hoe kies je een goede boekhouder of accountant

Werknemersverzekeringen

23 februari 2019
Door:

Werknemersverzekeringen

De werknemersverzekeringen gelden alleen voor werknemers en voor degenen die met werknemers worden gelijkgesteld. Over hun loon worden premies werknemersverzekeringen geheven. Ook mensen die een uitkering ontvangen, betalen mee aan deze premies. De Belastingdienst heft en int de premies werknemersverzekeringen.

Wat dekt de werknemersverzekering

De werknemersverzekeringen verzekeren werknemers tegen het verlies aan inkomen als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Bij de werknemersverzekeringen is de hoogte van de uitkering afhankelijk van het loon waarover premie is betaald. Bij de volksverzekeringen is die samenhang er niet.

Vier verschillende premies

De premies werknemersverzekeringen worden geheven voor:

het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof).
Het gaat hier voornamelijk om premies voor de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (WAO) en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Daarnaast worden de uitkeringen ingevolge de Ziektewet (ZW) voor vangnetters met een dienstverband (no-riskpolis, ziekte tijdens zwangerschap, orgaandonatie) uit dit fonds gefinancierd.

de Werkhervattingskas (Whk).
Het gaat hier voornamelijk om gedifferentieerde premies voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), met name voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (Wga). Daarnaast worden de uitkeringen ingevolge de Ziektewet (ZW) voor vangnetters zonder dienstverband (ziek bij einde dienstverband, ziek in de WW) uit dit fonds gefinancierd.

het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf).
Hieruit worden voornamelijk de uitkeringen ingevolge de Werkloosheidswet (WW) voor een werkloosheid langer dan een half jaar gefinancierd.

de Sectorfondsen (Sf).
Hieruit worden voornamelijk de uitkeringen ingevolge de Werkloosheidswet (WW) voor een werkloosheid korter dan een half jaar gefinancierd. In het verleden werden deze fondsen de Wachtgeldfondsen (Wgf) genoemd.

Heffing bij werkgever

De premies worden geheven van de werkgever. Een deel van de premie (maximaal 50% van de premie Whk, maar niet van de ZW-flex-component) mag worden ingehouden op het nettoloon van de werknemer. Niet alle werkgevers doen dit.

Alle werkgevers vallen van rechtswege onder de werknemersverzekeringen en worden ingedeeld bij één van de sectoren waarin men actief is. Onder welke sector een werkgever valt, is afhankelijk van de verrichte werkzaamheden en is van belang voor de hoogte van de Sectorpremie WW.

Voor kleine en middelgrote werkgevers is de indeling ook van belang voor de hoogte van de gedifferentieerde premie Whk.

 

DGA

De directeur-groot-aandeelhouder (DGA) is niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Hij/zij dient zelf in de particuliere sector zich te verzekeren tegen inkomensverlies bij ziekte, etc.

Op het salaris van de DGA worden deze premies dan ook niet ingehouden.

meer weten over lonen en verzekeringen?

Masters netwerk, jouw salaris adviseur

Voeg een reactie toe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van interessant nieuws en branche-ontwikkelingen.
Bedankt voor het aanmelden! Je moet alleen nog even je e-mailadres bevestigen. Controleer je e-mail en volg de instructies.
Je e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden.
Weet je zeker dat je niet op de hoogte wil blijven?
×
×
WordPress Popup Plugin
Inhoud winkelmand
There are no products in the cart!
Total
0,00
Continue Shopping
0