Wat is dividend?

8 juni 2019
Door:

Dividend is een winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders (eigenaren). De winst die de onderneming heeft behaald wordt, meestal voor een deel, verdeeld over de aandeelhouders. Voor ieder aandeel iemand bezit, krijgt hij/zij een bedrag.

Dividendbelasting

Over dat dividend is wel belasting verschuldigd. Ook hier houden onze schatkistbewaarders hun hand op. Deze belasting noemen we dividendbelasting.

Die belasting wordt door de onderneming ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Op dit moment (2019) is de belasting die de onderneming moet inhouden 15% over de dividenduitkering. Aangifte en betaling van die belasting moet de onderneming doen binnen 1 maand na het beschikbaar stellen van het dividend. Als er buitenlandse aandeelhouders zijn, dan zijn er aparte regels. Raadpleeg een fiscalist of accountant. Heb je die niet, vraag het ons.

De aandeelhouder die dividend heeft ontvangen moet 25% dividendbelasting betalen, maar kan de 15% die al is ingehouden door de onderneming weer verrekenen op  de aangifte inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Dividenduitkering

De winst uitkeren lijkt een goedkope(re) manier om geld naar privé over te hevelen. Let daarbij wel op het volgende:

  • In de statuten van de onderneming staat vaak vermeld welke regels er gelden voor het uitkeren van winst. Hoeveel van de winst mag worden uitgekeerd, is tussentijdse uitkering toegestaan, enzovoort.
  • Na het vaststellen van de jaarrekening kan de Algemene vergadering van Aandeelhouders besluiten tot winstuitkering. Dit moet ook worden vastgelegd in de notulen van die vergadering.
  • Het bestuur / de directie moet instemmen met de dividend uitkering. Dit kan worden geweigerd als daarmee het voortbestaan van de onderneming in gevaar wordt gebracht. Eventueel kan je een uitkeringstoets (laten) uitvoeren, die zal vaststellen of de onderneming ook na het betalen van de winstuitkering nog aan haar verplichtingen kan voldoen.
  • Het bestuur kan aansprakelijk worden gesteld evenals de aandeelhouders als die hadden kunnen / moeten weten dat het voortbestaan in gevaar zou komen door de winstuitkering.
  • Voor DGA’s geldt ook nog de “regeling gebruikelijk loon DGA”. Als niet tenminste 45.000 euro (stand 2019) als bruto salaris is betaald aan de DGA, mag er geen winst worden uitgekeerd.
  • Uitkering van winst leidt tot een lager eigen vermogen en een lagere solvabiliteit. Banken en andere kredietverstrekkers letten daar erg op.

Hoeveel dividend / winst uitkeren?

In veel gevallen is dus in de statuten vastgelegd hoeveel van de gemaakte winst mag worden uitgekeerd en hoeveel er dus wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming. Wie wat krijgt is vervolgens afhankelijk van het aantal en soort aandelen dat men heeft. Bijvoorbeeld: bij preferente aandelen wordt winst slechts uitgekeerd tot een vooraf gesteld percentage van de nominale waarde van de aandelen. Alle winst die daarna overblijft kan worden uitgekeerd aan de andere soorten aandelen / aandeelhouders.

Fiscale of financiële hulp nodig bij "dividend" ?

Masters netwerk, jouw fiscale adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0