Wat is een boekhouding?

5 juli 2019
Door:

Wat is een boekhouding of wat is boekhouden?

Boekhouden is niets meer of minder dan het vastleggen van gebeurtenissen. En dan met name gebeurtenissen binnen een onderneming. Boekhouden wordt ook vaak ‘dubbel boekhouden’ genoemd. Dat slaat op het feit dat iedere gebeurtenis twee keer wordt opgeschreven. De boekhouding is de plaats van vastlegging van al die gebeurtenissen. Voorheen gebeurde dit voornamelijk op papier, tegenwoordig gebeurt dit praktisch altijd digitaal. De boekhouding wordt ook vaak de financiële administratie genoemd.

Boekhouden is zo oud als de weg naar Kralingen. En de weg naar Kralingen is heel oud, naar men vermoedt stamt die weg uit de tijd dat de Romeinen hier waren. Boekhouden, met name het ‘dubbele boekhouden’ is niet zo oud, die bestaat pas sinds de 15e eeuw. Al met al toch nog een respectabele leeftijd.

Vastleggen van gebeurtenissen

Voorbeeld van een gebeurtenis en de verwerking daarvan. Je koopt een auto.

inkoopfactuur

De dealer stuurt jouw een factuur en levert een auto. De factuur is een schuld die je moet betalen aan de dealer, de auto is jouw bezit. De factuur, de schuld dus, wordt op de balans vermeld aan de rechter kant, de (waarde van de ) auto wordt als bezit aan de linkerkant van de balans opgenomen. De balans is nu in evenwicht.

Jouw banksaldo is een bezit en staat dus op de linkerkant van de balans. Als je nu de dealer betaalt, dan verminder je het banksaldo (links) maar ook de schuld die je hebt aan de dealer (rechts). De balans blijft in evenwicht. Als je alle posten links optelt en alle posten rechts optelt dan moeten die twee sommen precies (op de euro nauwkeurig) gelijk zijn.

Naast de balans is ook de winst- en verliesrekening belangrijk. De winst- en verliesrekening houdt bij welke inkomsten en uitgaven je hebt gehad in een bepaalde periode en dus of je in die periode winst hebt gemaakt of verlies hebt geleden. Dit betreft de commerciële winst of verlies, niet de fiscale winst of verlies. Daar kan een behoorlijk verschil tussen zitten.

Boekhouding of financiële administratie

Een goede boekhouding helpt jou als ondernemer ook om inzicht in en overzicht te houden op alles wat er in jouw onderneming gebeurd. Je kan daardoor de juiste beslissingen nemen en je bent in staat om te voldoen aan alle eisen die anderen zoals de Belastingdienst, de bank of kredietinstelling, de Kamer van Koophandel en jouw eventuele andere aandeelhouders stellen. Kortom, onontbeerlijk.

De boekhouding is de basis voor het samenstellen van de jaarrekening. Die jaarrekening bestaat onder meer uit een balans en een winst-en verliesrekening.

Bewaarplicht

Als laatste willen we hier de fiscale bewaarplicht noemen. Alle bonnen, facturen, bankafschriften enzovoort moet je 7 jaren bewaren. De belastingdienst kan bij een controle 5 jaren terug gaan in jouw administratie en moet dan alles kunnen terugvinden wat op die periode slaat. Maar de bewaarplicht kan ook langer zijn. Gegevens over onroerende zaken bijvoorbeeld moeten 10 jaren bewaard blijven. En bepaalde branches als telecom en radio en TV moeten alles 10 jaren bewaren.

Wie is verantwoordelijk voor de boekhouding?

We hebben hier uiteraard heel gemakkelijk voorbeelden gebruikt. Het kan heel wat ingewikkelder worden en omdat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om een goede administratie bij te houden is het verstandig om dit goed op te zetten en bij te houden. Als je zelf over voldoende kennis en tijd beschikt, kan je het zelf (al dan niet voor een deel) doen en anders besteed je dit soort werkzaamheden uit aan een persoon die de kennis en jouw vertrouwen heeft.  Als ondernemer ben je te allen tijde verantwoordelijk  voor jouw administratie, ook als je dat uitbesteed hebt aan bijvoorbeeld een accountant of aan de buurman verderop.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van) de personeelsadministratie, de salarisadministratie of jouw boekhouding, het opstellen van de jaarrekening en alle fiscale aangiften en alle advisering die daarbij belangrijk is, op de website van het Masters netwerk is veel meer informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Ook ondersteunen wij, samen met onze partners, ondernemers op andere gebieden als online marketing, oprichten rechtspersonen, arbeids-juridische ondersteuning, aanschaf softwarelicenties voor boekhouden en meer. Neem eens een kijkje in onze webshop met mooie aanbiedingen voor slimme ondernemers.

een goede, betaalbare boekhouder nodig?

Masters netwerk, jouw boekhoud-rots in de branding

Voeg een reactie toe

Gratis e-book: Hoe start ik mijn eigen onderneming?
30 pagina's vol handige tips voor starters én MKB-ondernemers die al op weg zijn.*
*Maandelijks ontvang je daarnaast onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op financieel, fiscaal en personeel gebied. Natuurlijk wordt je e-mailadres nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je het gratis e-book niet wilt ontvangen?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0