Wat is een boekhouding?

5 juli 2019
Door:

Wat is boekhouden?

Boekhouden is zo oud als de weg naar Kralingen. En de weg naar Kralingen is heel oud, naar men vermoedt stamt die weg uit de tijd dat de Romeinen hier waren.

Boekhouden, met name het ‘dubbele boekhouden’ is niet zo oud, die bestaat pas sinds de 15e eeuw. Al met al toch nog een respectabele leeftijd.

Vastleggen van gebeurtenissen

Boekhouden is niets meer of minder dan het vastleggen van gebeurtenissen. En dan met name gebeurtenissen binnen een onderneming. Boekhouden wordt ook vaak ‘dubbel boekhouden’ genoemd. Dat slaat op het feit dat er iedere gebeurtenis twee keer wordt opgeschreven.

Voorbeeld van een gebeurtenis en de verwerking daarvan. Je koopt een auto.

De dealer stuurt jouw een factuur en levert een auto. De factuur is een schuld die je moet betalen aan de dealer, de auto is jouw bezit. De factuur, de schuld dus, wordt op de balans vermeld aan de rechter kant, de (waarde van de ) auto wordt als bezit aan de linkerkant van de balans opgenomen. De balans is nu in evenwicht.

Jouw banksaldo is een bezit en staat dus op de linkerkant van de balans. Als je nu de dealer betaalt, dan verminder je het banksaldo (links) maar ook de schuld die je hebt aan de dealer (rechts). De balans blijft in evenwicht. Als je alle posten links optelt en alle posten rechts optelt dan moeten die twee sommen precies (op de euro nauwkeurig) gelijk zijn.

Naast de balans is ook de winst- en verliesrekening belangrijk. De winst- en verliesrekening houdt bij welke inkomsten en uitgaven te hebt gehad in een bepaalde periode en dus of je in die periode winst hebt gemaakt of verlies hebt geleden.

Boekhouding of financiële administratie

De boekhouding is de plaats van vastlegging van al die gebeurtenissen. Voorheen gebeurde dit voornamelijk op papier, tegenwoordig gebeurt dit praktisch altijd digitaal. De boekhouding wordt ook vaak de financiële administratie genoemd.

Een goede boekhouding helpt jou als ondernemer ook om inzicht in en overzicht te houden op alles wat er in jouw onderneming gebeurd. Je kan daardoor de juiste beslissingen nemen en je bent in staat om te voldoen aan alle eisen die anderen zoals de Belastingdienst, de bank of kredietinstelling, de Kamer van Koophandel en jouw eventuele andere aandeelhouders stellen. Kortom, onontbeerlijk.

De boekhouding is de basis voor het samenstellen van de jaarrekening. Die jaarrekening bestaat onder meer uit een balans en een winst-en verliesrekening.

Bewaarplicht

Als laatste willen we hier de fiscale bewaarplicht noemen. Alle bonnen, facturen, bankafschriften enzovoort moet je 7 jaren bewaren. De belastingdienst kan bij een controle 5 jaren terug gaan in jouw administratie en moet dan alles kunnen terugvinden wat op die periode slaat. Maar de bewaarplicht kan ook langer zijn. Gegevens over onroerende zaken bijvoorbeeld moeten 10 jaren bewaard blijven. En bepaalde branches als telecom en radio en TV moeten alles 10 jaren bewaren.

Wie is verantwoordelijk voor de boekhouding?

We hebben hier uiteraard heel gemakkelijk voorbeelden gebruikt. Het kan heel wat ingewikkelder worden en omdat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om een goede administratie bij te houden is het verstandig om dit goed op te zetten en bij te houden. Als je zelf over voldoende kennis en tijd beschikt, kan je het zelf (al dan niet voor een deel) doen en anders besteed je dit soort werkzaamheden uit aan een persoon die de kennis en jouw vertrouwen heeft.  Als ondernemer ben je te allen tijde verantwoordelijk  voor jouw administratie, ook als je dat uitbesteed hebt aan bijvoorbeeld een accountant of aan de buurman verderop.

We kunnen ons voorstellen dat jij als ondernemer liever de focus hebt op andere zaken. Kun je wel wat hulp gebruiken? Denk er dan eens over om je boekhouding en administratie uit te besteden aan een van onze deskundige boekhouders en accountants.

een goede, betaalbare boekhouder nodig?

Masters netwerk, jouw boekhoud-rots in de branding

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0