, hoe om te gaan met conflicten, wat te doen als een van de vennoten ziek is of erger, komt te overlijden. Als een van de vennoten er uit wil. Dat soort dingen.

Is het imago van een vennootschap onder firma goed voor mij?

Imago vennootschap onder firma

Als ondernemer moet je ‘aantrekkelijk’ gevonden worden door jouw toekomstige afnemers. Ben je ‘aantrekkelijk’ dan is het makkelijker om opdrachten binnen te halen of jouw producten te verkopen. In een aantal branches is het voor die toekomstige klanten belangrijk dat hun leverancier niet alleen professioneel is en een goede prijs hanteert, maar ook een goede aansprakelijkheid kan dragen en continuïteit biedt. Met name aansprakelijkheid en continuïteit zijn in principe minder goed geregeld bij een eenmanszaak dan bij een vennootschap onder firma. De VOF is met meerdere personen, dus het risico dat alles stilvalt is veel minder groot. Ook de aansprakelijkheid van de onderneming lijkt beter geregeld met meerdere personen die aansprakelijk gesteld kunnen worden. Omdat er geen verplichting is tot publicatie van de jaarrekening en veel ondernemers uit gemak dit ook niet doen, kunnen anderen geen inzage krijgen in de financiële gezondheid van de VOF en dat geldt dus ook hier als een minpunt.

 

Wat is de aansprakelijkheid van een vennootschap onder firma

Net als bij een EZ bestaat er ook hier een hoofdelijke aansprakelijkheid. De vennoten zijn persoonlijk aansprakelijk. Heeft de VOF schulden, ongeacht wie van de vennoten ze heeft gemaakt, dan is iedere vennoot aansprakelijk voor het geheel van die schulden.

Voorbeeld: de VOF heeft een schuld van 100.000 euro. Die schuld moet worden afgelost. De onderneming heeft geen geld. Twee van de drie vennoten hebben in privé ook geen enkel vermogen, de derde vennoot wel. Die derde vennoot zal dan verplicht zijn om het volledige bedrag van 100.000 euro uit zijn privé vermogen te halen.

En ook hier geldt: als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan is ook het privé vermogen van jouw partner niet veilig. Om dat te voorkomen kan je overwegen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Een notaris kan je daarbij verder helpen.

Hoe werkt het fiscaal bij een vennootschap onder firma?

Net als bij een eenmanszaak is de winst van de onderneming ook het inkomen van de vennoten. Die winst moet wel worden verdeeld onder de vennoten. Stel de winst bedraagt 90.000 euro en er zijn drie vennoten, dan heeft iedere vennoot een belastbaar inkomen van 30.000 euro. Iedere vennoot is verplicht om middels zijn aangifte inkomstenbelasting die winst aan te geven en de verschuldigde belasting te betalen.  Kan een van de vennoten de belastingschuld niet betalen, dan kan de Belastingdienst zijn belastingschuld verhalen op de de andere vennoten.

TIP: Het is verstandig om maandelijks een bedrag opzij te zetten of om maandelijks middels een voorlopige aanslag een deel van de belasting te betalen.

In mijn blog 6 tips om inkomstenbelasting te besparen krijg je nog wat ideeën aangereikt om de belastingdruk wat naar beneden te krijgen.

Als ondernemer ben je ook een verlengstuk van de Belastingdienst. Je bent bijvoorbeeld verplicht om omzetbelasting (BTW) te rekenen over de facturen die je uitstuurt en die btw (onder aftrek van wat je aan btw betaald hebt) af te dragen aan de Belastingdienst. Lees daarover meer in mijn blog “wat is omzetbelasting”.

Ook als vennootschap onder firma kan je gebruik maken van de verschillende investeringsaftrekregelingen als de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek.  In mijn kennisartikel “wat is investeringsaftrek” lees je hier meer over. En in mijn blog “Slim investeren?” lees je meer over de praktische toepassing.

Denk je dat deze bedrijfsvorm voor jou de meest geschikte is? Lees dan het kennisartikel “hoe richt je een vennootschap onder firma op?”

e-book: Starten van jouw eigen onderneming

Als je meer wil weten over alle aspecten van het starten van jouw eigen onderneming, vraag dan gratis mijn e-book aan! Je krijgt dan ook een voorbeeld excel sheet toegestuurd om jouw eerste begroting te maken én je schrijft je gelijk in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wil je meer weten over (uitbesteden van) de personeelsadministratie, de salarisadministratie of jouw boekhouding, het opstellen van de jaarrekening en alle fiscale aangiften en alle advisering die daarbij belangrijk is, op de website van het Masters netwerk is veel meer informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als online marketing, oprichten rechtspersonen, arbeids-juridische ondersteuning, aanschaf softwarelicenties voor boekhouden en meer.

Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

Meer weten of hulp nodig bij oprichten VOF?

Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
bedankt voor uw aanvraag, het e-book wordt zo spoedig mogelijk toegestuurd!
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk word je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0